Apple Pay bude fungovať aj na Slovensku

Zatiaľ čo v oblasti Apple produktov je už u nás dostupnosť prakticky totožná so zahraničím, so službami od Apple je to predsa len o niečo horšie. Síce si môžeme nakupovať aplikácie, hudbu či filmy, no streamovacie služby ako iTunes Radio či Beats Music u nás zatiaľ dostupné nie sú. Je preto prirodzené, že aj významné novinky ako Apple Pay sú u nás vnímané s odstupom, nakoľko väčšina predpokladá, že tu aj tak nebudú podporované. To je však omyl. Podľa vyjadrení tunajších predstaviteľov Visa a Mastercard (cez zive.sk) však je už v súčasnosti približne polovica platobných terminálov kompatibilná s Apple Pay.

Zdržanie tak nebude zapríčiné technologickými faktormi, ale byrokraciou. Služba príde najprv v októbri do USA, v Európe ju môžeme očakávať začiatkom budúceho roka. Pre úspešný štart je potrebná dohoda konkrétnej tuzemskej banky a spoločnosti Apple. Je však v záujme Apple, aby boli rozšírenie a podpora čo najrýchlejšie a najširšie. Keď Apple spustí začiatkom roka 2015 predaj Apple Watch, budeme môcť platiť nielen iPhonmi 6, ale aj inteligentnými hodinkami.

komentárov
  1. vcera som cital niekde na webe, ze Tatrabanka uz je v rokovani, vlastne som zatial u nich nezrusil ucet prave preto, lebo cakam ako u nich budu vyzerat mobilne platby cez iphone.

    0
    0
  2. Na platbu telefonom ak som to spravne pochopil je potrebne prilozit telefon a ako by odsuhlasit to cez home button otlackom. Ako to odsuhlasim na watch-och?

    0
    0
  3. Součástí Apple Pay u iPhonu je také nutnost potvrzení identity pomocí Touch ID, čtečku otisků prstů však u iWatch nenajdete. Vyvstala tedy otázka, jak budou chráněny platby prostřednictvím hodinek, které nám může někdo teoreticky ukradnout a jít na nákup. Apple Watch to řeší lišácky. Při prvním použití musí uživatel zadat PIN kód, aby autorizoval Apple Pay. Čtyři čočky naspodu zařízení kromě měření srdečního tepu také monitorují kontakt s pokožkou, zařízení tedy pozná, kdy byly hodinky sundány z ruky. Pokud dojde k přerušení kontaktu s pokožkou, po opětovném nasazení musí uživatel zadat PIN znovu. Sice tak bude uživatel nucen vepisovat PIN po každém nabíjení, na druhou stranu je to asi nejlepší možné řešení bez využití biometriky. Platby přes Apple Pay jdou pak samozřejmě na dálku deaktivovat.

    0
    0
  4. mne pride ta platba mobilom nie uplne prakticka kedze treba ten otlacok a este to priamo nastelovat na to zariadenie. Aj v prezentacnom videu to neslo uplne hladko. Dotykove karty mi pridu rychlejsie a jednoduchsie riesenie ako zapinat nieco v mobile, potom to nastelovat na masinu a este prikladat paprce na senzor …

    0
    0
  5. Peps, bezkontaktnou kartou mozes platit max 20 eur, navyse bez autorizacie, Tymto sposobom bez limitu (resp limitu, ktory Ti stanovi banka pre Tuto kartu), navyse autorizovane (otlacok, PIN). Zasadny(e) rozdiel(y).

    0
    0
  6. Peps: ale… Plastové karty sú aj oveľa nebezpečnejšie pre tvoje ťažko zarobené eury. Niekto si opise číslo a kód a potom sa len čudujem ako pipaju platby zo zahraničia kde som nikdy nebol. Takze bezpečnosť plast. kariet je cca 30 rokov stará.

    0
    0
  7. 2 Marek: zaujimave je, ze platobnou kartou nakupujem cez internet (a samozrejme v kamenych obchodoch v dost vela krajin Europy) uz viac ako 15 rokov a este sa mi ani raz nestalo, ze by mi niekto zneuzil kartu(y) a stiahol nejake peniaze z uctu. Navyse mam ucet v banke, ktora sa o svojich klientov stara a ktorej na jej klientoch zalezi – kedykolvek som platil tak, ze tie platby vyhodnotili ako rizikove/potencialne podvodne, v momente mi volali a zistovali, ci som to naozaj platil.

    Je to ako s malware-om: ak je (po)uzivatel klasicky BFU a klika na vsetko co sa mu objavi na obrazovke, hrozi mu pruser. Ak je o kusok mensi BFU a ma medzi usami aj nieco ine, ako prievan, tak sa nema coho bat.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.