Vypínanie aplikácií iOS na pozadí batériu skutočne nešetrí (aj keď to tvrdia aj zamestnanci Apple)

Od uvedenia iOS 4 sa z času na čas objavia viac či menej laické názory, ktoré radia pravidelne vypínať všetky aplikácie v multitasking tray (zoznam naposledy použitých aplikácií, ktorý sa vysunie po dvojkliku home buttnom). Nemusíme chodiť ďaleko. Z času na čas sa podobné „rady“ objavia vo fóre či v diskusiách aj tu na MacBlogu.

iOS multitasking trayTo by ešte nebolo až také zlé, samozvaní odborníci na kadečo sa nájdu vždy a všade, čo je však oveľa šokujúcejšie je, že podobné odporúčania zaznievajú priamo od technickej podpory Apple, hlavne od technických pracovníkov, tzv. géniov v oficiálnych Apple predajniach (ktoré u nás zatiaľ neexistujú). V tomto článku v New York Times autor parafrázuje radu, ktorú dala pracovníčka v Genius Bare menom Nicole jeho kamarátke sťažujúcej sa na rýchle vybíjanie sa batérie v jej iPhone 3GS. Poradila štyri veci: Vypnúť push e-mail, vypnúť zisťovanie polohy cez GPS v aplikáciách kde to netreba, povypínať hlásenia a štvrtú vec – aplikácie na pozadí.

~~„Génius Nicole objavila, že moja kamarátka mala otvorených strašne veľa aplikácií — možno tak 40. Tvrdila, že aj tie na pozadí míňajú batériu.“~~

Nie je to pritom zďaleka jediný prípad. Podobné rady vraj dávajú pracovníci Apple bežne, až sa na internete začali objavovať návody na to, ako zatvárať viac aplikácií naraz.

Šíreniu podobných dezinformácií sa naposledy postavil vývojár Fraser Speirs. V článku na svojom blogu píše:

~~Dovoľte mi byť tak jasný, ako sa len dá: iOS multitasking bar neobsahuje „zoznam všetkých spustených aplikácií“. Obsahuje „zoznam naposledy použitých aplikácií“. Používateľ v iOS nikdy nemusí riadiť operácie na pozadí.~~

Multitasking pre aplikácie tretích strán, resp. niekoľko API umožňujúcich aplikáciám vykonávať určité konkrétne operácie na pozadí, bol súčasťou iOS 4. Hoci iOS ako taký multitasking podporoval od začiatku, bol obmedzený iba na aplikácie, ktoré boli priamo súčasťou systému, ako telefonovanie, SMS, Mail, Safari, iPod, budík atď. Apple dlho otáľal s povolením multitaskingu pre aplikácie tretích strán práve kvôli obavám z jeho dopadu na výdrž batérie, ako aj na celkový výkon a odozvu systému. iOS 4 ako prvý nebol kompatibilný so všetkými iPhonmi, ale až od verzie iPhone 3GS, ktorý mal na narozdiel od svojich predchodcov väčšiu RAM (256 MB oproti 128 MB), pomerne dôležitú pre efektívny multitasking.

iOS v súčasnosti povoľuje aplikáciám tretích strán na pozadí využívať GPS navigáciu, VoIP, prehrávať hudbu, sťahovať noviny a časopisy a pracovať s niektorými typmi externého príslušenstva. Ostatným aplikáciám umožňuje bežať do 10 minút od ich zavretia (napríklad na dokončenie sťahovania a pod.). Potom systém aplikáciu automaticky presunie do stavu suspendovaná.

Fraser detailne popisuje čo sa stane, keď zavriete aplikáciu (stlačíte home button). Aplikácia prejde zo stavu aktívna do na pozadí a ak sa nejedná o jeden z práve uvedených prípadov, rýchlo prejde do stavu suspendovaná, kedy nevykonáva žiadnu aktivitu, no ostáva uložená v RAM, aby bola v prípade opätovného spustenia aktivovaná rýchlejšie. Ak sa začne míňať voľná RAM, iOS automaticky presunie aplikáciu zo stavu suspendovaná do vypnutá a z operačnej pamäte ju odstráni.

Multitasking tray teda rozhodne nie je zoznam bežiacich aplikácií, ako napríklad task switcher. Lepšie pomenovanie by bolo história naposledy otvorených aplikácií. Môžete si to overiť aj sami. Stačí, ak zariadenie s iOS vypnete a zapnete. V multitasking tray budú prítomné tie isté aplikácie, ktoré tam boli pred vypnutím.

Aby vyvrátil všetky pochybnosti (a taktiež preto, aby využil, že mu jeho článok na blogu poriadne zvýšil traffic), Fraser pripravil nasledujúce video, kde jasne ukazuje, akým spôsobom pracuje iOS s aplikáciami na pozadí a kedy vyžívajú resp. nevyužívajú CPU a tým rýchlejšie vybíjajú batériu.

Teraz však príde zaujímavejšia časť. Povypínanie všetkých aplikácií v multitasking tray, ako to niektorí radia, totiž v skutočnosti naozaj viacerým ľuďom s problémom pomohlo vyriešiť problém s výdržou batérie. John Gruber, jeden z najlepšie informovaných ľuďí píšucich o Apple, alebo, ako ho nazýva Alex, Radek Hulán applovského sveta, to v poslednej časti podcastu The Talk Show vysvetľuje bugmi v niektorých zle napísaných aplikáciách, ktoré spôsobujú, že aplikácia nie je úplne suspendovaná, resp. pod zámienkou využívania niektorej z povolených funkcií na pozadí má spustenú väčšiu časť kódu, než je nevyhnutné, a tým zapríčiňuje rýchlejšie míňanie batérie.

Pracovník Apple by tak mal túto aplikáciu identifikovať a informovať používateľa o tom, že ju môže buď vypnúť ručne, alebo používať s vedomím, že to bude na úkor výdrže batérie. Apple Genius bar pracovník, ktorý poradí vypnúť všetky aplikácie, prirodzene pomôže človeku vyriešiť jeho problém a nemusí podstupovať zdĺhavý proces identifikácie problematickej aplikácie, no práve tým prispieva k šíreniu dezinformácií a škodí dobrému menu spoločnosti, pre ktorú pracuje, pretože jeho rada nie len že nie je v súlade, ale je v priamom rozpore s tým, ako Apple prácu s multitaskingom v iOS zamýšľal.

Jednoduchá logika napovie, že ak by mal používateľ každú aplikáciu ručne vypínať, určite by nebol tento úkon tak komplikovaný (dvakrát stlačiť home button, podržať ikonu, stlačiť červené tlačidlo). Zmyslom implementácie multitaskingu v iOS je, že sa systém o ukončovanie aplikácií postará automaticky a používateľ tomu nemusí venovať pozornosť. V podstate ani nemusí vedieť, ktorá aplikácia beží a ktorá nie, o čom vlastne GUI ani nijako neinformuje. To neznamená, že aplikácie ručne netreba vypínať nikdy. V takom prípade by tu tá funkcia vôbec nebola. Znamená to skrátka, že ich vypínanie by nemalo byť potrebné až na špecifické situácie, kedy treba bežiacu aplikáciu ukončiť manuálne, napríklad ak zamrzne alebo chcete aplikáciu ukončiť úmyselne (napríklad Skype pre iOS doteraz nevie identifikovať, že ste začali konverzáciu na inom zariadení a tak chodia správy všade naraz).

To však nemení veľa na tom, že tieto nedorozumenia by tu neboli, ak by nebol multitasking tray plný ikon aplikácií, ktoré vlastne nebežia, ale je ich možné ručne odtiaľ po jednom odstrániť. Také GUI pôsobí zmätočne a vedie následne k nesprávnemu pochopeniu jeho funkcie. Do istej miery je teda chyba aj na strane Apple, ktoré mohlo prísť s lepším návrhom používateľského prostredia.

Nech je však ako chce, neschopnosť Apple zaistiť dostatočnú informovanosť a zodpovedný prístup svojich zamestnancov, ak sa tento problém skutočne týka viac ako niekoľkých jednotlivcov, by mohol byť označený za jeden z najväčších prešľapov tejto firmy za posledné roky.

komentárov
  1. nazvat toto :”by mohol byť označený za jeden z najväčších prešľapov tejto firmy za posledné roky” je trosku silna kava aj ked problem to urcite je. Firma mala podstatne vacsie preslapy.

    0
    0
  2. Neviem ci tomu celkom dobre rozumiem, no skype je dobry priklad ze aplikacia bezi aj na pozadi. Vidim rozdiel vo vydrzi baterie ak je skype len “minimalizovany” home buttonom do listy, alebo uplne vypnuty aj z listy. A predsa musi bezat ak chodia notifikacie, spravy a pod.

    0
    0
  3. Inak ked nad tym premyslam, ci by nebolo relevantnejsie, keby sme sa namiesto toho zaoberali intenzivnejsie problemom baterii v iPhone, nez tym, ze sa aj “majster Genius obcas utne”. Skor by mohol niekto lobovat u Apple aby vytvorili globalny vymenny program iPhone baterii zdarma, nakolko vydrz baterie nie je to, co by mala byt. Samozrejme to nie je chyba baterie, ale iOS 5. Apple support pritom uvadza, ze po naslednej reklamacii nizkej vydrze baterie v iPhone priamo v Apple store sa jej vydrz rapidne zlepsila…

    0
    0
  4. Z vlastnej skusenosti viem, že keď nechám bežať napr. GTA3 na pozadí na iPade cez noc tak ráno mam tak o 2-5 % menej batérie. Keď ale pozatváram všetky aplikácie tak mi neubudne ani jedno percento. Skúšal som to už viac krát, vždy s rovnakým výsledkom.

    0
    0
  5. Jednoznacne niektore aplikacie na pozadi vybijaju bateriu. Pouzivam remote aplikaciu na vzdialene ovladanie aplikacie beziacej na Macu, ktore spolu komunikuju cez Wi-Fi … od nabitia baterie to takto dokaze spolu komunikovat cca 8 hodin, bez toho zeby bol zapnuty display !!!

    0
    0
  6. zvlastny clanok. klasicky klikac neriesi, co mu vybuja bateriu – prosto vypne vsetko a basta. klasicky hrajkac uz o tomto davno vie ma a aj zrejme odsledovane, co vypinat a co nie. ja osobne nechavam bezat len aplikacie, kt. spustam casto. nemam cas na investigacie podobneho typu

    0
    0
  7. niektore aplikacie naozaj vybijaju, za vsetko spomeniem skutocnu evil-aplikaciu “Lock screen weather” (pred par tyzdnami v TOP 25) , naozaj nerozumiem ako taka aplikacia mohla prejst schvalovacim procesom v Apple. Autora by som zavesil za gule do prievanu.
    Tiez mam pocit ze Viber vybija viac nez by mal (nemam to overene).
    U niektorych este panuje fama ohladne push notifikacii – tieto funguju uplne nezavisle na behu aplikacii a su dorucovane bez ohladu na to ci aplikacia bezi, alebo je suspendnuta, alebo sa vobec nenachadza v multitasking bare.

    0
    0
  8. staci nevypnut tymto “nespravnym” sposobom tomtom a rano mas baterku takmer na nule.

    Takze ano “suhlasim” vypinanie aplikacii cez 2xhome je “cisty nezmysel” …

    0
    0
  9. ked je niekto taky “mudry” ze si necha v noci TomTom v mode navigacie (nenapada ma, ako by sa to dalo urobit “omylom”), tak to je cisto jeho problem. Samotny tomtom bez spustenej navigacie ti nezozerie nic pretoze sa suspendne.

    0
    0
  10. sahara
    vies ja mam taky velky dom, ze mam problem v noci trafit do postele,tak pouzivam navigaciu …

    jasne,ze ju nemam zapnutu,ale pokial ju nevypnem cez 2x home tak sa obcas stalo,ze sa nevypla

    0
    0
  11. Ale zeru zeru baterku. Vsetky nie ale ze netreba vypinat je blbost nejlebsie pre vydrz je vypinat cez listu vsetko a mas pokoj .

    0
    0
  12. pouzivam RemoveBG je zo cydie a vypne vsetky aplikacie naraz. Sam pocitujem zrychlenie a to mam 4S. Neexistuje nieco co by to vypinalo povedzme kazdu hodinu ?

    0
    0
  13. s tym viberom suhlasim asi to tak bude ze berie vela stavy, aj ked je zapnuty a pouzivam ho tak baterka ide rapidne dolu mne napr. co minuta na vibery = 1% baterky

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.