iPad mini Event #6: Samotný iPad mini

Vrcholom večera sa stal do detailov očakávaný 7,9” iPad mini. Jeho displej má rozlíšenie rovnaké ako iPad 2 (1024 × 768 px, 163 ppi), čo je dobrá správa pre vývojárov, ale zlá správa pre potencionálnych zákazníkov. Najlacnejší model bude stáť až 329 USD a jeho displej nie je kvalifikovaný ako Retina. Tak isto aj procesor zostáva oproti iPadu 2 nezmenený. Žiaľ, s extrémne rýchlym vývojom iPadu je starcom už aj rok starý A5. iPad mini mieni konkurovať práve dvestodolárovej konkurencii a hoci môžeme očakávať veľké čísla predajnosti, určite sa nájde veľa ľudí, čo predsalen uprednostní Nexus 7 a jemu podobné tablety s Androidom.

Každopádne, iPad mini je o 23% tenší a 53% ľahší ako iPad 4. generácie. Je „ľahký ako papierový blok a tenký ako ceruzka“. Na zadnej strane má iSight kameru a na prednej HD Facetime kameru, rovnako ako iPad 4. generácie. Samozrejme, pripájať k počítaču a perifériám sa bude prostredníctvom nového Lightning portu. iPad mini podporuje Siri aj AirPlay Mirroring a ako základný prídavok si k nemu budete môcť kúpiť Smart Cover mini v šiestich rôznych farbách.

iPad mini je tenký ako ceruzka.

V piatok 26. októbra sa začína možnosť si iPad mini predobjednať. Wi-Fi verzia sa bude predávať od 2. novembra a o týždeň neskôr príde verzia s možnosťou pripojenia na siete mobilných operátorov. Viac sa dozviete na apple.com alebo v nasledujúcom videu od The Verge.

komentárov
  1. A co by ste si tak zelali za tie peniaze a pri tej velkosti pani? Dovote mi otazocku: ma snad Nexus 7 rychlejsi procesor a super display ? Alebo si myslite , ze snad ano?

    0
    0
  2. naco to rozhorcovanie paani ? 329 usd to je 250 eur, mate pocit ze za 250 eur to nie je ono ? je to predsa len novy kus, ziaden bazar atd. za rovnake peniaze dnes predavaju ludia ipad 1, smozrejme s nejakymi odchylkami no a nehovoriac o tom, ze tie ipad 1 su pouzivane, s minimalnou zarukou. neoplati sa dat teda 250 eur radsej za mini, kt. je vykonnejsi ako ipad 1 ? u mna je to jasna volba..taktiez si to skuste porovnat s ipad 2, aka je cena ipad 2 ? a ten vykon je porovnatelny

    0
    0
  3. @mopilot: Nexus 7 ma vacsie rozlisenie a je vyrazne lacnejsi.
    Predstavoval dom si rovnaku cenu u ipadu mini alebo aspon retinu pri sucasnej cene. Ved skor sa oplati kupit ipad2 ako ipad mini. Pre mna velke sklamanie. Nexus 7 vitazi, hlavne ak teraz ma vyjst nexus 7 32gb+3g za rovnaku cenu ako stal 16gb.

    0
    0
  4. Tak chodte do Nexus 7 a nevypisujte tu kraviny. Nakoniec sa aj tak vratite k iPadu. Lebo google a vsetci ostatni s tymi tabletmi su daleko za Apple. Je jedno co je vnutri. Ale ako to v skutocnosti ide, to je ten rozdiel…

    0
    0
  5. Zobudme sa pani a damy ok?

    Reci ako “nema to retinu – nechcem to” su asi na tej urovni ako v materskej skolke “pokial nema auto na tachometri 200km/h je to sracka”…

    Ano, mohli tam kludne dat retinu, ale asi maju dovod, preco ju nedali. Mozno si ju setria pre iPad mini 2 o pol roka ako zlepsenie, a ja im to neberiem, aj Apple je o biznise.

    Je to mensi pristroj, tak preco by tam mal byt uplne novy nabuchany procesor? To je asi podobna logika, ako ked si niekto kupuje Ford Fiesta, lebo chce male auto do mesta, ale chcel by v nom motor z BMW M3…skratka somarina.

    Na to na co mal byt hlavne prezentovany, ako citacka knih viac menej, posluzi dobre, hoci ta retina by bola naozaj vyhoda. iPad mini je ako vzdy 100 honov pred kopirujucou konkurenciou, okrem ceny ale to je u Apple vec ktoru velmi rad prehliadnem. Rozhodne si ju na vianoce kupim. Ak na to niekto nema prachy, naco riesi luxus vo forme takehoto gadgetu?

