Spotify má zaplatiť 150 miliónov dolárov za neplatenie licencie

Kvôli sporu týkajúceho sa licenčných poplatkov má Spotify zaplatiť 150 miliónov dolárov ako náhradu škody za údajné streamovanie skladieb bez riadnej licencie.

Žaloba bola podaná prostredníctvom ústredného obvodového súdu v Kalifornii. Podal ju David Lowery, vedúci člen kapely Cracker a Camper van Beethoven. Spotify je obvinená z neplatenia licencie vlastníkovi hudby.

Pokuta 150 miliónov dolárov vyplýva z možných sankcií vo výške 750 dolárov až 30 tisíc dolárov za každú transakciu porušujúcu autorský zákon a 150 tisíc dolárov za každú skladbu, na ktorú nemala spoločnosť Spotify licenciu.

Ak by Lowery súd vyhral, Spotify nie len že zaplatí penále a súdne poplatky, ale aj zastaví streaming daných piesní, kým si pre ne nezabezpečí licenciu. Medzi piesne patria napríklad tituly ako King of Bakersfield, Tonight I Cross the Border a podobne.

Mnoho hudobníkov sa už aj v minulosti sťažovalo na streamingovacie služby ako Spotify, Pandora alebo Apple Music. Doteraz išlo ale skôr o sťažnosti týkajúce sa nedostatočných platieb. Hudobníci tvrdia, že to čo dostávajú od daných služieb nestačí na pokrytie nákladov a udržanie hudobnej kariéry.

Uvidíme, ako spor so Spotify dopadne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.