Samsung predal 10 miliónov smartfónov Galaxy S, za iPhonom stále zaostáva

Samsungu sa podarilo za rok 2010 predať 10 miliónov kusov smartfónu Galaxy S, ktorý je v mnohom veľmi podobný iPhonu 3GS. Toto číslo však nestačí ani na to, aby prekonalo počet predaných iPhonov, ktoré Apple predal len za tretí štvrťrok 2010 – 14,1 milióna kusov. Napriek tomu sú vyhliadky pre Samsung relatívne pozitívne. Vďaka známej značke a dobrým vzťahom s mobilnými operátormi budú predaje v roku 2011 zrejme aj naďalej rásť. Oproti iPhonu láka najmä nižšou cenou, ktorá je naviac často dotované aj operátormi.

Poster Andy vs Apple; autor ilustrácie: Chris Bishop

Samsung by mal v roku 2011 dodať viac ako 61 miliónov smartfónov. Predaje by mal podporiť aj nový smartfón predstavený v decembri – Nexus S, ktorý sa bude snažiť konkurovať iPhonu 4. Cieľ je jasný, Samsung by chcel predbehnúť RIM a stať sa tak po Apple a Nokii tretím najväčším predajcom smartfónov na svete. Úspechy týchto, ale aj ostatných podobných smartfónov nahrávajú do karát najmä Googlu. Množstvo z nich totiž používa jeho mobilný operačný systém – Android.

komentárov
  1. O tom ale, ze samsung uplne kasle na tento telefon nikde nepisu. Lutujem jeho kupu, je to crep. Doteraz naneho nie je froyo. Uz chcem len iphone, vyskusal som vsetky platformy, a nech mi nikto nehovori ze som ovca, ale nikto sa nestara o svoje vyrobky tak ako apple…

    0
    0
  2. Hezo: xda-developers a mas froyo
    inac ano samsung na to zvysoka kasle, keby ze si mam kupit androida tak jednoznacne nexus S alebo desire HD

    0
    0
  3. den: licensia asi nič, Google zaraba na vyuzivani ich internetových sluzieb pomocou telefonu, takze ma peniaze aj z iPhonov ak na nich pouzivas google search, youtube, gmail …

    0
    0
  4. Mal som iPhone 3G, koncila viazanost, vybral som Desire HD, ohurenie, opadlo ohurenie, predaj, 3GS. Android nikdy viac, nenasiel som ani jednu poriadnu app a o hrach ani nehovorim, otras a bordel cely market a vsetko. Nech si robia aj 8 jadrove zariadenia, ked nenajde clovek na to jednu jedinu app, alebo hru, ktora by to vyuzila. To nevravim o kazdej free app kde je nasratej reklamy tolko, ze na Desire HD som nevedel ani citat co odomna app chce.

    0
    0
  5. julko: to je vseobecna mienka, ale ja tomu neverim. Neverim, ze je Google taky dobracisko a nepyta si za operacny system pre smartphone od vyrobcu nic. Na takom trhu by potom Microsoft so svojim Windows 7 phone ani nemal co hladat.

    0
    0
  6. @den

    Samozrejme, že je operačný systém Android pre výrobcov zdarma. Ty sám si môžeš stiahnúť jeho kód, upraviť ho a spustiť si ho na nejakom zariadení. Je to vzájomne výhodné – Samsung nemusí investovať tak vela do vývoja OS (robí iba prispôsobenie na konkrétny hardvér) a Google má príjmy z predaja aplikácia a prípadne z využívania ďalších služieb.

    Nevýhoda ale je, že Samsung nemá vôbec žiadnu motiváciu aby robil update operačných systémov na už predaných mobilov. Má s tým náklady ale nemá z toho žiadny zisk. A preto má tak veľmi veľa majiteľov Androidov staršie verzie OS, čo je zas problém pre vývoj a kúpu aplikácií pre Android.

    Z toho sa poučil Microsoft a jeho nový Windows Phone 7 má presne určené špecifiká hardvéru. Nové verzie OS sa budú môcť inštalovať priamo od MS a výrobca nebude s tým zaťažený. Myslím, že onedlho Windows Phone preválcuje Android na drahších telefónoch a Android zostane iba na lacnejších.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.