    0
    0
  6. …super,ja som na zaciatok spokojny,kazdy si moze vybrat…treba zacat naplno a potom postupne pridavat…presne tak to robia v apple…je to biznis pani,tak sa necudujte tym postupnym krokom…o rok,mozno skor tu mame mini2,potom mini3…ecc…panove,mate dost penez???joo,neco mame…

    0
    0
  7. ma lepsie rozlisenie 1280, sice kvalitou displayu by som viac doveroval minicku. Rozhodne skvela kupa pre tych, ktori rozmyslaju ci si darovat pod stromcek tablet. Siel by som do minicka :P

    0
    0
  8. Presne takto som to ocakaval, len zbuchali zo suciastok co mali nove zariadenie tak ako pri vydani prveho iPadu kde bol jeho vykon tusim horsi ako v tej dobe novy iPhone takze som len sklamany ze ma neprekvapili.. :)

    0
    0
  9. mopilot: predstav si ze nexus 7 ma tegru 3 – co je najrychlejsi mobilny procesor ktory je momentalne dostupny a v benchmarkoch je lepsi ako A5X

    0
    0
  10. Myslím si že porovnávať Nexus 7 s iPad mini je úplne od veci ..pretože nejde len o hardware ale aj o operačný systém. Android sa predsa nedá porovnávať s IOs 5-6 od Apple.

    0
    0
  11. nexus je výkonnejší, má dvojnásobok RAM, display cca rovnaký. Jediné čo ponúka Ipad oproti nexus je že nie je z plastu a má zadnú kameru. No a samozrejme cena tiež hovorí v prospech nexusu 249 vs 329

    0
    0
  12. Ja si myslím, že je to veľmi dobrý stroj a “live experience” predčí Nexus. Skvelé spracovanie atp. Nuž a hardvér… Úprimne, potešil by ma A6. Inak si myslím, že mu nie je čo vytknúť. Uvedomme si, že hustota pixelov bude vyššia ako na iPad 2, pričom je pravdepodobné, že Apple zohnal displej s lepším kontrastom, jasom a podaním farieb. Skrátka, absencia Retiny pre mňa nie je deal-breaker. Procesor už sa zdá trochu slabý, ale kým na ňom všetko pobeží krásne plynulo, tak je to ok.

    Ideálne sa mi zdá byť priplatiť si za verziu s podporou mobilných sietí. Tá má v sebe aj aGPS a GLONASS.

    À propos, cena, o 50$ menej by bola ideálna.

    0
    0
  13. Myslim, ze ten procesor je vzhladom na rozlisenie obrazovky dostatocny. Retina by cenu posunula o dalsiu stovku hore co by bolo uz uplne mimo tuto kategoriu tabletov. Oproti Android tabletom dostanete dospely tablet co do konstrukcie a odladeny SW. Myslim, ze cielovka budu hlavne zeny a studenti.

    0
    0
  14. To som tu jediny komu je jedno aky to ma procesor? Ci mi bude pocas pouzivania stale vyskakovat hlaska – POZOR! SLABY PROCESOR! ?

    A je jasne preco tam nie je retina. Lebo by to liezlo do kytek velkemu iPadu. Takto maju dva produkty so silnymi selling points:

    iPad ma retinu a iPad mini kompaktne rozmery. Cize sa urcite najde dost nadsencov co chcu mat oba.

    Ak by malo mini retinu, nastal by masivny odliv z klasickeho iPadu, pretoze ten jeden aj daco palca dole z uhlopriecky za menej ako polovicnu hmotnost a omnoho mensie rozmery bez debeaty stoja!

    0
    0
  15. Porovnavat cisto len HW parametre Nexusu a iPadu je uplne, ale uplne ze od veci. Dolezitejsia je user interaktivita, OS a SW co na tom bezi, o to uz nejde? Ako nech sa na mna nikto nehneva, ale Android aj so svojim Google Play storom je na mile vzdialeny od toho co ponuka Apple. Ak to ale niekomu vyhovuje, tak nic proti tomu, je to kazdeho vec. Mne pol roka stacilo, tak tu netrepte ake su Android tablety uzasne a co vsetko ponukaju, lebo neponukaju okrem parametrov na papieri nic. Svedci to len o tom, ze ludia, ktori toto tvrdia videli iPad maximalne na pulte v predajni.

    0
    0
  16. iPad mini ma sice rovnake rozlisenie ako iPad ale ma ten displej mensi. A teraz ma opravte ak sa mylim. Ak pri rovnakom pocte pixelov je displej mensi tak je 1 pixel v displei tiez mensi, cize na citanie a jemne detaily bude lepsi ako stary iPad. Ktory bol imho na citanie uplne v pohode. Dodnes ho pouzivam.

    0
    0
  17. no pokial toto ma konkurovat lacnejsim citackam knih od konkurencie potom absencia retiny je chybou. Zbytocne to tu obhajujete. Je zaujimave ze pri vydani iPadu s retina tzv. new iPadu, ktory mimochodom po pol roku odpalili este novsim iPadom, vychvalovali novy retina display aky je uzasny na citanie knih a casopisov a o kolko menej namaha zrak tym, ze ma taky uzasny display. A teraz ked retinu pchaju uz aj do notebookov ho nedaju do mensieho iPadu? Maju technologie ktore dokazu vyrobit vacsie retina displaje ako potrebuju pre iPad mini pretoze ich uz realne aj vyrabaju a predavaju v novych vyrobkoch. iPad mini neni vizionarsky produkt ale obycajny obchodny produkt. Mimochodom uz to neni to Apple ako ho budoval Steve Jobs. Neni to o tych uzasnych produktoch a neni to uz ani o tom ich slogane “Think different”. Je to uz len skupina zasranych obchodnikov, ktori nam budu servirovat nove modely rychlostou svetla.

    0
    0
  18. @Tomas

    Nechapem preco by cielova skupina mala byt len zeny a stodenti. Niesom ani jedno a do minicka idem, kedze klasicky iPad mi je privelky. Mini mi urobi tu istu sluzbu + je mensi co prave potrebujem…

    0
    0
  19. To mitrax: neni to uz o tych uzasnych produktoch? A co prosim ta teda robia? To ze dali do ipadu rychlejsi procesor po pol roku za nezmenenu cenu, pridali mu lacnejsiu verziu ipad mini,vydali nove a musim dodat ze nadherne imacy a Pro verzia macbooku je niekolko rokov pred konkurenciou? A to nehovorim o bezkonkurencnou dielenskou kvalitou vyrobkov, a OS s vyhodami ktore tu hadam ani netreba rozoberat

    0
    0
  20. ano vydali skvele macbooky – a znovu maju slabe grafiky ako kazdy rok, a sice maju retinu a skvelu konstrukciu i softver, tak su zas o 200€-300€ drahsie ako tie co boli pred nimi zdrazovat uz aj tak drahu vec je chore

    0
    0
  21. mam ipad1 aj samsung tablet, ipad sukromny, samsung firemny a mam bohate realne skusenosti…..android tablet sa nepriblizuje ani ciastocne k ipadu, na papiery mozte mat procesor aky chcete, ked raz system seka, je pomaly, tak uz nic nenarobite…jednoznacne tu vitazi odladenost hw a sw…

    0
    0
  22. @Anmart

    Vobec by ma to nezralo a ja s tym uplne pocitam, ze o pol roka maximalne do roka bude iPad mini 2 s retinou a co? Takto keby ludia uvazovali, nekupia si nikdy nic. Chces si kupit auto? BMW co ma 8 airbagov? No ale…co ak o 2 roky novy model bude mat az 10? CHapes pointu?

    0
    0
  23. Zdravim,
    mam otazku na vas citatelou ale aj na redakciu. Ako sa volala, alebo kto je autorom pesnicky ktora hrala tesne pred zacatim vcerajsieho eventu? Velmi by ste mi s tymto pomohli. Dakujem krasne :)

    0
    0
  24. Ja mam “new iPad” a po vzhliadnuti vcerajsieho apple eventu idem do NEXUS-s 7 (32Gb ,3G) Dovody (od najpodstanejsieho po menej podstatne)

    1. Rozmery… Nexus 7 ma 12cm sirku, iPad mini 13.5. Moje vrecka na nohaviciach maju 12.5cm, na vetrovke 13.5…. tzn do ani jedneho Ipad mini nenarvem !!! Uprimne, koho by bavilo nosita tablet stale v rukacha alebo smiesnych buzi taskach…?

    2. Cena… Mat 3G + 32 Gb je urcite benefit oproti len 16gb bez wifi (250eur vs 329)

    3. Mapy, youtube, flash….kto pozerava serialy na webe vie o com hovorim…

    4. Menej uzavrety OS… kludne si data prenesies cez NFC, Bluetooth, filmy a ,mp3 cez kabel…co je super v TABLETE. Mne pride iPad ako prerasteny iPhone. Cely iPad mi pride tak neuveritelne nevyuzity…

    5. Ak by niekto chcel “new iPad” asi pol rocny, minimalne pouzvany v 100perc stave, so zarukou…za 360 je vas. Ja ho nevyuzijem….

