Americký mobilný operátor AT&T hľadá spôsoby ako účtovať vývojárom dáta využívané ich aplikáciami

Smartfóny, tablety a mobilné dáta spôsobili v komunikácii menšiu revolúciu. Dnes už nie je ničím nezvyčajným, ak z nich telefonujeme zadarmo, smskujeme zadarmo alebo využívame iné formy komunikácie ako napríklad videohovory FaceTime. Samozrejme, úplne zadarmo to nie je, pretože mobilným operátorom stále platíme za dátové balíky, no napriek tomu pociťujú pokles príjmov. Ľudia totiž stále menej využívajú klasické telefonáty či SMS správy operátorov. Niet divu, že sa preto operátori snažia nájsť nové cesty k príjmom, keďže objem prenesených dát neustále rastie.

So zaujímavým nápadom prišiel americký mobilný operátor AT&T, ktorý by chcel model bezplatných infoliniek previesť aj na dáta. Zákazníci, ktorí volajú na bezplatné infolinky so špeciálnymi číslami síce nič neplatia, no ich poskytovateľ za ne zaplatiť musí. Niečo podobné by AT&T chcelo ponúknuť vývojárom, ktorí by potom platili za dáta využívané zákazníkmi v ich aplikáciách. Samozrejme, zákazníci by ich mali k dispozícii zadarmo. Vývojári by tak ponúkali aplikácie, ktorých používanie sa nezapočíta do objemu vašich prenesených dát, čím by mohli získať konkurenčnú výhodu. Predstavte si napríklad aplikáciu umožňujúcu stiahnutie filmu bez zarátaných dát – podobnosť k doprave zadarmo v internetových obchodoch nie je náhodná.

komentárov
  1. tak At su zjavne mimo, ved uz len pre vyvojara je tazke prerazit a zarobit na aplikaciach a aby platili vyvojari za data to je nezmysel

    0
    0
  2. Byt vyvojarom sa potom asi oplati. Stravis vela hodin aby si aplikaciu vymyslel a napisal a potom Ti 30 percent vezme Apple, ze ju predavas cez ich distribucny kanal a nejaky operator X percent, ze aplikacia pouziva mobilne data. Akosi tomu nerozumiem… do App storu budeme zadavat aj cez ktoreho operatoroa ficime, aby ON mohol uctovat poplatky vyvojarovi ?

    0
    0
  3. Stym Apple suhlasit asi nebude pretoze by to dla mojho nazoru likvidovalo male a perspektivne vyvojarske teamy. Vieme predsa kde sa potacalo Rovio pred svojim megauspechom. Whatsup by siel asi do kytek :) AT&T klasicky nechape zmenu doby, ktora pojde cestou zdielania napr LTE a pod…

    0
    0
  4. až na to že operátori rátajúlen strany z menšieho poštu sms/mms a telefonátov ale nezarátavajú zisky z dátových balíčkov.

    0
    0
  5. … dalsi sposob ako zmykat z ludi peniaze pod zasterkou ze dostanu nieco zadarmo. Vsetko nakoniec aj tak zaplati spotrebitel, ako vo vsetkom, len treba rozmyslat. Pochybujem ze na takuto vec nezareaguju vyvojari a nespoplatnia aplikacie. Vobec by som sa necudoval ak by sa zaviedol kreditny system ako pri volaniach na mobilne telefony cez skype. Inac, podla mna, mobilny operatori su v “” tlaciarne penazi … zarabaju brutalne vela vzhladom na realne naklady a skuzby ktore poskytuju. Hold “kriza” = zdierame kde sa da a kde su ludia este ochotni zaplatit. Vsetko sa rata.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť