Apple čelí žalobe za zavádzanie v súvislosti s kapacitou zariadení s iOS 8

Apple je opäť terčom súdneho sporu. Tentokrát je obžalovaný zo zavádzania v prípade uvádzaných kapacít pri iOS zariadeniach, ktoré neupozorňujú, koľko miesta bude zaberať najnovšia verzia systému iOS 8 po jej stiahnutí a nainštalovaní. Dvaja zákazníci z Miami, USA, ktorí žalobu podali, považujú Apple jednanie za neférové, protiprávne a podvodné. Podľa nich iOS 8 môže zaberať až 23 % propragovanej kapacity 16 GB iOS zariadení. V žalobe žiadajú odškodnenie všetkých zákazníkov, ktorí si kúpili 16 GB iOS zariadenia – iPod, iPhone alebo iPad. Pre Apple to nie je prvé obvinenie tohto druhu. Podobná žaloba týkajúca sa iPodov v roku 2007 bola napokon zamietnutá.

Tento problém sa však netýka len Applu. Microsoft bol kvôli rovnakej záležitosti zažalovaný pred dvoma rokmi. Žaloba sa týkala tabletov Surface Pro, ktoré pri 64 GB modeloch ponúkali len približne 23 GB voľného miesta po odrátaní priestoru zabraného systémom. Samsung Galaxy S5 s kapacitou 16 GB ponúkne používateľom len 7,86 GB voľného priestoru, teda výrazne menej ako iOS zariadenia (12,3 – 13,1 GB podľa modelu).

Podobne sú na tom aj ostatné populárne mobilné zariadenia. Pri ich nákupe si preto treba uvedomiť, že si kupujeme kapacitu zariadenia, nie voľný úložný priestor, a tomu prispôsobiť aj svoj výber.

komentárov
  1. Aspoň by mohli nabídnout možnost smazání některých nepoužívaných funkcí nebo aplikací.
    Ale jako majitele 16GB bych uvítal jako odškodnění zvýšení kapacity iCloudu.

    0
    0
  2. Takovi lide me vytaceji k nepricetnosti. Nikde prece neni receno, ze produkt poskytuje 16GB prostoru pro uzivatele. Je to produkt o kapacite 16GB a kazdy rozumny clovek si podrobnejsi informace zjisti a rozhodne se jakou kapacitu bude potrebovat tak, aby mu volne misto vyhovovalo. To je jak si koupit pocitac od Dellu s Vyndejsy a pak se soudit s Dellem, ze je tam o 20G mene pro me kraviny. Asi je to tim, ze delam v americke firme, ale uz me ti amici fakt toci, protoze tu blbost vidim temer vsude.

    0
    0
  3. Tí ľudia sa príšerne strápňujú. Sú tak príšerne hlúpi, že chcú zažalovať niekoho, že oni niečomu nerozumejú. Každý rozumný človek vie, že akýkoľvek nosič dát si kúpi, vždy je reálne dostupná kapacita nižšia, či sa jedná o CD, USB, HDD, SDD alebo absolútne čokoľvek.

    Proste klasika, welcome to America, kvôli nim musia písať na papierové poháre v McDonalde, že nápoj môže byť horúci, lebo ich chudáčikov by to tiež nenapadlo. Teraz začnú písať na krabičky od mobilu, že pozor, kapacita môže byť nižšia.

    0
    0
  4. Podla mna je to zavadzanie pretoze kupujem si HDD s tym ze tam bude 1000 gb nie 800 rovnako si kupujem iphone s tym ze tam bude 16gb nie 12,5

    0
    0
  5. problem je v tom, ze nivy system zabera viac miesta na starsom telefone, kde dovtedy stacila kapacita. Appky sa robia na najnovsi ios a tym padom clovek je nuteny k upgradu. Ro nie je velmi fer. Na druhej strane dobra strategia pre predajnost novych produktov.

    0
    0
  6. Pri 16GB mam cca 12 GB volneho, nic moc teda. Galaxy S5 ma aspon moznost pridat kartu, ale co na ajfone? Mali to spravit tak, ze pridaju viac pamate pre system, nech uzivatelovi ostane tych 16GB a pod.

    0
    0
  7. Jedno je GiB a GB, dalsie je zas velkost iOS. iOS sa zvacsuje, OK. Ale na 16GB telefonoch to je moc citit. Preto by som si prial aby apple zrusil 16GB verzie, poprve je to uz aj malo v dnesnej dobe a podruhe kvoli velkosti iOS. Co takto 32,64,128? Je mozne ze by si viac ludi kupovalo 1 typ (32GB), namiesto toho ako to robia teraz ( kupuju 64) cize mensie zisky. Hmm, tak ci tak, zachvilu 16 uz nebude existovat, mozno uz v Septembri.

    0
    0
  8. Ja mam 16gb verziu iPhone. Celkova kapacita zariadenia: 12.1 GB. Volne miesto 4.3 GB. Nainstalovane appky: Dropbox (+13GB), gDrive (+15GB), OneDrive (+30GB), box cloud (+ 50GB), iCloud (+ 5GB) dokopy cca: +113GB priestoru (ak dobre pocitam).
    Mam v tom celkom dobry mobilny internet, na hudbu pouzivam appku Spotify. Fotky su syncovane na OneDrive, zaloha sa robi na iCloude. Dokumenty su na gDocs. Dropbox pouzivam ako zbernu dat a box cloud mam na pracu. Filmy na tom nesledujem, a ak tak videa na youtube. iphone som si kupoval hlavne koli kompatibilite vsetkych zariadeni apple, jednoduchosti, moznosti handoff, sparovania telefonovania sms cez pc a dalsich vyhod. Hry na tom nehram, na drobne hry mam ipad, na vacsie stolny pc. cize naco vacsiu kapacitu? Ako tu bolo pisane vyssie, aj ked si kupim pc, tak s prazdnym 500gb diskom mam realnu pouzitelnu kapacitu 470gb. po instalovani os tak max 450… kto sa zariadi, ten ma, kto nie ten zaluje… bohuzial

    0
    0
  9. Tak vcera som sa stretol s inym problemom uplne novy SonyEricson E3 ma mat 4GB pamate. Z nej je pre pouzivatela dostupnych len 1, 7 GB a zaroven z tohoto 1,7GB tvoria aplikacie SE ktore nieje mozne odstranit 700MB okrem toho su tam dalsie subory a pr epouzivatela po aktualizacii ostalo a teraz sa podrzte 180MB!!! Aj po pripojeni SD karty nieje telefon (vybaleny z krabice) schopny naimportovat kontakty kedze nema dostatok miesta. Tieto aplikacie nieje mozne ani presunut na kartu a tak mate nepouzitelny srot ktory ma sice SD kartu ale okrem videa, fotiek alebo hudby tam nedate nic ani posratu hru. A toto nech niekto riesi a nie blbosti.

    0
    0
  10. mna ale serie, ze mi v iPhone 2.5GB zaberaju data oznacene ako “Ostatne”…
    rad by som vedel, co presne to “ostatne” je zac a bolo by fajn, keby to apple zobrazil

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.