    0
    0
  25. win2mac a peto: Max. suhlas. Kto uz mal tu cest s android tabletom vie, ze sa na iPad nechyta ani zdaleka. Papierovo moze mat lepsie parametre, ale odladenost softwaru a dostupnost aplikacii 3rd stran je niekde inde. A o to tu predsa ide nie? Bez kvalitneho softu a aplikacii je to len kus zeleza.

    0
    0
  26. Mam iPad2 druhy rok, funguje super. Nemal som ani najmensi dovod upgradovat na iPad3 ci ako ho volaju. Jedine co by som u iPadu2 prijal aby bol mensi a lahsi :)
    Netreba mi retinu, netreba mi silnejsi procak. Len chcem aby bol moj iPad2 kompaktnejsi :) Preto si myslim ze sa im iPad mini podaril a bude mat uspech.

    0
    0
  27. Ahojte vespolek. Porovnal jsem si iPad2 a iPad mini. Já do “miníka” jdu!

    iPad 2 16GB – 10.000 Kč
    – iPad Mini 16GB – 8.500 Kč (ceny za bez 3G a GPS verze)

    Wi-Fi 802.11a/b/g/n
    – Wi-Fi 802.11a/b/g/n Wi-Fi (802.11n 2.4GHz and 5GHz)
    Bluetooth 2.1 + EDR
    – Bluetooth 4.0
    3G
    – 3G, LTE (Bands 4 and 17) (Bands 1, 3, 5, 13, 25)
    Displej 9,7″ IPS 1024×768 132 ppi (0.19mm/bod)
    – Displej 7,9″ IPS 1024×768 163 ppi (0.12mm/bod)
    Oleofobní úprava
    – Oleofobní úprava Fingerprint-resistant
    Chip Dual-core A5
    – Chip Dual-core A5 (jako iPhone 4S)
    RAM 512 MB
    – RAM ? (prý také 512 MB)
    Přední CCD – VGA
    – Přední CCD – 1,2 MPx, video 720p, zadní podsvícení
    Zadní CCD – 2 MPx, video 720p
    – Zadní CCD- 5 MPx, video 1080p, zadní podsvícení, stabilizace
    25 Wh lithium-polymerová baterie
    – 16,3 Wh lithium-polymerová baterie
    Starý konektor
    – Lightning konnektor
    Micro-SIM karta
    – Nano-SIM karta
    Asistovaná GPS
    – Asistovaná GPS a GLONASS
    – Lepší repro? 2 ks repro?
    – Siri

    Výška: 241,2 mm
    – Výška: 200 mm
    Šířka: 185,7 mm
    – Šířka: 134,7 mm
    Hloubka: 8,8 mm
    – Hloubka: 7,2 mm
    Hmotnost: 601 g
    – Hmotnost: 308 g

    0
    0
  28. Clovek sa tu aj riadne narehoce…najlepsie na dotycnom, ktory uvedie najdolezitejsi dovod, preco voli Nexus pred iPadom je ten, ze ho nenarve do vrecka na gatoch ci bunde… :-D “made my day”

    Dotycny sa k iPadu asi dostal omylom, asi ho dostal do daru a uz sa narodil s Android a Windows tetovanim na cele.

    0
    0
  29. Nechapem co maju niektory s tym retina displayom a roznymi rozliseniami. Ano retina by urcite bol zaujimavejsi, ale uvedomte si ze sa jedna o 7,9 palcov a to by bolo trosku komplikovanejsie vyrobit v rovnakom rozliseni ako velky iPad. Dalsia vec je ta, ze by uz nemohol byt velmi pouzity procesor A5 ( ktory mimochodom uplne staci na bezne uzivanie ) a tym by sa zvysovali len naklady.
    Nehovoriac o spotrebe a vacsej baterii a pod. Potom by sa uz cena velmi rovnala velkemu iPadu a to by ste zas nadavali. A zas s tymi Android tabletmi to nie je vobec take ruzove. Ale kto neskusil, tak velmi nevie ( alebo nechce vediet ). Lebo napr taky Samsung Galaxy 7.7 som mal pri osobnom stretnuti chut nie pouzivat, ale roztrieskat. iPad nie je dokonale zariadenie, ale urcite je to velmi zaujimava alternativa k lacnejsim tabletom od konkurencie. ( stabilita systemu, zaruka aktualizacii a podpory sw, ten kto ma iphone napr. tak tie iste zakupene aplikacie moze dat na iPad, atd… ) Osobne mam iPad 2 a rozmyslam nad vymenou za iPad mini. Spratnejsie, na to na co ho pouzivam uplne by stacil, vykonovo postacuje v pohode. Som si isty, ze zakaznikov si najde a ze ich nebude malo to je iste. A to ze vydali aj velky iPad? No pri zmene konektoru pri iPhone, mini iPade, by bola hlupost nevydat aj novu verziu velkeho iPadu. Ty co kupili predosly sa nemozu na Apple hnevat. Aktualizacie maju zabezpecene, kupili si co chceli kupit, co bolo v tej dobe dostupne a nemozu chciet realne od vyrobcu to, aby ohlasoval produkty 5 rokov dopredu. Ohlasil ho vcera, ked uz je dokonceny a “pripraveny” na distribuciu. Nic zle v tom nie je. To, ze s tym nikto nepocital je vec druha, ale vycitat to Applu je chore.

