Apple vyvíja špeciálny iPhone pre Japonsko

U Applu nie je zvykom, že by vyvíjal špeciálne verzie svojich zariadení pre vybrané trhy. Teda ak nepočítame rôzne kapacitné verzie, ako napríklad 8GB iPhone 5c, ktorý sa spočiatku predával len v pár krajinách sveta. Teraz však Apple spraví zmenu a Japonský iPhone bude o niečo inakší, než ten, ktorý sa predáva vo svete.

Hlavným rozdielom medzi globálnym a japonským iPhonom spočíva v čipe FeliCa. Jedná sa o špeciálny bezkontaktný čip vyvinutý spoločnosťou Sony, ktorý sa využíva v japonskej hromadnej doprave. Jeho značnou výhodou oproti Apple Pay a ostatným tap-to-pay systémom je vysoká rýchlosť, čo je hlavný dôvod ich využitia v doprave. Využiť sa však dajú aj v automatoch alebo kaviarňach, keďže slúžia zároveň ako modulárna digitálna peňaženka. Do vnútra karty si totiž viete umiestniť špeciálne FeliCa zľavové/zákaznícke kartičky.

Karty sú však využívané len v Japonsku a pretože o ne má Apple záujem, začal spolupracovať s viacerými tamojšími firmami, aby zabezpečil integráciu FeliCa do iPhonu. Karta by bola samozrejme uschovaná v aplikácii Wallet a keď by ju bolo treba použiť, tak by stačilo priložiť iPhone k terminálu. Na to je však treba, aby iPhone disponoval dodatočnou technológiou a preto je možné, že funkcia bude uvedená do prevádzky až budúci rok. FeliCa by zároveň znamenala vstup Apple Pay do Japonska, kde je FeliCa najvyužívanejším štandardom, pokiaľ ide o digitálne platby. V krajine sa nachádza celkovo 1,9 milióna terminálov využívajúcich FeliCa a len minulý rok cez ne prebehlo 46 miliárd dolárov.

Sony FeliCa Modules

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.