Apple má zaplatiť 5 miliónov dolárov kvôli sporu týkajúceho sa iOS 9

V poslednej dobe to vyzerá tak, že sa roztrhalo vrece so žalobami. Tentokrát bola žaloba podaná na Apple. Spoločnosť bola obvinená z klamlivých obchodných praktík a klamlivej reklamy kvôli iOS 9 a kvôli tvrdeniam, že nový operačný systém je kompatibilný aj so staršími zariadeniami, predovšetkým s iPhonom 4s. Súdny spor má viac ako 100 podporovateľov.

Podľa žaloby podanej na Apple, iOS 9 významne zasahuje do výkonu iPhonu 4s a Apple užívateľom nepovoľuje vrátiť sa po aktualizácii k staršej verzii operačného systému, čím ich núti kúpiť si nové zariadenia.

Žalobcovia tvrdia, že iPhone 4s je po prechode na operačný systém iOS 9 nepoužiteľný. Podľa poškodených, bol výkon Apple aplikácií ako aj aplikácií tretích strán po aktualizácii OS, rovnako ako aj všeobecný výkon telefónu a reakcia dotykového displeja, značne obmedzený. Niektorí hovoria aj o “zamrznutí” telefónu alebo pádoch systému.

Žaloba sa okrem toho týka aj obvinenia z klamlivých praktík, pretože podľa žalobcov si bola spoločnosť Apple vedomá účinkov, ktoré má prechod na nový operačný systém na iPhone 4s. No napriek tomu, že spoločnosť Apple interne testovala a iným spôsobom overovala tieto účinky a bola si vedomá ich negatívneho vplyvu, aktualizáciu inzerovala. Takisto zavádzala tvrdením, že prechod na nový operačný systém zabezpečí užívateľom zvýšenie výkonu a životnosti batérie. Žalobcovia tvrdia, že Apple mal pri inzercii aspoň varovať majiteľom iPhonov 4s o potenciálnych problémoch.

Posledné obvinenie sa týka toho, že Apple o možných problémoch neinformoval zámerne a to z dôvodu, že predpokladal, že poškodení užívatelia, ktorí po prechode na iOS 9 zistia problémy s iPhonom 4s, uprednostnia kúpu nového iPhonu, akoby prešli ku konkurencii. Žalobcovia argumentujú tým, že užívatelia nechcú znovu vynakladať prostriedky na nákup rovnakých aplikácií pre platformu Android a chcú naďalej využívať už kúpené aplikácie a tak pri kúpe nového zariadenia opäť uprednostnia Apple. Apple tak chcel vraj zámerne naviesť na kúpu svojich zariadení.

Žalobcovia od Apple za všetky tieto obvinenia žiadajú cez 5 miliónov dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.