Tweetbot 2.0 – Nová verzia „twitter klienta s osobnosťou“

Vývojárska firma Tapbots známa štýlovými aplikáciami s nápaditým dizajnom v stredu vydala druhú verziu svojho obľúbeného „twitter klienta s osobnosťou“ Tweetbot 2.0. Netuším, nakoľko je na Slovensku Tweetbot populárny a je celkom možné, že časť čitateľov sa o ňom dozvie až z tohto článku. Preto sa zameriam najskôr na to, čím je vlastne tento klient zaujímavý. Ak už Tweetbot používate, môžete nasledujúce odstavce pokojne preskočiť.

Tweetbot 2.0. Zdroj: Lumos Digital LLCHneď na úvod musím povedať, že mám Tweetbot rád a odkedy Twitter aktualizoval (čítaj pokazil) svoju oficiálnu aplikáciu pre iPhone, Tweetbot je môj primárny twitter klient.

Tweetbot vyvolal rozruch už v čase uvedenia prvej verzie v apríli 2011. Priniesol vtedy viacero inovatívnych prvkov v ovládaní, ktoré sa neskôr v rôznych obmenách preniesli aj do iných klientov. Stlačenie tweetu napríklad prinieslo panel s akčnými tlačidlami ako odpoveď, retweet atď., čo umožnilo robiť základné úkony s tweetmi bez opustenia timeline.

Tweetbot zaviedol tiež dotykové gestá ako posun prstom po tweete zľava doprava na zobrazenie konverzácie a zprava doľava na zobrazenie všetkých odpovedí na daný tweet. Vďaka týmto a iným vychytávkam a tiež vďaka prepracovanosti do najmenšieho detailu si Tweetbot rýchlo získal mnoho priaznivcov. Našli sa však i takí, ktorým sa nepáčila jeho až prílišná komplexnosť a rozsiahle množstvo nastavení, v ktorom sa dalo ľahko stratiť. To vypovedá hlavne o tom, že Tweetbot je od základov navrhnutý pre „poweruserov“.

Ďalšie verzie postupne priniesli nové funkcie ako landscape mód, push notifikácie, integráciu s iOS 5 (ako jeden z prvých Twitter klientov vôbec) atď. V stredu sme sa dočkali jeho prvej veľkej aktualizácie na verziu 2.0. A o tom, že vývojári v Tapbots s verziou 2.0 nič nechceli nechať na náhodu svedčí aj to, že ju testovali deväť mesiacov, než sa oficiálne objavila v App Store.

Tweetbot 2.0

Nová verzia v prvom rade uľahčila navigáciu v timeline. Stlačenie tweetu predtým vyvolalo akčné menu a dvojité poklepanie otváralo linky. Teraz sa už linky otvoria na prvé stlačenie. Ak chcete vyvolať akčné menu, stlačíte tweet tam, kde nie je link. Je to možno detail, ale vzhľadom na to, ako často sa pri čítaní twittera kliká na linky je to pocitovo veľký rozdiel.

Zmenilo sa aj zobrazovanie retweetnutí. Panel pod tweetom, ktorý na výšku zaberal dosť miesta sa zmenil na značku v rohu tweetu. Detaily sa opäť zobrazia po jej stlačení. Takéto riešenie šetrí miesto a robí timeline prehľadnejšou. Zmenil sa aj spôsob zobrazovania nových tweetov po spustení aplikácie, čo bude asi to prvé, čo si po updatovaní všimnete.

Medzi ďalšie zmeny patria napríklad náhľady obrázkov priamo v timeline a zmenené boli aj priame správy, ktoré sa konečne zobrazujú z hora nadol ako Správy (Messages) v iOS a nie naopak, ako to bolo doteraz. Takto by sa dalo pokračovať ďalej a hovoriť o všetkých zmenách, čo je ale možno ešte výraznejšie ako konkrétne zmeny, je subjektívny dojem, že celkovo nový Tweetbot pôsobí, minimálne na iPhone 4S, rýchlejšie a plynulejšie, hoci ani jeho predchodca nemal v tomto smere veľké rezervy.