    0
    0
  30. Amnart zbytocne sa snazis…niektorym to proste nedojde. Ano, iMac su paradne, ale co ostatne predstavene novinky? Naozaj zacinam mat dojem, ze poniektori su tak slepi, ze nakoniec tie reklamy od Samsungu, ktore som tak velmi kritizoval, mali nieco do seba. Kto nieco vie o clovekovi co vybudoval Apple, co sa dialo po jeho odchode, ako spolocnost zachranil z hrobarovej lopaty v roku 1996, preco sa to vobec stalo, co sa dialo potom a ako vznikali legendy ako Macintosh, iPod, iTunes, iMac, iPhone ci iPod a vidi co sa deje len rok od jeho smrti, vie svoje. Apple je samozrejme najhodnotnejsia spolocnost na svete ale aby tohto statusu dosiahla, boli jej zamestnanci podrobeni velkemu tlaku a bolo pozadovane po nich takmer nemozne. A len vdaka tymto tlakom ti ktori to vydrzali, dokazali priniest svetu na svoju dobu revolucne veci. Prosim vysvetlite mi este raz co je na iPad mini revolucneho. Co tu este nebolo? Vidite produkt obycajnych obchodnikov, ktori zneuzivaju iba zvuk znacky Apple. Nezabudnite sa v den predaja nacas postavit do rady aby ste tu o pol roka hubovali, ze dalsia generacia iPad mini dostane uz retinu. Kto by to predpovedal, vsak? :D Pretoze nie…nemohli tak urobit teraz, rovnako ako nemohli pred polrokom do iPadu vlozit novy procesor s novym konektorom. Alebo ako nemohli mapy dostatocne odladit aby si neurobili taku hanbu, ze sa CEO spolocnosti musi ospravedlnovat celemu svetu. Nieco vam poviem – keby Steve Jobs vstal z mrtvych a uvidel co urobili behom jedneho roka od jeho skonu, polku ludi z Apple by namieste vyrazil.

    0
    0
  31. nikdy som nemal rad android prave pre to, ze vsade kde som ho videl, system sekal ako prasa, galaxy tab a spol, ano su to sracky, ale ten system sa stale vyvija a robi pokroky, nemozte hadzat do jedneho vreca predchdzajuce android tablety so sucasnym nexusom 7. kto si ho nebol ochytat v nejakej predajni, nech si na youtube pozrie nejake video, kde porovnavaju nexus 7 a ipad 2 a uvidite, ze je to rovnako rychle a plynule

    0
    0
  32. Aj keby mal nejaky android o 30% lepsie parametre v comkolvek ako produkt Apple, radsej dam o 30% viac penazi Applu uz len z principu, aby som podporil spolocnost co inovuje a prinasa uzasne technologie ludom ako prva a nie niekomu, kto Apple rozoberie a okopiruje a vie konkurovat len cenami. Elektronika nieje iba o pocte Mhz a cislach, je to aj o tom ako dana spolocnost investuje, co robi pre pokrok, ake sluzby poskytuje, ake aplikacie su k dispozicii, a mnoho dalsich.

    Podobne je to aj s pocitacmi. Apple si pyta smiesnych 24 euro, ale do dalsieho updatu ani raz neinstalujem. Microsoft si pyta nehoraznych 130 euro a kazdy tyzden nejake updaty len aby ten system vobec isiel, pripadne kazdy mesiac komplet reinstal…

    Mam mac 2,4ghz core 2 duo z 2008 s OS X a je pevny ako skala a vzdy ked ho potrebujem, mam ho 100% na porudzi. Naco by mi bol lacny plastery drek s 3,5ghz quad core s Windowsom, ktory mi rupne prave ked ho potrebujem a nervacit sa s reinstalom? Ludia nevidia dalej ako na koniec svojho nosa, vidia len cisla a cenu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť