Pozrite si najjednoduchší spôsob, ako ukradnúť prihlasovacie mená a heslá

Hackerských útokov je v tomto období čoraz viac a prostredníctvom nich sa cez médiá zviditeľňujú rôzne aktivistické skupiny. Otázka bezpečnosti preto je, alebo by mala byť, jednou z hlavných priorít všetkých používateľov internetu. Pri používaní zdravého rozumu, inštalácii aplikácií len z dôveryhodných zdrojov a používaní hesiel, ktoré sú zložité a pre každý server odlišné, však bežným používateľom väčšie nebezpečenstvo nehrozí. Nasledujúce video však ukazuje, že na ukradnutie hesiel nie sú potrebné žiadne pokročilé programátorské znalosti. Stačí sa opýtať. Mimochodom, aj niektoré z medializovaných útokov, napríklad keď unikli intímne fotografie celebrít, boli postavené len na tom, že hackeri využili verejne dostupné dáta o nich a jednoducho skúšali. Dávať si kontrolné otázky typu „Ako sa volá tvoj pes?“, možno nie je najlepším nápadom, najmä ak máte svojho domáceho miláčika označeného vo verejnom albume na Facebooku.

Ako vidíte vo videu, v talkšou Jimmyho Kimmela väčšina opýtaných bez väčších problémov vyzradila svoje heslá. Stačí odviesť pozornosť na inú tému a zahrať záujem o danú osobu. Skutočnosť, že najčastejšie používaným heslom je „password123“ („heslo123“), hovorí za všetko. Na Slovensku nie je situácia veľmi odlišná, a to ani v prípade skutočne citlivých dát. Spomeňme si napríklad na kauzu s heslom „nbusr123“, ktoré chránilo dáta Národného bezpečnostného úradu SR.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.