Tip: Hoďte polená pod nohy svojej prokrastinácie

Obvykle sa „produktivitu zvyšujúcou“ aplikáciou myslí taká, ktorá priamo pomáha nestratiť sa v závale povinností moderného človeka. Medzi takéto aplikácie patria rôzni správcovia úloh a stretnutí, digitálne poznámkové bloky, kalendáre s pripomienkami alebo trackery času. Čo však robiť v prípade, že práce nie je veľa, len je ťažké sa do nej konečne pustiť? Je predsa ťažké sa oslobodiť od sladkých chvíľ s nešikovnými mačkami, pomalými leňochodmi alebo kamarátmi na sociálnych sieťach.

Keď má človek málo vybudovanú sebadisciplínu, aby si to zakázal sám, môže použiť niektoré z rozšírení, ktoré mu v tom pomôžu.Voľne dostupné rozšírenie do Safari alebo Chromu s názvom WasteNoTime umožňuje nastaviť si zoznam stránok, na ktorých trávime veľa zbytočného času a jedným klikom ich všetky na určitú dobu zakázať. Iným klikom je možné zakázať naopak všetky weby okrem niekoľkých, ktoré k práci potrebujeme. WasteNoTime okrem toho na pozadí zaznamenáva aktivitu na jednotlivých stránkach a umožňuje ich limitovať alebo sledovať, ktoré sú používané najdlhšie.

Pri pokuse o prístup na momentálne zakázanú stránku sa zobrazí motivačný citát. Rozšírenie WasteNoTime je dostupné z bumblebeesys­tems.com.

Podobná aplikácia, s podobnými možnosťami — SelfControl — je tiež zadarmo a navyše aj open-source, nebeží v prehliadači, ale priamo v systéme. Pri blokovaní stránok v blockliste na určitý čas je ale potrebné zadať heslo, pretože na pozadí pripisuje domény do súboru /etc/hosts a presmerováva ich na localhost. Funguje teda naprieč prehliadačmi, no jej používanie nie je také jednoduché ako v prípade WasteNoTime.

Aplikácia SelfControl je dostupná z selfcontrolap­p.com, jej zdrojový kód je na GitHube.

komentár
  1. Kto chce skusit trochu viac “light” approach, tak odporucam clea.nr videos plugin do Safari. Odstrani z YouTube vsetko okrem videa, teda clovek nestraca cas citanim komentarov a klikanim na “este jedno video” v stlpci napravo.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť