Apple včera predstavil iBooks 2 a vynovené iTunes U

Na Special Event v New Yorkskom Guggenheim Museum Apple uviedol niekoľko novinek súvisiacich so vzdelávaním. Apple má veľký záujem o skvalitňovanie školstva už od jeho začiatkov. Tentokrát by nová verzia iBooks a aktualizované iTunes U mali priniesť veľké zmeny pre výučbu a štúdium. Videozáznam zo včerajšej prezentácie je dostupný na apple.com/apple-events alebo ako podcast na iTunes.

Phil Schiller bol hlavným rečníkom na keynote.Dodnes obchod iBooks slúžil na sťahovanie elektronických kníh vo formáte epub pre iOS zariadenia. Apple predstavil novú kategóriu – digitálne učebnice. Po stiahnutí ich však nestačí len čítať. Ponúkajú dokonalý interaktívny obsah, videá, obrázky, 3D objekty a práve tie by mali zvýšiť záujem o štúdium. Či už je to anatómia, fyzika, matematika alebo chémia, zážitok z „čítania“ by mal iPad a učebnice v iBooks zvýšiť na maximum. Dodnes bolo na iOS zariadeniach mnoho aplikácií, ktoré dosahovali podobné možnosti, no ich vývoj bol komplikovaný proces. Príprava učebníc pre iBooks je však jednoduchá ako napríklad vytváranie prezentácie v Keynote alebo dokumentu v Pages. Rozhranie novej aplikácie Apple iBooks Author je im podobné a vytvára interaktívne učebnice pre iBooks veľmi jednoducho. Je v nej dokonca možnosť priamo publikovať knihy do iBooks. Pre skúsenejších vývojárov ponúka aj možnosť si programovať vlastné rozšírenia v JavaScript a HTML5. Učebnice pre iBooks sú dostupné len pre iPad.

digitálne učebnice na iPade

Digitálne učebnice na iPade. Zdroj: apple.com.

Roger Rosner

Roger Rosner, viceprezident Applu pre kancelárske aplikácie, predviedol vizáž nových učebníc pre iPad a aplikáciu iBooks Author na ich vytváranie.

Na mnohých univerzitách sa iTunes U za posledné roky stal obľúbeným prostriedkom, ako poskytovať prednášky svojim študentom. Tie, keďže sú zadarmo na iTunes U, sú dostupné aj širokej verejnosti a tak si ktokoľvek môže pozrieť zaujímavých profesorov zo svetových univerzít. Novinkou je, že iTunes U sa stala samostatná aplikácia pre iOS, ktorá zhromažďuje všetky potrebné funkcie na vzdelávanie. Rozhranie má podobné iBooks a je určená pre študentov, ktorí chcú mať všetky svoje „digitálne školské potreby“ na jednom mieste. Každý predmet tu môže obsahovať množstvo prednášok z iTunes a učebníc z iBooks, ale okrem toho je tu miesto aj na poznámky, kvízy, domáce úlohy, cvičenia a ostatné študijné materály. Samozrejme, všetok obsah si môže univerzita obmedziť len pre svojich študentov. Aplikácia iTunes U je dostupná zadarmo na App Store.

iOS aplikácie iTunes U

Aplikácia iTunes U pre iPad. Zdroj: apple.com.

Pre čitateľov MacBlogu pripravujeme aj komplexnejšie články k novému iTunes U a tvorbe učebníc pre iBooks.

komentár
  1. Tak to by som chcel byt študentom ešte raz…:-)
    Myslím že toto je naozaj správna cesta ako zefektivnit a sprijemnit vzdelávanie.
    Musel som hneď odskusat iBook Author a vytvoriť si prvú vlastnú učebnicu. Ovládanie programu je maximálne intuitívne , všetko je postavené na jednoduchosti ovládania, s použitím sablon máte profesionálny vzhľad zaručený . Uz sa teším aku učebnicu pripravim svojej 9 ročnej dcére…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.