Pre mňa veľmi príjemnou novinkou je integrácia ReaditLater. Nie každý web je napísaný dosť rozumne na to, aby sa na iPhone pohodlne čítal, čo táto funkcia efektívne rieši podobne ako „čítačka“ v Safari. Predtým som zvykol články ukladať do Instantpaper a čítať neskôr, alebo otvoriť link v Safari a zapnúť čítačku. Teraz môžem čítať priamo v aplikácii.

V Tweetbote ReaditLater zapracovali formou kvázi web aplikácie, ktorú ReaditLater ponúka. Hore je teda ReaditLater menu a dole ich reklamy. Viac sa mi páči, ako to rieši moja ďalšia obľúbená aplikácia Reeder, kde je extrahovanie textu z linku priamo súčasťou aplikácie a tak ani netreba link otvoriť a zobrazí sa rovno cieľový text. Vtedy sa ale nezobrazí žiadny obsah ReaditLater, vrátane ich reklamy, čiže autori ReaditLater z toho až takí nadšení nie sú. Neviem, ako to je riešené po právnej stránke a prečo Tweetbot nezvolil tento spôsob. Ak Vás niečo napadá, môžete to rozviesť v komentároch.

TweetBot 2.0

Timeline a extrahovaný text článku cez ReaditLater.

Tweetbot pre iPad

Okrem novej verzie pre iPhone bola predstavená aj verzia pre iPad. Vzhľadom na popularitu Tweetbotu sa o nej hovorilo už dlhšie, hoci Tapbots práce na nej nikdy priamo nepotvrdili.

Tweetbot pre iPad vychádza z iPhone predlohy a prenáša na iPad všetky obľúbené prvky, zároveň ale ťaží z väčšieho displeja, čoho výsledkom je prehľadnejšie zobrazenie navigácie a timeline. Na rozdiel od oficiálnej Twitter aplikácie pre iPad ale neprináša nič zvlášť revolučné a podľa môjho názoru nevyužíva možnosti veľkého displeja iPadu tak nápadito ako oficiálna aplikácia. Vyzerá pekne a ikonu Tweetbotu si určite na home screen iPadu nejaký čas nechám (Tweetbot má vôbec jednu z najkrajších iOS ikon), ale v praxi na iPade asi zostanem pri oficiálnej aplikácii, ktorej ovládanie zostáva podľa mňa neprekonané.

TweetBot 2.0

Prečo nie oficiálny klient

Twitter už dlhšie ponúka oficiálnu aplikáciu pre iOS. Vychádza z populárneho klienta Tweetie, ktorý Twitter odkúpil a upravil pre svoje potreby. Do decembra minulého roka to bol vynikajúci a môj primárny Twitter klient. V decembri však Twitter prišiel s novým dizajnom klienta pre iPhone (verzia pre iPad zostala zatiaľ našťastie nezmenená), ktorý celkom prekopal pôvodnú koncepciu Tweetie a vyvolal pomerne veľkú vlnu nevôle medzi mnohými používateľmi.

Nový dizajn naznačil smer, ktorým sa chce Twitter uberať. Doterajší obchodný model asi nevyhovoval rastúcemu počtu používateľov a Twitter sa rozhodol navrhnúť svoj klient tak, aby viedol používateľov k zmene návykov, ktoré mali. Do centra pozornosti dal taby ako Connect a Discover, ktorých úlohou je motivovať používateľov k väčšej interakcii a hľadaniu zaujímavých tweetov a kontaktov.

To možno nevadí tým, ktorí s Twitterom iba začínajú, no ak bol niekto zvyknutý na starý Twitter, nový klient mu bude zrejme liezť na nervy. Tweetbot sa toho okamžite chopil a začal vtedy na istý čas ponúkať svoj klient za zvýhodnenú cenu USD 0,99.

Twitter klientov sú v AppStore desiatky, ak nie stovky. Tweetbot vystupuje z radu svojim dôrazom na detail a ovládaním. Je ideálnou voľbou pre každého, komu nevyhovuje oficiálna Twitter aplikácia a nevadí mu trochu zložité prostredie Tweetbot. Nič však netrvá večne a ani Tapbots nesmú zaspať na vavrínoch. Na krk im dýchajú stále nové pokusy iných firiem a niektoré z nich nevyzerajú vôbec zle.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.