iPad mini Event #5: iPad 4. generácie

iPad je snáď najpopulárnejší technologický produkt posledných rokov. Je masívne využívaný v školách. Jednotlivo, ale aj hromadne. Rovnako v biznise- Apple tvrdí, že každá zo spoločností Fortune 500 využíva alebo plánuje využívať iPad. Po dva aj pol roku sa iPad dočkal už štvrtého updatu. Už ale nie je propagovaný ako “The new iPad”, ale ako “iPad with Retina display”.

iPad 4. generácie má na prvý pohľad nový len Lightning konektor. V mnohých ohľadoch je však rýchlejší ako jeho predchodca.iPad 4. generácie obsahuje displej s rovnakým rozlíšením aj uhlopriečkou ako jeho predchodca. Dvojnásobné zrýchlenie dosahuje nielen v celkovej rýchlosti a grafike (vďaka procesoru A6X), ale aj v pripojení cez Wi-Fi. Asi jedinou zmenou v dizajne je náhrada 30 pinového Dock konektora Lightningom. Veľkosť úložného priestoru zostáva nezmenená oproti predošlej generácii. Sú k dispozícii 16, 32 a 64 GB modely. Ceny zostávajú tiež nezmenené. 499 USD stojí najnižších 16 GB bez možnosti pripojenia na mobilného operátora. Starší iPad 2 zostáva v cenovo výhodnej ponuke aj naďalej.

komentárov
  1. Kupil som ho pred tydznom a pol. Este mi ani nedosiel z Kanadskeho Apple Storu. Myslite, ze by som ho mohol vymenit za 4G a oplati sa to vobec?
    Dik za odpoved.

    0
    0
  2. pre boha toto čo je?, apple ma poslednú dobu (od smrti Steva) fakt štve, časté updaty zariadení a žaidne zmeny.. a už keď výnde ipad mini, tak tam naschvál nedajú najlepší HW čo majú, trieskajú z toho iba peniaze

    0
    0
  3. No to co je …. vivat new iPad (3) … naco by clovek menil koli konektoru ? Ano vykon procesora …. supeeeer a naco ? uz sucasne aplikacie co su v appstore nevyuzivaju ani 60% vykonu iPad3 thak naco mi bude dvojnasobny vykon ? Aby som sa vytesoval ze zatazujem procesor len na 25% :))))))))))))))

    0
    0
  4. No či by sa dal vymeniť 3gen na 4gen na Slovensku by aj mňa zaujímalo. Určite sa nebude dať vymeniť ak ste ho nekupovali v Apple Premium Reseller obchode. Je tam nejaká šanca (veľmi malá), že by sa to dalo aj u nás vymeniť.

    Ja som kúpil pred 6 dňami iPad 3 a veľmi som zostal prekvapený, že tento krok spravil Apple a preto by som si aj doplatil pár EUR ak by sa dala výmena spraviť.

    0
    0
  5. no asi najlepsie to vystihol prispevok “predam iPad (3 gen)”
    som dost prekvapeny tymto krokom Apple a priznam sa, ze mu nerozumiem… vymenili konektor a sucasne posilnili CPU kde je aj nove GPU? No ale tak to potom nie je len o konektore… a najlepsie na koniec – cena za oba modely bude rovnaka. Cim dalej tym viac nadobudam dojem, ze iPad3 vydali predcasne pretoze Apple ma do roka naplanovanych niekolko eventov a namiesto toho aby jeden zrusili alebo posunuli, uviedli na trh predcasne iPad3, aj ked jeho vyvoj nebol uplne dokonceny. S vedomim, ze budu menit v tomto roku konektory. Mohli to ale nejako zakamuflovat a sucasny iPad4 pozdrzat, trosku na nom este popracovat a vydat ho ako iPad4 na buduci rok. Nikto by im nic nevycital. Ja iPad nevlastnim ale keby som si kupil iPad3 a teraz cital, ze po pol roku ide na trh v podstate iPad4, asi by som z toho nebol nadseny.
    Som zvedavy na obchodnu taktiku predajcov, ktori ak maju naskladnene zasoby iPad3 asi tiez nebudu tymto krokom nadseni. To zase budu odrby zakaznikov a len zasvateni budu vediet co si vlastne kupuju.
    iPad, iPad2, new iPad, retina iPad (posledne dva nastastie rozoznate podla konektora, ovsem ak o tom viete), do toho iPad mini a uz to zacina pripominat casy z prvej polky 90tych rokov, obzvlast rok 1996 ked Apple mal na trhu nepreberne mnozstvo vyrobkov v ktorych sa vyznali snad iba zamestnanci Apple a Apple od bankrotu delil len krok
    Neskutocne. Ubehol len rok od smrti Jobsa a pozrite sa co stvaraju!?!

    0
    0
  6. Ja som kúpil svoj pred 10 dňami dpče, a teraz výjde verzia s 2x lepším CPU, GPU, WIFI. Lebo nie nemohli počkať aspoň do Marca

    0
    0
  7. S tym novym iPadom je to podraz, na Slovensku to urcite nikto vymienat nebude, kudla do zad. Tymto porusili zavedeny cycletime.

    0
    0
  8. teraz to mam chapat tak, ze menia cyklus vydavania iPadov a budu teda vydavane vzdy koncom roka tak ako iPhone? Zvlastne.
    Update iPadu som cakal, ale mohli vratit hrubku aspon na uroven iPadu 2 a taktiez znizit hmotnost. A taktiez nasadit IGZO displej. Na to som cakal. Tak budem musiet cakat dalej :(

    0
    0
  9. nebudte tak ustarostnený, okrem Lightning a A6X to je ten istý iPad, nie je najmenší dôvod majiteľov iPadu 3 prechádzať na 4ku, Lightning konektor tiež nie je dôvod prečo prechádzať z 3 na 4..

    0
    0
  10. Ach, Viktor vieš čo trepeš ? A6X je 2x tak výkonný CPU ako A5X + 2x tak výkonná grafika. Tiež už ako som písal aj WIFI je 2x rýchlejšie čo nieje na zahodenie. Ja používam iPad ako DualScreen prostredníctvom WIFI čiže rýchlejší stream by sa mi určite zišiel.

    Týmto debilným krokom som prišiel o časť peňazí. iPad 4 bude mať určite dlhšiu podporu ako 3ka a tiež ,ak by som sa ho rozhodol predať dostanem zaň viac ako za 3ku. Keby som ho mal aspoň 3 mesiace tak nepoviem ,ale 10 dní je 10 dní…

    0
    0
  11. myslim ze to bolo uz vopred jasne. cislovanie ipadu skoncilo, tak teraz si mozu dovolit ipad inovovat castejsie a nepravidelne a mozno casom aj nenapadne, podobne ako macbooky pro (2010, 2011-early, 2011-late, atd) model

    0
    0
  12. ako to tu citam, nestacim sa cudovat. O evente kolovali chyri dobry mesiac a niekto kupi iPad 3 pred 10 dnami? To uz musi byt ozaj velky nedockavec a to som sa vyjadril velmi diplomaticky…, takze tak mu treba nech teraz place.

    iPad 4 je skvely, vykon o 100% vyssi, predpokladam,ze ma novy, tensi display, ktory menej zerie a aj vzhladom na to sa dufam prestanu prehrievat. Tych 128GB by mohlo byt zaujimave,ale predpokladam,ze by to asi boli prilis drahe.

    Kto doteraz cakal uz viac nemusi, konecne je na trhu nieco, co uz dava zmysel aj trochu do buducna, doteraz to boli viacej menej beta vyrobky.

    0
    0
  13. pre tých čo si kúpili iPad 3 a majú ho menej ako 2týždne :

    produkt môžete ísť vrátiť a budú vám vrátené peniaze tak tu neplačte toľko…to sú zákony…nevymenia vám to ale dajú vám s5 peniaze za ktorý si kúpite ten iPad4…zapojte trošku hlavu

    O akom podraze tu všetci hovoríte? je iPad3 teraz troska a šrot lebo už je 4? Čo je na tom ,že sa iPad3 prestal predávať? čo by vám pomoholo keby sa predáva naďalej? software podpora iPadu3 tu bude ešte veľmi dlho…nehovorím keby tu plačete a iPad4 priniesol revolúciu ale jediné čo sa zmenilo je rýchlosť procesoru a GPU + lighting konektor…ja mám iPad2 a ani teraz nemám potrebu upgradovať ani v najmenšom kvôli výkonu ale jedine kvôli retina displayu…ten je na iPad3 aj 4…keby mám iPad3 tak by som neplakal

    Nový iPad musel prísť kvôli prechodu na lighting konektor a musel prísť čím skôr…kopec ludí si kupuje hocijaké príslušenstvo a bolo hrozné ,že iPhone mal iný konektor ako iPad…

    0
    0
  14. Jožo: Vedel som ,že bude Event no ani vo sne ma nenapadlo ,že naňom zverejnia nový iPad. O tom sa nikde ani nepísalo ( Alebo aspoň ja som to nikde nevidel ). Všetko bolo len o iPade Mini. Keby som vedel ,že výjde tak seriem nato samozrejme…

    0
    0
  15. Neviem čomu tu všetci nerozumiete, apple proste upgradol iPad pred vianocnou sezonou aby mal “stale navrch” oproti ostatnym tabletom ktore pridu na trh v najblizsej dobe. Zbavil sa cislovania, takze ma teraz vacsiu volnost v upgradovani bez toho aby boli zakaznici zmäteny. Proste bude v ponuke stale ten najnovsi model ipadu a lacnejsia verzia bude ipad mini.

    0
    0
  16. Debata nevycválaných puberťákov ?
    Všetky iPady ktoré Apple za posledý rok vydal, sú plnohodnotné nástroje na prácu, resp. zábavu. Neviem, čo to tu splietate…..

    0
    0
  17. S

    ano mas pravdu,ze sa velmi nepisalo o tom,ze by mal byt novy iPad,ale indicie boli /napr. novy display sa dost ocakaval/, takze minimalne kvoli tomu by malo zmysel pockat, to by ta uz zabilo 2 tyzdne vydrzat?

    0
    0
  18. No ,ale kedy prišli tie indície ? Keď som si ho už zakúpil ? Fakt som nič o tom nikde nevidel stále len iPad Mini a ten ma absolútne netrápil. Ak by som o tom niekde čítal určite by som počkal aj mesiac+.

    * Nový displej to ,ale myslím ,že ani nemá aspoň čo som pozeral špecifikácie.

    0
    0
  19. Zdravim,
    mam otazku na vas citatelou ale aj na redakciu. Ako sa volala, alebo kto je autorom pesnicky ktora hrala tesne pred zacatim vcerajsieho eventu? Velmi by ste mi s tymto pomohli. Dakujem krasne :)

    0
    0
  20. Všetci čo ste naštvaní na vydanie 4 generácie iPad nechcete náhodou prejsť na nový tablet od Surface od MS s novým OS Winows 8 ktorý by mali uviesť tento týždeń v Piatok ? :-)))

    0
    0
  21. Pred troma tyzdnami som si kupil new ipad. Podla mna je tiez zbytocne menit na ipad 4. Konenktor je pre nase Iphony nekompatibilny, rychlost je pri new Ipad tiez dostacujuca. Pre citanie, surfovanie, hry, fotky je dokonaly.
    V poslednom case Apple prilys rychlo uvadza svoje nove produkty. Mne sa viac pacilo, ked sme na novy Mac OS x cakali aspod 2 roky. Vlani som aktualizoval na Lion, teraz je novy ML. ani som nestihol si zvyknut na Lion a je tu novy system. Ipad je vynoveny po niekolkych mesiacoch, a ani Ipad mini sa mi tak celkom nepaci. Apple vytvara produkty ktore ostatny vyrobcovia techniky pokusia napodobnovat, konkurovat. S ipad mini konkuruju oni proti Amazon Kindle ktory je uspesny. je to dobre ze nam ponukaju nove a lepsie produkty, ale s rychlostou by mali trosku spomalit. Nestihame si zvykat. Ved cim viac sa caka na prekvapenie, tym je to sladkejsie.
    Imac ale si zasluzil vynovenie. Po 2009 je to perfektny design.
    Apple – iLoveyou

    0
    0
  22. Najviac ma bude zaujimat dlzka nabijania…pokial docielili kratsi cas, bude to pecka, neviem ako je na tom Lightning, ci ma nejaky vplyv aj na rychlost nabijania, ale pevne verim ze to uz nejakym sposobom vyriesili, pokial hej, kupa stvorky bude jasna…tie parametre a hlavne displej je neskutocny….pokial ale nabijanie ostane na 6 hodinach (dovod preco mi novy ipad vadi), tak ipad2 to isti :), este teraz ked pojde, aspon dufam pred Vianocami do vypredajov a firmy budu vyprazdnovat sklady….

    0
    0
  23. Vy co tu pisete, ze ste nastvani na Apple, lebo vydal nove zariadenie. A co ked??! Get a life! Najdite si nieco nove na masirovanie svojho ega a nie to, ze vlastnite prave najaktualnejsiu verziu zariadenia. Do vcera vam iPad 3 iste sluzil dobre, tak budte radi, ze je to tak aj nadalej…A aby ste nepovedali, ze to tvrdim, lebo ziadny nemam. Sam mam jeden ;)

    0
    0
  24. Tak som ho vratil. Kupil som ho pred 10-timi dnami v Kanade a poslal nazad. Myslel som, ze novy pride az v marci a teraz toto….vytocili aj mna.
    Kupim si teda 4-ku. Ach jaj, to je peklo.

    0
    0
  25. Palo ty si vazne myslis, ze tym ze sa Apple zbavil cislovania a zacne aktualizovat svoje vyrobky v kratkych intervaloch po sebe, pricom na trhu podrzi viac generacii, ze to bude pre zakaznikov menej matuce? Vazne si to tu este okrem teba niekto aj iny mysli? Budu sa teraz snad predavat uz naskladnene iPad3 lacnejsie ked uz su vyrobene, alebo ich Apple da zosrotovat aby mu neplietli hlavy jeho zakaznikov? Rovno z vyrobnej linky do srotovne? Asi nie. Takze ako ich bude predavat? Ako “Old New iPad” alebo “early 2012 New iPad” a ten novsi ako “later 2012 New iPad”? Samotni novinari zacali pouzivat zase cislovania pretoze je to ovela praktickejsie a zrozumitelnejsie ludom.

    0
    0
  26. Ja som jednoznacne za cislovanie, je to znatelne prehladnejsie, jasnejsie. Je to aj o vela praktickejsie pri hladani. Tiez si myslim ze tieto dlhe nazvy prave naopak pletu zakaznika a je z nich o to viac zamotany a to tu mame zatial iba druhy taky ipad…nechcem vidiet aky z toho bude zmatok, ked ich bude aspon takych 5…
    Peter: samozrejme ze drviva vacsina majitelov ipadov3 je nasrata, mna by to tiez nepotesilo.
    Ale myslim ze tymto krokom nepride o zakaznikov, alebo predaje. Zo strany Apple bola “chyba” ak sa to tak da nazvat predcasne vyplutie na trh ipadu3, na druhej strane sa ich predalo nie malo, takze ako tak pre firmu to bolo postacujuce. Museli predsa niecim konkurovat ostatnym firmam, teda hlavne Samsungu. Terajsia strategia vyhotovenia ipadu4 s Lightningom je trochu aj logicka, chcu zahltit predvianocny trh, co im pekne zdvihne predaj, ako keby s nim cakali trebars do toho marca…. a zase maju kompletnu “sadu” s Lightningom, spolu s iphonom 5. A do toho este ipad mini. Len nechapem preco je ipad mini taky drahy, ked ma v podstate komponenty z ipadu2, milo by ma prekvapili keby dali cenu okolo 250-260 USD, to by pre mna zmysel malo, jednoznacne ma byt ipad mini lacnejsi od ipadu2 a to zretelne. Lebo keby som si ja mal teraz vybrat medzi ipadom2 a mini….volba je jasna 2:)

    0
    0
  27. pre vsetkych sklamanych s priskoreho upgradu na iPad 4 – uz vcera sa rozbehli chyri, ze iPad 4 nebude mat dlhu zivotnost, na jar sa ocakava iPad 5 ktory bude vyrazne tensi a samozrejme aj lahsi, presne v duchu iPad Mini, takze tak :)

    0
    0
  28. Zdravim :) Co si myslite,ak vide 4ka Ipad tak 3ka cenovo klesne o kolko penazi ? Este jedna podotazka Iphone 4s bude sa dat kupit aj po novom roku uplne celkom novy,alebo prestala sa uz absolutne vyroba ? Vdaka

    0
    0
  29. toto ma dobre nahnevalo 3 dni pred tym ako vyšla 4 gen. som si kúpil nový ipad 4g v datarte
    Neviete náhodou či sa to bude dať nejako vymeniť ?

    0
    0
  30. apple ma uz totalne serie najprv trapny iphone 5 skoro ziadne vylepsenie a teraz toto od smrti jopsa to ide dole vodou.. naco mi bude 4-ka ked je to iste ako 3-ka len s mensim konektorom a a procesorom A6X ktory je uplne zbytocny pretoze procesor v 3-ke aplikacie v appstore zatazuju ani nie na 60% a v 4-ke iba 30% omg to je toho… a ten ipad “mini” ktomu sa nejdem radsej ani vyjadrovat
    APPLE SI VYDAVA IPADY AKO TEPLE ROZKY V POSLEDNOM CASE A **** Z TOHO!!!

    0
    0
  31. čo by sa zmenilo na vašich ipadoch, keby nový vyšiel o pol roka neskôr? alebo ináč, v čom sa zhoršil váš produkt, po uvedení nového?
    spamätajte sa ľudia :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.