Tip: Pozadie v Launchpade sa dá zaostriť aj odfarbiť

Launchpad si ako novinku v OS X Lion mnohí obľúbili. Po jednoduchom geste pritiahnutia prstov a palca k sebe pinch with thumb and three fingers sa z obrazoviek, podobných iOS, dajú spúšťať ľubovoľné aplikácie. Na MacBlogu sme už zverejnili niekoľko tipov a trikov pre Launchpad: ako v ňom poupratovať, ako ho spúšťať alebo ako v ňom zmenšiť ikony. Prinášame ďalší, po inšpirovaní sa na cultofmac.com Launchpade je predvolene rovnaké pozadie ako má plocha, ale rozostrené. Po spustení sa jednoduchým stlačením kláves CMD + ALT + CTRL + B dá pozadie zaostriť, odfarbiť, znovu rozmazať čiernobiele a naspäť zafarbiť rozmazané. Tweak funguje pre ľuboboľný wallpaper, aký je nastavený na ploche. Zmeniť sa dá cez System Preferences → Desktop & Screen Saver alebo po kliknutí pravým tlačidlom na plochu a označení Change Desktop Background….

pozadie Launchpad – ostré čiernobiele pozadie Launchpad – neostré čiernobiele
pozadie Launchpad – neostré farebné

Pozadie Launchpadu (1) zaostrené a farebné, (2) čiernobiele, (3) romazané čiernobiele, (4) rozmazané farebné. Po kliknutí sa zobrazia vo vyššom rozlíšení.

komentárov
  1. Launchpad a slovo oblubit neide dokopy. To je snad jedina vec, ktoru som v Lione akosi nepochopil. Organizacia Aplikacii v Launchpade je obtiazna a komplikovana. Skusal som sa s tym hrat, ale odstranovanie, premiestnovanie viacerych ikoniek, grupovanie je totalne zalostne! Na iPhone je to celkom v pohode ale na beznom stroji ako MacBook ci iny Mac… brrr!
    Skor sa dostanem k aplikacii co chcem cez Alt+Space (Quicksilver) a napisem jej meno ako nejaky Launchpad. Naviac, klasicky folder Applications v Docku bohato postacuje (Este ze ho tam ponechali). Proste, po odskusani som Launchpad z docku vyhodil a keby niet macblogu dnes, aj zabudnem ze tam je… :-)
    Ach, no tak som sa postazoval, no a co!

    0
    0
  2. Ano cital som ten clanok, ale to uz nema pomaly nic spolocne s pohodlnostou ovladania Apple. Launchpad je len 5 koleso u voza.
    (Toto zverejnovat – nebudeme predsa robit z diskusie chat :-))

    0
    0
  3. Podľa mňa je Launchpad naopak lepší ako applications folder v docku. Dáva mi vo full screen prehľad všetkého čo môj mac ponúka, je jednoduchý, priehľadný (to rozmazanie je skvelé, pretože na celom monitore ostanú ostré/viditeľné len tie veci ktoré majú). Naviac, keď som napríklad v Safari vo full screen, nemusím sa vracať na plochu, spravím gesto pomocou štyroch prstov a otváram program aký chcem. Celé to mám zoradené podľa svojej postupnosti na troch “pochách” (každá je samostatná kategória) a mám v tom svoj sytém a poriadok, takže viem čo kde hľadám. To nepodstatné som z tade vyhádzal a nepoužívam tam žiadne priečinky. Takže podľa mňa je to skvelá novinka Lionu :)

    btw: myslím, že akýsi vylepšený launchpad, tu časom nahradí dock….

    0
    0
  4. Tak isto suhlasim. Zvykol som si pouzivat Launchpad. Na prvu obrazovku som natlacil aplikacie ktore pouzivam casto, ale zasa nie az tak casto aby mali svoje miesto v docku. Velmi casto pouzivam iPad preto preto mi to pride ako prijemne graficky zjednotene. Ikony som si poukladal v rovnakom poradi ako na iPhone a iPade.

    0
    0
  5. ja musim suhlasit s petrom. ale nikomu nevycitam ze si na to zvykol. mozno by som si aj ja, ale pointa je ze na tu vec som asi po 5 dnoch zabudol ze tam je. a to je pointa, ktora ilustruje ze je to pre mna zbytocna vec. nepouzivam 3242482 aplikacii, rad si udrziavam svoj mac relativne cisty. co potrebujem sa mi zmesti do docku a co nie, je prehladne ukryte vo foldri aplikacie.cize launchpad by mi to iba zduplikoval (prva strana dock, ostatne folder)

    takisto, launchpadu chyba znacna davka ovladania aplikacii – force quit, show recent atd atd…z coho dovodu je pre mna naozaj iba “launch” pad. bohuzial.

    v iOS to ma zmysel, lebo je to pohodlne na ovladanie prstom. komicky velke ikony na OSX mi pridu trochu detinske. ale ako vravim, ak niekto to ma rad, good for him / her

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.