Donald Trump je ochotný dať Applu obrovské daňové úľavy, ak bude vyrábať produkty v USA

Budúci americký prezident Donald Trump už, zdá sa, vymyslel spôsob, ako presvedčiť Apple, aby začal svoje zariadenia vyrábať v USA.

Víťaz amerických volieb v čerstvom rozhovore pre New York Times povedal, že o tejto veci telefonoval priamo s Timom Cookom, CEO Applu: “Volal mi Tim a ja som mu povedal ‘Tim, vieš, že jeden z najväčších mojich úspechov bude, keď presvedčím Apple, aby vybudoval v USA jednu alebo viac obrovských fabrík a namiesto toho, aby ste chodili do Číny a Vietnamu, vyrábali by ste produkty priamo tu.” Tim Cook reagoval pomerne neutrálne. Povedal, že rozumie, na čo Trump opäť pokračoval: “Myslím, že pre vás vytvoríme úľavy a myslím, že to by vás mohlo presvedčiť, aby ste išli do toho. Chceme spraviť veľmi veľké daňové úľavy pre korporácie a myslím, že z toho budete mať radosť.

Ak by Apple na takéto podmienky pristúpil a presunul by výrobu do USA, znamenalo by to pochopiteľne vytvorenie množstva nových pracovných miest na americkej pôde. To je jedna vec, na ktorú Donald Trump apeloval vo svojej predvolebnej kampani. V nej celkom expresívne vyjadril svoje znepokojenie nad tým, že dnes všetky americké firmy outsourcujú výrobu do Číny kvôli nízkej výrobnej cene. Tiež vyhlásil, že prinúti Apple, aby vyrábal “tie svoje prekliate telefóny” v USA. Zdá sa, že práve toto je spôsob, ako to docieliť. Otázne je však, aký to bude mať vplyv na rýchlosť výroby a následnú dostupnosť produktov. Netreba pripomínať, ako to bolo v prípade Mac Pro 2013.

komentáre
  1. Tomáš: Vyrábaný v Texase, dostupnosť sa začala zlepšovať až v máji alebo júni 2014. Dátum dodania posunutý niekoľkokrát.

    0
    0
  2. Je rozdiel zacat s vyrobou noveho zariadenia, ktore firma nikde nevyraba, a vyrabat nieco na novom mieste, ked uz firma ma hotove vyrobne linky v Cine.

    Neznamena to, ze by Apple musel vsetko vyrabat v USA. Apple by mohol vyrabat v USA pre trh USA, v EU pre trh EU a v Cine pre ostatne regiony. Nieco by ich to stalo, ale aspon by viac na daniach zaplatili v USA a EU a menej v Cine.

    Pokial viem, tak uz teraz Apple vyraba nejake iPhony a iPady v Brazilii a uvazuje o tovarnach v Indii.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.