Craig Federighi: FBI sa chce vrátiť v čase do menej zabezpečenej doby

SAN FRANCISCO, CA – JUNE 08: Apple Craig Federighi, Apple senior vice president of Software Engineering, speaks during Apple WWDC on June 8, 2015 in San Francisco, California. Apple annouced a new OS X, El Capitan, and iOS 9 during the keynote at the annual developers conference that runs through June 12. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

K otázke zadných vrátok v iOS zariadeniach, ktoré od Applu vyžaduje FBI, sa vyjadril už aj Craig Federighi, viceprezident softvéru spoločnosti. V príspevku zverejnenom na stránke Washington Post sa venuje otázke bezpečnosti mobilných zariadení a kritizuje pritom požiadavky americkej vlády.

Federighi vo svojom článku upozorňuje, že ochrana proti hackerom a kriminálnikom síce nikdy nebude dokonalá, napriek tomu je však nevyhnutné stále napredovať a zvyšovať latku. FBI si myslí, že bezpečnostné opatrenia predstavené pred takmer troma rokmi v iOS 7 sú dostačujúce, podľa Federighiho však už boli dávno prelomené. A akákoľvek diera v bezpečnosti takto používanej platformy sa môže veľmi ľahko rozšíriť a ohroziť širšiu verejnosť.

“Len v posledných 18-tich mesiacoch hackeri opakovane narušili ochranu obchodných reťazcov, bánk, dokonca aj vládnych úradov a ukradli tak informácie o kreditných kartách, zdravotných poistkách a odtlačkoch prstov miliónov ľudí.”

Federighi vo svojej eseji ďalej tvrdí, že telefón je viac než len osobným zariadením. V dnešnom zosieťovanom svete ide o súčasť ochrany vlastnej rodiny a kolegov. Telefóny prirovnáva k dôležitej infraštruktúre ako elektrárňam a dopravným uzlom. “Preto je to veľkým sklamaním, že nás FBI a vláda tlačí do tejto pozície a vrátiť sa v čase do menej zabezpečenej doby.” dodáva nakoniec.

Prvé súdne konanie sporu Apple vs FBI sa uskutoční v utorok, 22. marca. V prípade, že Apple nevyhrá, je pripravený prípad viesť až k najvyššiemu súdu.

Celý článok si môžete v angličtine prečítať na stránkach Washingtom Post.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.