Edward Snowden: To, že FBI nemôže odblokovať iPhone je blbosť

Edward Snowden, bývalý zamestnanec NSA a súčasný bojovník za ľudské práva a súkromie na internete, sa na tému FBI verzus Apple vyjadril už viackrát. Najnovšie však priamo konfrontuje tvrdenia FBI, podľa ktorých sa k údajom uloženým na zablokovanom iPhone dokáže dostať len Apple.

The Intercept zverejnil video z nedávnej diskusie o ľudských právach, v ktorom Snowden prostredníctvom satelitného spojenia z Moskvy hovorí, že tvrdenia FBI sú blbosť a slúžia len na to, aby vláde v budúcnosti uľahčili prístup k ďalším telefónom a iným zabezpečeným údajom.

“Úprimne, je to hovadina.”

Snowden následne na svojom Twitteri zverejnil odkaz na článok zo stránky ACLU, ktorý do detailu popisuje, ako sa dá k dátam uloženým na iPhone pomerne jednoducho dostať. FBI od Applu v podstate žiada takú verziu iOS, ktorá by sa po zadaní zlého hesla sama nezablokovala a nezmazala tým všetky údaje. Bez tejto funkcie by sa telefón dal odblokovať “násilím”, pomocou hádania číselných kombinácií výkonným počítačom.

Informácia o počte pokusov na zadanie hesla je uložená vo flash pamäti telefónu, tým pádom sa však dá obísť. Všetko čo stačí urobiť na uhádnutie hesla, je fyzicky odobrať pamäťový čip z matičnej dosky a skopírovať jeho obsah. Potom nainštalovať čip naspäť do telefónu a skúšať číselné kombinácie – v prípade, že je telefón nastavený, aby sa po zadaní niekoľkých nesprávnych pokusov vymazal (čo nie je vôbec potvrdené), stačí obsah pamäte nakopírovať naspäť a proces opakovať.

Nejde síce o praktické riešenie, no podľa Snowdena je uskutočniteľné. Preto nie je pravdou, že jedine Apple má k pamäti telefónu “exkluzívny” prístup. Záznam z diskusie si môžete pozrieť nižšie, konkrétny výrok sa odohral približne okolo 30-tej minúty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.