Apple navrhuje nový systém vyplácania interpretov zo streamovacích služieb, uškodil by Spotify

Pred pár dňami Apple odovzdal americkej rade pre autorské honoráre predčasný návrh, ktorý by zjednodušil súčasný systém vyplácania interpretov, skladateľov a hudobných vydavateľov streamovacími službami.

Nový systém, ktorý Apple navrhuje, by však uškodil rivalom, ktorí ponúkajú bezplatné streamovanie – Spotify a YouTube. Podľa súčasných pravidiel streamovacie služby interpretom vyplácajú medzi 10,5 až 12 percent zo svojich celkových príjmov. Presná suma sa však vypočítava podľa komplikovanej rovnice.

Apple chce tento systém zjednodušiť a zaviesť pevne stanovenú sumu 0,00091 dolára za jeden interaktívny stream, teda 9,1 centa za sto prehratí. Autorský honorár za 100 streamov by sa tak rovnal jednej zakúpenej digitálnej skladbe.

Takáto štruktúra by značne zjednodušila celý proces a spravila ho viac transparentným, uškodila by však spoločnostiam, ktoré ponúkajú bezplatný streaming. Tie by po novom museli vyplácať fixné sumy, namiesto percenta z príjmov ako doteraz. Nakoľko príjmy z bezplatných služieb podporovaných reklamou sú niekoľkonásobne nižšie, nový systém by mal pomôcť aj interpretom a ich vydavateľom.

Navrhovaný systém má však od reality ešte ďaleko. Akékoľvek zmeny musí najprv schváliť spomínaná rada pre autorské honoráre. Tá je práve v procese rokovania o výške honorárov za streamy a sťahovania na roky 2018 až 2022.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.