Adobe Muse – tvorba HTML5 webstránok bez písania kódu

Adobe zverejnil nový nástroj na tvorbu webových stránok s kódovým označením Muse. Bez nutnosti písania kódu poskytuje najnovšie technológie pre tvorbu moderných webov. Grafické rozhranie podobné viacerým Adobe aplikáciám umožňuje tvorbu sieťových infraštruktúr, vkladanie html kódu, používanie jQuery šablón, náhľady v prehliadači, exportovanie do html a uploadovanie na server (spolupracuje aj s Adobe Business Catalyst).

Svojím návrhom sa podobá na Adobe Dreamweaver, ale vôbec neposkytuje prepínanie medzi grafickým a písacím módom. Snaží sa čo najviac zjednodušiť a urýchliť tvorbu webov pre dizajnérov a ľudí, ktorí už poznajú prácu s Adobe produktami ako Fireworks, InDesign, atď. Písať kód je možné jedine cez funkciu vkladania html, ktorý ale nie je ani formátovaný ani syntakticky vyfarbovaný ani nič. Cez Muse sa dá priamo komunikovať s Adobe Photoshop a neskôr to pôjde určite aj s Adobe Edge.

Viacej informácií poskytuje Adobe na oficiálnych stránkach, ktoré sú tiež mimochodom celé spravené v Muse. Betaverziu Muse je tam možné stiahnuť zadarmo, bez registrácie. Je však nutné mať nainštalovaný Adobe AIR, dostupný tiež zadarmo. Finálnu verziu plánuje Adobe vypustiť začiatkom roku 2012. Platiť sa bude za ročný kontrakt 180 USD (15 USD mesačne) alebo mesačne bez kontraktu 20 USD.

Adobe zverejnil sériu 23 videí zoznamujúcich s funkciami a možnosťami Adobe Muse. Dostupné sú na tv.adobe.com.

Podobné softvérové produkty už v minulosti zaznamenali veľký úspech, ktorý ale (s výnimkou Dreamweaveru) rapídne klesal. Vývoj Microsoft FrontPage skončil v roku 2003, Adobe GoLive v roku 2008 a aj Apple už vypustil svoj iWeb z najnovšieho iLife 2011.

Za posledné obdobie Adobe predstavil hneď niekoľko noviniek súvisiacich s webovými riešeniami a HTML5. Sú to Adobe Edge, Adobe WallabyAdobe Flash Builder.

komentárov
  1. mReXiTuS: neni nic jednodussiho, nez si otevrit ty stranky produktu, ktere maji byt udajne v tom udelane a zobrazit si zdrojak a kochat se :-)

    0
    0
  2. jasné že to bude mať budúcnosť.. nie medzi vývojármi, ale medzi normálnymi ľuďmi ktorí nevedia kódiť ale potrebujú narýchlo spraviť niečo schopné.. spolupráca s business catalyst.. pecka (;

    0
    0
  3. to je jedno ci to je betaverzia alebo nie, stale to bude vytvarat rovnako “uzasny a krasny” kod.
    buducnost to bude mat taku ze bude “vediet” robit stranky kazdy fakt ze sedlak a bude za to pytat smiesne prachy, a profesionalne firmy ktore sa zivia tvorbou stranok budu prichadzat o klientov…

    0
    0
  4. neviem prečo na to nadávate,, Keď vám tá myšlienka nevyhovuje, nepoužívajte to, nesťahujte to, kašlite na to…
    Niekomu (napríklad aj mne) to môže vo vela prípadoch pomôcť… písať kód stránky ozaj neviem, no s grafikou problém nemám, takže mne to určite bude vyhovovať. už len na vytvorenie stránky o našom podniku a podobne.

    0
    0
  5. Tak fakt uzasne. Uvodna stranka Muse by mi vysla v obycajnom notepade (zadara) na min. 1/5 poctu riadkov…. Fakt to robi strasny bordel. Myslim ze uz Dreamweaver je na tom momentalne lepsie :)

    Inal mimochodom kto neovlada kod a chce robit webstranky tak mu staci obycajny MS word. Aj ten ma export to web…. Tak mili amateri nech sa lubi mate dalsiu neschopnu aplikaciu :)

    0
    0
  6. Proc tolika lidem vadi, ze budou existovat stranky s osklivym kodem. Mate pak osklive sny? Bezne prolezate pred spanim zdrojaky webu? Brouzdate pres GPRS a draze platite kazdy bajt? “As long as” se to korektne zobrazi ve vsech beznych prohlizecich, nevidim sebemensi padny duvod tu fnukat. Berte to tak, ze mate aspon prilezitost si mastit ego Notepadem ;-).

    0
    0
  7. stahl, nainstaloval a docela se mi to libi, trosku mi to pripomina iweb, a jestlize apple iweb zarizne budu za tuhle aplikaci jen rad, jen ta obchodni politika me moc nebere :-( proc to nemuzu jednorazove koupit jako kazdou jinou aplikaci?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.