Tip: Kontrola otáčok ventilátorov v Macoch pomocou smcFanControl

Jednoduchá utilita s názvom smcFanControl umožňuje kontrolovať otáčky ventilátorov v Macoch. Zíde sa najmä majiteľom MacBookov a iMacov, ktoré sa niekedy v nepriaznivých podmienkach postele alebo vyťaženosti procesoru prehrievajú viac, ako je príjemné. Verzia 2.3 optimalizovaná pre OS X Lion je dostupná zadarmo tu. Viac informácií na stránkach autora.

smcFanControl – preferencie V smcFanControl je možné si spraviť niekoľko profilov, ktoré sa automaticky alebo manuálne aktivujú. Automatické aktivovanie sa dá nastaviť vzhľadom k nabíjaniu/ne­nabíjaniu batérie alebo pripojeniu nabíjačky. Popri tom poskytuje aktuálne informácie o teplote procesoru a rýchlosti otáčok za minútu v hornej lište.

Otáčky ventilátoru (ventilátorov) regulujte sliderom napríklad na maximum a daný profil si môžete aktivovať pri veľmi nepríjemnom prehriatí, aby sa počítač schladil. OS X reguluje ventilátor vzhľadom k vyťaženosti aj sám, ale nikdy to s otáčkami nepreháňa. Profily v utilite smcFanControl majú samozrejme menšiu prioritu ako systémové regulovanie, ale v priemere sa dá systém presvedčiť aby zohrieval viac ako to zvykne. Nastavenie otáčok napríklad o 1000 rpm viac zvýši regulovanie otáčok systémom v priemere o rovnaké číslo.

Existuje ešte ďalšia utilita na reguláciu: Fan Control od spoločnosti Lobotomo Software. Je dostupná tiež zadarmo, tu. Oproti smcFanControl neumožňuje presne regulovať ventilátor, ale podľa nastavení minimálnej a maximálnej požadovanej teploty procesoru reguluje otáčky automaticky.

System Preferences – LS FanControl
komentárov
  1. Myslim, ze je to uplne zbytecne. Proc? Protoze snizovat otacky je hovadina, uz ted to jede na nejnizsich moznych. A zvysovat? Proc to delat? Apple nastavil otacky tak, aby pomer tichosti a chlazeni byl nejlepsi. Takze se rozhodne neni treba bat, ze se vam Mac prehreje. Teplota 80°C neni u Maca kriticka. Ani pro CPU neni kriticka… Mac si to uchladi a pri nizsich teplotach – 70°C bezi vetracek na 2000 rpm a staci to – je zbytecne to zvysovat, akorat tim zvysite hluk. A ruku na srdce – prave tichost je jedna z prednosti MacBooku ;-)

    0
    0
  2. jdou tam nejak nastavit maximalni otacky?

    blbej flash mi to roztaci na cca 4300 otacek, ackoliv teplota procesoru je cca 56 stupnu. Mam mac mini 2007

    0
    0
  3. Prečo z zvyšovať otáčky? Ak mas iMac v izbe a vonku je 30 stupňov a iMac ti roby ešte k toku radiator tak podľa mna by to aj niekdy bodlo :)

    0
    0
  4. @Anonymous_:
    Dovolim si ciastocne nesuhlasit. Znizovanie otacok je blbost, to ano, ale smcFanControl pouzivam na zvysenie otacok pred planovanou narocnou opreaciou, ked viem ze mi teplota bezne prudko vyskoci a tym zabezpecim ze sa CPU neprehrieva doslova skokovo z 55 na 85~90C ale po navyseni otacok a zacati vykonavania danej operacie sa vzdy drzi na krasnych max 75~78C.

    0
    0
  5. @Anonymous_: systém nikdy otáčky nezvýši na maximum.. nezažil som bežať ventilátor sám od seba asi ani na 4000rpm.. preto sa zvyšovať oplatí.. (niekomu)

    0
    0
  6. lonewolf: Co to je za blbost? Ja Mac pouzivam a zadnej servis necekam :) A necekam spravne, tak jak je to nastavene je to nastavene tak, aby to Mac vydrzel – aby to nijak neohrozovalo jeho zivotnost. A proc jsem si tak jisty? Protoze jsem zazil uz jine MB Pro a MB White, ktere behaji jeste dnes skvele a zadne zvysovani otacek nebylo zapotrebi. Ty si snad myslis, ze to Apple nema osetrene a ze se muze stat, ze se to prehreje nebo ze se v provoznich teplotach snizuje zivotnost? Bullshit. Klidne 5 let to vydrzi behat i za predpokladu, ze se CPU bude “varit” v 80°C ve spicce…

    d_rc: a proc je nezvysi. Asi k tomu neni duvod je zvysovat :) Proto nechapu, proc to nekdo zvysuje – jen pro _pocit_ ze ma chladnejsi CPU? Ze mu pak vydrzi o 10 let vice? (Stejne Maca nejpozdeji po 10 letech vymenite a 10 let s konfiguraci takovou, jakou vam ji dal sam Apple, to vydrzi – na to si vsadim; a pokud nevydrzi, tak to nebude zpusobeno teplotou). Thats the point.

    Na Apple produktech je krasna ta jednoduchost a bezudrzbovost. Za to, ze je to vsechno tak dobre nakonfigurovane si priplacite. Neni treba se do toho vrtat. Muze se vam zdat, ze to bezi ve vysokych teplotach – ale myslite si snad, ze by Apple delal neco, co by kvuli spatne konfiguraci chlazeni po pul roce chciplo? Ne. Prave budte radi, ze je to vychytane tak, abyste mohli poslouchat to krasne ticho, ktere u jinych notebooku nezazijete (proto nechapu, proc si tenhle zazitek kazite ;) ).

    Kubiak54: coze? Tim ze zvysis otacky preci nepomuzes tomu, ze ti Mac topi… Tim se zacne ten vzduch vyfukovat jeste rychleji a budes z toho mit horkovzdusny primotop :D

    0
    0
  7. Mac Book Pro i5 uvarim kedy len chcem …. udrzat ho na 50 stupnoch je extremny problem , pri mojej praci som vacsinou na 75-80 stupnoch , pri tejto templote sa mi dost potia ruky najme v lavej hornej casti klavesnice, som z toho iba sklamany.

    … ZA CENU KTORU TO PREDAVAJU PROSTE OCAKAVAM VIAC !!!

    … na apple aj na predajcov sa za toto naozaj extremne hnevam …

    0
    0
  8. Anonymous: si dost mimo. Apple otacky v pripade iMacu dost podcenil na ukor teploty.

    Hnede flaky na displeji v dosledku prehrievania si este nevidel, ze nie? Ja ano a neraz a nie je to pekny pohlad. Ano, presne. V dosledku prehrievania.

    Never tomu, ze Apple robi veci bezporuchove, dokonale a bez chyby. Zrovna ta teplota byva dost casto problem. A dodam – flaky na LCD iMacu, ktore vznikaju v dosledku prehrievania tu su uz niekolko rokov a nic s tym nerobia. Pritom su si toho velmi dobre vedomi.

    0
    0
  9. to: Jozef Remen: Maš pravdu, ja mam imac 27″ a mam tak isto hnede flaky v pravom hornom rohu obrazovky spôsobené prehrievaním procakov. tak prečo nezvyšiť otačky a schaldiť si procak???? ja to isto využijem.
    Inač som s imacom max spokony nikdy by som nemenil. Stabilita super.

    0
    0
  10. Anonymouse: mal som macbook air prvej generacie a bez tejto aplikacie sa nedalo ani ist na net poriadne hlavne taky youtube, kedze sa po chvilke zohrial nasledne sam znizil vykon a vsetko sekalo, a potom nastavil otacky na maximum…bolo uz vsak neskoro…tak tu prosim nerozpravaj ake su apple produkty dokonale a ako je tam vsetko nastavene idealne.

    0
    0
  11. Juris: ono staci odinstalovat Flash a uvidis ten rozdiel v prehrievani. Flash moze za problemy s vykonom ako aj prehrievanim, lebo enormne vytazuje procesor. Na youtube nahodit YouTube5 doplnok do Safari a mas videa, akurat rovno v MPEG-4. s vytazenim procesora na 20%, teda bez prehrievania a hucania.

    Za toto treba vinit Adobe, nie Apple

    0
    0
  12. Pre Boha, čo to máte za železá ??? Mám nainštalovanú verziu 10.6.3 na Acer Aspire 5720 a teplota sa mi v pohode pohybuje v rozsahu 40-45°C .
    To ma ani nestrašte že ak si kúpim originál Apple tak sa mi to bude pohybovať v 80 °C !?!
    Také plotýnky si kúpim aj v domácich potrebách… :D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť