Obchod Alza.cz predával iPhone 6 za 800 Kč

Začiatok nového roka je obdobím, keď sa väčšina obchodov púšťa do veľkých výpredajov. Výnimkou nie je ani jeden z najväčších internetových obchodov, Alza.sk/cz. Výpredaje sa týkajú aj smartfónov, no iPhone 6 64 GB za 799 Kč je až podozrivo lákavá cena. Podľa vyjadrenia obchodu Alza sa v stredu, 7. januára 2015, objavilo v e-shope niekoľko položiek s nereálnymi cenami. Malo ísť o internú chybu, pri ktorej zrejme systém, prípadne zamestnanec, zabudol, že kurz EUR/CZK nie je 1/1. Keďže ide o horúcu novinku, a nie výbehový produkt, podľa Alza.cz muselo byť zákazníkom jasné, že ide o chybu, a tak nemôže dôvodne očakávať, že skutočne iPhone 6 64 GB objednaný za 800 Kč dostane.

Zdroj: idnes.cz

Objednávky boli preto stornované, no český obchodný zákonník je v takýchto prípadoch naklonený skôr zákazníkom. 95 % výpredajové ceny sa pritom niektorých produktov skutočne týkali, a tak si niektorí zákazníci mohli myslieť, že to platí aj pre iPhone 6. Len pripomeňme, že štandardná cena tohto modelu je 22 tisíc Kč. Tí, ktorí si iPhone 6 64 GB za 800 Kč objednali, sa môžu obrátiť na súd, kde by mohli mať šancu na úspech. V minulosti zvykli veľkí predajcovia ako napríklad Vodafone, kasa.cz, či megaobchod.cz v podobných situáciách reagovať tak, že telefóny za chybné ceny nakoniec skutočne dodali. Určite im to robí lepšiu reklamu ako prístup, v rámci ktorého zákazník ťahá za kratší koniec a vždy musí počítať s tým, že predajca môže urobiť chybu a tovar nemusí dodať.

komentárov
  1. Moj znamy si objednal blesk k zrkadlovke ked za jeden den bol lacnejsi asi o 50% a taktiez omyl. Ale nezaregistroval ziadny odpor, ze by mu produkt za tu cenu chceli predat.

    Podla mna, ked mali taku cenu a za taku cenu objednas a nedajboze online zaplatis, tak musia to predat.

    0
    0
  2. Dovolim si nesuhlasit. Nechcem tu polemizovat nad tym, ze si to Alza moze 100-krat dovolit, ale ze to podla mna nie je korektne. Mylit sa je ludske a za normalnych okolnosti by malo stacit oficialne ospravedlnenie spolocnosti. Len dusevny chudak by sa isiel sudit len preto, ze mu to umoznuje obchodny zakonnik. Napadol mi podobny priklad, ked dochodca omylom poslal cca 5000 Sk na iny ucet. Ked to chcel v banke stornovat, oznamili mu, ze na to nemaju pravo a je na dobrej voli prijemcu, ci to vrati. Prijemca bol v tomto pripade chobot a nevratil… Je to v poriadku? Alebo napriklad v MHD vidim otvorenu cudziu kabelku a vezmem z nej penazenku – ved je to moja “sikovnost” a dotycna si mala davat pozor?? Iste, toto je uz v rozpore so zakonom, ale vidim v tom vela spolocneho a mnohi takto uvazuju.
    Tak… nechal som sa uniest, vykecal som sa a teraz vsetkym zelam pekny vikend :)

    PS: …a nech je Apple ako pred casom… uz 25 rokov milujem tuto znacku, ale zo sucasneho vyvoja som velmi sklamany…

    -peace-

    0
    0
  3. Alza je podvodník!
    Už jednou prodávala levné Nokie a pak je nechtěla dodat s výmluvou, že udělal chybu zaměstnanec a že zákazníkovi mělo být cosik jasné….

    Porušují ale zákon. Kdo si ho objednal a zaplatil, ten ho musí dostat i přes jejich chybu. Kupní smlouva je platná, když je za avizovanou cenu uzavřená.

    Alza zneužívá strachu lidí ji zažalovat u soudu. Takže kdo jste si ho koupil, tak pěkně do nich!

    A dejte vědět jak jste dopadli.

    0
    0
  4. Nemusia nič, máš v obchodných podmienkách že do XY hodín môžu odstúpiť od zmluvy ktorú s tebou uzavreli pri nákupe. Ukludni sa..

    0
    0
  5. Pokial bol na eshope uvedeny vyrobok za cenu, ktoru vidiet na screene zhora, dokonca s poznamkou povodnej ceny 21.190 “neviem coho” tak by som zmluvu povazoval za platnu. Omyl spravcu webu je v tomto pripade na tarchu Alzy, pripadne naroku na nahradu skody Alzy voci tomu, kto skodu sposobil (vid blizsie Obc.zakonnik).

    ad CDM: pokial ide o dochodcu, je to klasicky priklad omylu v konani. Ak osoba, na ucet koho boli peniaze poukazane mu na vyzvu zlozitela tieto nevrati … moze sa s uspecho domahat na sude S USPECHOM vydania bezdovodneho obohatenia (vid blizsie Obc.zakonnik + ucebnicu Rimskeho prava od prof.Rebra). Pokial ide o penazenku v MHD … nie je to Vasa sikovnost, ale VASE PROTIPRAVNE konanie charakterizovane ako kradez a teda trestnopravne postihnutelne!!! Teda VOBEC pri Vasich prikladoch nie su spolocne znaky – a to ani nahodou… ja som sa nenechal uniest, no tiez som sa trochu vykecal ;-) Pekny vikend

    0
    0
  6. Zaciatkom oktobra 2011 predaval iTunes komplet studiove albumy The Beatles omylom za 10,99€, pricom cena setu je 149€. Kto to vyuzil, ziskal 15 albumov za cenu jedneho. iTunes im to nechali.

    0
    0
  7. CDM: “Len dusevny chudak by sa isiel sudit len preto, ze mu to umoznuje obchodny zakonnik.” – Alza.cz neni levny obchod, prodava draz nez jini a jejich pristup v teto veci mne popravde neprekvapuje. K tomu vsemu Alza nedani v CR, ale kdesi v tramtarii. Take bych si o nich v teto souvislosti mohl leccos myslet. Take VYUZIVAJI toho, co jim umoznuje zakon – mit sidlo v danovem raji. Nevim, proc bych se zrovna vuci teto firme mel citit provinile, pokud take VYUZIJI sveho prava, ktere mi poskytuje OZ.

    0
    0
  8. TO: TO Stephen
    Ja se uklidnit nepotřebuje, ale Tebe to nějak rozpálilo.

    V ČR nejde v obchodních podmínkách zlegalizovat protiprávní jednání.
    Můžou tam mít co chtějí, ale kdo to zaplatil, ten by to i vysoudil a dostal.

    Čestný obchodník by se zastyděl a zákazník by to samozřejmě dostal!!!
    Což o Alze řeklo dost…

    0
    0
  9. Oskar – to nebol omyl ale regulerna akcia.
    Toto co sa stalo Alze je regulerny omyl a nema ani zmysel diskutovat o prave kupujucich za tu cenu. vsetkym ktori o tom vobec diskutuju, by som dal facku. Su to zlodeji a zaroven chudaci v jednom

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť