Súčiastky na výrobu iPadu Air stoja Apple menej ako 300 USD

Najnovšia analýza od IHS Suppli prináša odhad nákladov, ktoré má Apple na jednotlivé súčiastky iPadu Air. Výrobná cena sa pohybuje medzi 274 až 361 USD, samozrejme, v závislosti od konkrétneho modelu a kapacity. V porovnaní s iPadom tretej generácie, ktorý vyšiel minulý rok, sú náklady na základný model o 42 USD nižšie, čo je približne 13 %. Rozdiely ukazujú, ako rýchlo sa vyvíja tento trh, čo spôsobuje aj znižujúce sa náklady na výrobu jednotlivých súčiastok. iPad tretej generácie bol prvým iPadom s Retina displejom. V tom čase bola výroba tohto displeja veľmi drahá a náročná. O rok a pol neskôr však prichádza iPad Air, ktorý ponúka rovnaký displej no v ešte menšom, ľahšom a tenšom tele ako predchádzajúce iPady, a to všetko s nižšími nákladmi.

Najdrahšou súčiastkou je však aj naďalej displej, ktorý spolu s dotykovými komponentmi stojí až 133 USD. Nasledujúce položky sú už relatívne lacné, nový 64-bitový procesor Apple A7 stojí 18 USD, pamäť stojí v závislosti od zvolenej kapacity 9 až 60 USD. Za pozornosť stojí aj čip pre dátové siete od Qualcommu, ktorý stojí 32 USD. Skutočne zaujímavý je však tým, že sa s ním Apple podarilo urobiť jediný model iPadu Air, ktorý podporuje všetky frekvencie LTE sietí, teda všetkých mobilných operátorov v USA. O niečo podobné sa Apple snažil aj v prípade iPhonu 5s a 5c, no zatiaľ sa to celkom nepodarilo.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.