Zhrnutie: všetko čo vieme o nových iPhonoch

Do predstavenia dvojice nových telefónov od Applu ostáva menej ako dva dni a tak ako každý rok, aj teraz máme o pripravovaných novinkách z väčšej časti jasno. iPhone 6s a 6s Plus sa zatiaľ črtajú ako jeden z najvýznamnejších Skových upgradov, ktoré sme tu mali, a aj keď dizajn zostane už tradične nezmenený, nové modely by podľa uniknutých informácií a dohadov mali priniesť bohatú nádielku vylepšení. Pozrite si prehľad všetkých dostupných faktov a dohadov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou uvidíme v najnovších iPhonoch, ročník 2015.

iPhone-6s-shell

Dizajn a konštrukcia

To, že každý druhý rok prechádza iPhone takzvanou S revíziou je už dlho nepísané pravidlo. To však neznamená, že sa Apple naposledy nepokúsil veci trochu oživiť. Kým iPhone 3G/3GS a 4/4S boli takmer nerozlíšiteľné, 5kový model sa dal oproti svojmu nástupcovi rozpoznať pomerne ľahko. Postarali sa o to externé zmeny ako senzor Touch ID, pilulkový blesk a nové farebné odtiene. S iPhonom 6s zrejme také šťastie mať nebudeme a zmeny budú naozaj minimálne.

Prekvapivo, oba nové telefóny budú však marginálne väčšie svojimi rozmermi, ako do hrúbky tak aj do šírky a výšky. Nárast objemu je ale skutočne minimálny a voľným okom by tak mal byť nepostrehnuteľný. Teoreticky však môže spôsobiť problémy s niektorými tesne priliehajúcimi obalmi. Konkrétne rozmery sú rádovo v desatinách milimetrov, najväčší nárast pritom zaznamená hrúbka telefónu, ktorá pri menšom modeli dosahuje takmer 7,1 mm, oproti súčasným 6,9 mm. Šírka a výška sa zvýši len o necelú desatinu milimetra a dá sa predpokladať, že podobného procesu sa dočká aj vyšší Plus model.

iphone_6s_height_width

Mierne navýšenie rozmerov bolo zrejme nutné kvôli vnútorným komponentom ako nový typ displeja a vibračného motorčeka, no kľudne môže ísť aj o opatrenie proti toľko medializovanému ohýbaniu. Napriek tomu však batéria hlási o niečo menšiu kapacitu ako pri súčasnom modeli – 1715 mAh oproti 1810 mAh. Vďaka optimalizácii by však nemalo ísť o značný problém, pri zlepšeniach v iOS 9 a novom čipe A9 kľudne môžeme očakávať veľmi podobnú výdrž ako dnes.

Proti zopakovaniu škandálu s ohýbajúcou konštrukciou by malo telo telefónov pozostávať z novej zliatiny hliníka, konkrétne pevnejšej série 7000, ktorú spoločnosť v súčasnosti používa aj v lacnejšej variante Apple Watch Sport. O konkrétnych detailoch a výhodách tejto zliatiny sme sa rozpísali tu.

Force Touch displej

Istá je podpora pre najnovší typ rozhrania, ktorý Apple v priebehu tohto roku pomaly zaviedol. Povrchy reagujúce na tlak a silu dotyku sa najprv objavili ako základ používateľského rozhrania pre Apple Watch a neskôr sa dostali aj do touchpadov nových MacBookoch. Je tak len otázkou času, kedy sa Force Touch objaví v každom produkte spoločnosti. v iPhone 6s ho potvrdili už viaceré zdroje, okrem kódu schovanom v iOS 9 sme videli aj množstvo uniknutých displejov s novou technológiou.

Ako bude táto technológia fungovať v praxi? Podrobnosťami sa zrejme necháme prekvapiť, no Force Touch by mal v zásade poskytovať predovšetkým systémové skratky na uľahčenie práce s telefónom. Najnovšie správy hovoria o tom, že displej bude podporovať až tri úrovne stlačenia – od bežného dotyku až po jemné a hlboké stlačenie. Sme zvedaví, ako sa Apple vo finále vysporiada s intuitívnym zakomponovaním takého množstva nových gest.

iphone_6s_display_1

S novými telefónmi očakávame zachovanie identickej uhlopriečky pri oboch modeloch, čiže 4,7 a 5,5 palca. Čo sa týka rozlíšenia, nie sme si celkom istí. Je pravdepodobné, že ostane od minulého roka nezmenené, no vraví sa aj o navýšení hustoty displejov. Posledné zdroje z Číny tvrdia, že nové telefóny dostanú rozlíšenie 1125 x 2000 pri menšej variante 6s a 1242 x 2208 pri 6s Plus, čím by sa dostali na hodnotu 488 a 460 pixlov na palec.

