Duchovný otec e-mailu Ray Tomlinson zomrel vo veku 74 rokov

V sobotu zomrel vo veku 74 rokov na srdcový infarkt Ray Tomlinson. Je považovaný za duchovného otca v e-mailu, ktorého základy položil v roku 1971, keď bol zamestnancom  spoločnosti Bolt, Beranek a Newman. Pracoval na softvéri SNDMSG ( Send Message – pošli správu), ktorý umožňoval posielanie správ medzi používateľmi zdielaného počítača. Tomlison upravil program tak,  že vedel posielať správy medzi používateľmi rôznych počítačov prepojených v sieti ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network).

Použil k tomu znak zavináč (@), ktorý spájal meno používateľa s názvom počítača v sieti a položil tak základ všetkých e-mailových adries v súčasnosti. Zo svojho programu CPYNET (Copy Network) zobral Tomlinson príslušnú sieťovú konfiguráciu a integroval ju do do aplikácie SNDMSG, ktorá slúžila ako prvý e-mailový klient a pomocou nej mohli v budúcnosti aj ďaľší používatelia iných počítačov posielať správy.

Za svoj prínos pri zrodení e-mailov bol Ray Tomlinson v roku 2012 uvedený do Internetovej siene slávy a získal aj celý rad ocenení. Dokonca sa dostal do rebríčka TOP 150 novátorov z MIT (Massachusetts Institute of Technology), v ktorom obsadil štvrté miesto. Len pre zaujímavosť, na prvej pozícií sa nachádza Tim Berners-Lee, ktorému sa pripisuje vynájdenie World Wide Webu.

Sám Tomlinson aj jeho kolegovia najskôr nepripisovali dôležitosť programu SNDMSG najmä preto, lebo pôvodne nemali na ňom pracovať. Dokonca sa v neskorších rozhovoroch priznal, že si nepamätá ani obsah prvého e-mailu, avšak predpokladá sa, že obsahoval postupnosť znakov „qwertyuiop”.

Neskôr Ray Tomlinson skromne priznal zásluhy, avšak sám sa neberie ako vynálezca zavínača (@). Ten sa dovtedy používal len veľmi zriedka a patril do znakovej sady ASCII (American Standard Code for Information Interchange). Až vďaka nemu sa tento znak rozšíril a v súčasnosti ho používajú aj sociálne siete ako Twitter a Instagram.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.