Na druhom spomínanom rozlíšení už súčasný 6 Plus beží virtuálne, no kvôli fyzickému 1080p panelu je obraz downsamplovaný na nižšie rozlíšenie. Každá aplikácia updatovaná pre väčšie telefóny by preto mala byť kompatibilná aj s danými rozlíšeniami. Ostatne je pravdepodobne len otázkou času, kedy sa rozlíšenie iPhonov znovu zvýši. Otázne však je, či to bude už tento rok. S ohľadom na životnosť batérie by sme skôr tipovali nie.

Fotoaparát a Touch ID

Lepší fotoaparát je devízou každého nového iPhonu, no tento rok by sme sa mali dočkať skutočne veľkej zmeny – podobnej ako pri predstavení modelu 4S. Po štyroch rokoch by mal stúpnuť počet megapixelov, so súčasných 8 až na 12. Dohady o špeciálnom systéme dvoch snímačov sa nepotvrdili, no napriek tomu má byť nárast v kvalite snímok najväčší v histórii telefónu. Príde taktiež podpora pre nahrávanie 4K videa a rozlíšenie sa konečne zvýši aj na prednej kamere – a to na rovných 5 megapixelov.

Vylepšenia by sa mal dočkať aj senzor na odtlačky prstov Touch ID, pravdepodobne v podobe rýchlejšieho a presnejšieho snímania.

iphone6-camera-lens

Nový procesor a pamäte

Samozrejmosťou, ktorú už takmer nikto nerieši je rýchlejší procesor. Tento rok dostaneme čip A9 a opäť uvidíme nárast ako vo výkone, tak aj v optimalizácii spotreby. Novinkou, po ktorej prahnú viacerí, bude po dlhom čase opätovné zdvojnásobenie pamäte RAM. Naposledy sa tak stalo pred troma rokmi, odvtedy sa iPhone drží so svojim 1 GB. Nárast na 2 GB, podobne ako minulý rok pri iPade Air 2, umožní viac aplikácii otvorených na pozadí a viac stránok otvorených v Safari, no predovšetkým predĺži životnosť telefónu pri budúcich systémových aktualizáciach.

Čo však sklame väčšinu zákazníkov je fakt, že základný model pravdepodobne ostane aj naďalej na pomerne malej vstavanej pamäti – iba 16 GB. Potvrdili to viaceré zdroje [1, 2] a taktiež zábery na údajné balenie nových modelov.

storage-chip-iphone6s

Animované pozadia

Rovnaké uniknuté balenie nám však ukázalo aj nečakaný bonus. S veľkou pravdepodobnosťou sa môžeme tešiť na animované tapety, veľmi podobné tým, ktoré sú dostupné ako ciferníky pre Apple Watch. Balenie konkrétne zobrazuje biely iPhone 6s Plus s plávajúcou zlatou rybou na bielom pozadí, no očakávať môžme aj medúzy, či explodujúci farebný prach. Taktiež mnoho pozadí, ktoré sa objavili v bete iOS 9, môže byť na nových telefónoch animovaných.

iphone6scarp

Ružová

Ďalší z dohadov, ktoré sa v priebehu roka opakovali tak často, až by sme boli sklamaní, ak by sa vo finálnom produkte neobjavil. Viacero zdrojov naznačuje na nové farebné prevedenie – podobne ako sme pri iPhone 5s dostali zlatú. Tento krát má ísť o ružové zlato (Rose Gold), podobné tomu na Apple Watch Edition, no vraví sa aj o jednoducho ružovom hliníkovom odtieni. Rendery vyzerajú skutočne lákavo, no jediným zádrheľom môže byť absencia akýchkoľvek leakov. Pri vydaní zlatého modelu 5s boli uniknuté zábery zadných krytov o takomto čase už dávno po celom internete, no tento rok sme nevideli ani jeden. Buď tak ide o veľmi dobré strážený výrobný reťazec (pre Apple veľmi prekvapivé), alebo tento rok ružovú jednoducho neuvidíme.

iphone6s_pink

4-palcová varianta?

Taktiež tu lietali správy a zbožne priania o updatovanom menšom modeli so 4-palcovým displejom a je jasné, že taký model existoval minimálne ako výrobný prototyp na začiatku roka. Údajný nový iPhone 6c s plastovým telom a vnútornosťami 6tiek však napokon asi neuvidíme. Aspoň nie tak skoro. Z obavy o kanibalizáciu minuloročných modelov tak môžeme nástupcu menších iPhonov očakávať najskôr v roku 2016. Predaj iPhonu 5c bude zastavený a záujemci o menšiu uhlopriečku si budú musieť vystačiť s modelom 5s, ktorý sa v ponuke posunie nižšie.

iphone_5c_colours

Ktoré z týchto funkcií sa potvrdia a ktoré nie? Dozvieme sa už naozaj čoskoro – túto stredu o 19:00. Live event bude vysielaný prostredníctvom stránok Apple a najnovšie informácie o budúcej generácii iPhonov a ostatných produktov nájdete zhrnuté aj na serveri MacBlog.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.