Posuňte sa s prácou v Terminale na novú úroveň – prinášame zaujímavé tipy na vylepšenia

OS X je najrozšírenejší unix-like operačný systém na svete. Používatelia, ktorí často pracujú s Terminalom ocenili, že v najnovšej verzii 10.7 ho môžu roztiahnuť na celú obrazovku. Pre efektívnejšiu prácu a väčšie pohodlie zvyknú mnohí vylepšiť niektoré záležitosti. Oproti populárnym distribúciám Linuxu nemá OS X terminál preddefinovanú farebnú syntax v editoroch ani farebný obsah priečinkov, v manuálových stránkach sa nedá pohybovať scrollovaním a niektoré základné konzolové nástroje by bolo najlepšie aktualizovať.

Ak ste zarytý unixák a naplno v tom využívate OS X, programátor v C alebo Python, ak skriptujete v bashi alebo sa len radi hráte s príkazovým riadkom, tak určite vyskúšajte niektoré z nasledovných vylepšení.

nastavenia

Na začiatok treba zdôrazniť dve novinky v preferenciách aplikácie Terminal (cmd + ,): Dá sa nastaviť, aby sa nové okná a záložky otvárali v rovnakom adresári, ako je aktuálny, a dá sa zmeniť pozadie okna na ľubovolný obrázok alebo sled obrázkov. Väčšina predvoleného je tu rozumne nastavená, aj keď, čierna na bielom v príkazovom riadku nie je veľmi používaná kombinácia. Predvolené témy „Pro“ alebo „Homebrew“ sa zdajú byť celkom obľúbené.

V záložke Preferences → Settings → Advanced → Emulation pod „Declare terminal as“ pribudla možnosť xterm-256color. Štandardne je nastavená na xterm-color. Niekedy, keď sa z takto nastaveného terminálu vzialene pripája na server s konzervatívnym systémom ako napríklad Solaris alebo HP-UX, tak premenná $TERM ostane nerozpoznaná. Takýto stav potom vypisuje pred každým spustením vim alebo gedit chybové hlásenia a nefunguje napríklad príkaz clear (ctrl + l). Možnosť „Declare terminal as“ nastavuje premennú $TERM a pre spätnú kompatibilitu môže byť vďačné si ju nastaviť na hodnotu xterm.

OS X má primárne nastavený keyrepeat na strednú hodnotu. Je to čas, po ktorom sa stlačená klávesa znova zopakuje. Pri používaní príkazového riadku dá ušetrť veľa času a (subjektívne) spohodlniť práca nastavením nasledovných hodnôt na maximum. V System Preferences → Keyboard → Keyboard: „Key Repeat“ a „Delay Until Repeat“. Prvá vypovedá čas medzi jednotlivými signálmi, ktoré klávesnica odošle (alebo systém zahytí) a druhým sliderom sa nastaví čas medzi stlačením klávesy a odoslaním druhého signálu.

System Preferences → Keyboard → Keyboard

Farebný obsah priečinkov (LSColors)

Príkazom ls sa zobrazí obsah pracovného priečinku. Šikovným vylepšením je vyfarbenie si súborov. Slúžia na to premenné $CLICOLOR a $LSCOLORS. Do súboru ~/.bash_profile, ktorý defaultne na OS X nie je vytvorený, treba pridať nasledovné hodnoty:

echo '# Nastavenie LS Colors' >> ~/.bash_profile echo 'export CLICOLOR=1' >> ~/.bash_profile echo 'export LSCOLORS=ExGxbxbxHxBxDxHxHxExEx' >> ~/.bash_profile

V manuálových stránkach sa presne popisujú jednotlivé hodnoty $LSCOLORS. Spolu 11 rôznych typov súborov sa dá vyfarbiť 17 farbami písma a pozadia, vždy zadávanými po dvojiciach:

1.   directory 2.   symbolic link 3.   socket 4.   pipe 5.   executable 6.   block special 7.   character special 8.   executable with setuid bit set 9.   executable with setgid bit set 10.  directory writable to others, with sticky bit 11.  directory writable to others, without sticky bit  a     black b     red c     green d     brown e     blue f     magenta g     cyan h     light grey A     bold black, usually shows up as dark grey B     bold red C     bold green D     bold brown, usually shows up as yellow E     bold blue F     bold magenta G     bold cyan H     bold light grey; looks like bright white x     default foreground or background

Reťazec ExGxbxbxHxBxDx­HxHxExEx teda nastaví všetky priečinky na silnú modrú, všetky spustiteľné súbory na silnú bielu, blokové zariadenia na červenú a ostatné „devices“ na žlto. Podrobnejšie vysvetlené LSColors (po anglicky) a mnohé ďalšie informácie sa dajú nájsť v manuálových stránkach. Zatvárajú sa stlačením klávesy q.

man ls
LSColors v Termináli

Scrollovanie v manuálových stránkach a textových editoroch

Alternate-screen a full-screen-in-terminal aplikácie, screen, vim, manpages a mnohé iné nemajú svoje vlastné scrollovanie. Sú naprogramované, aby sa zobrazovali na plnú veľkosť aktuálnej obrazovky, ale po scrollovaní sa len zobrazia predošlé riadky príkazov. SIMBL plugin MouseTerm umožňuje po otvorení takejto aplikácie používať scrollovanie len vrámci nej. Až po ukončení (stlačení q alebo esc + q! + enter) sa vráti prirodzené scrollovanie v histórii shellu. Nasledujúce kroky to zaručia.

  1. Je potrebné nainštalovať SIMBL, dostupný zadarmo odtiaľto. Je to manažér rozšírení pre Cocoa aplikácie, ktorý umožňuje developerom a tretím stranám vytvárať pluginy bez prístupu ku kódu alebo rozhraniu požadovaných aplikácií.
  2. Stiahnuť a nainštalovať utilitu MouseTerm, tiež zadarmo dostupnú tu. Toto je samotný plugin, ktorý umožňuje scrollovanie, ale ešte mnohé ďalšie vymoženosti vrámci terminálu v OS X.
  3. Reštartovať Terminal.app.

Farebná syntax v textových editoroch terminálu

V OS X sú predinštalované tri textové editory: vim, emacs a nano. Mnohí používatelia ich stále uprednostňujú pred grafickými IDE a minimálne na skriptovanie v bashi alebo perle ich používa väčšina. Zvýrazňovanie syntaxe nie je najhorší nápad ako si prácu zjednodušiť. Vyššie spomenutý MouseTerm plugin je potrebné mať nainštalovaný.

VIM

Pre vim aj vi (čo je v OS X Lion tá istá aplikácia – VIM 7.3) existuje .vimrc súbor, ktorý pri každom spustení naloaduje nastavenia. Predvolene nie je vytvorený. Nasledujúce riadky pridajú základný syntax-highlighting.

echo 'set t_Co=8' >> ~/.vimrc echo 'syntax on' >> ~/.vimrc echo 'set number' >> ~/.vimrc echo 'set mouse=a' >> ~/.vimrc

Prvé dva príkazy zapnú syntax na používanie ôsmich farieb (dá sa zmeniť na 256, treba mať ale $TERM nastavenú na xterm-256color) a tretí pridá číslovanie riadkov. Štvrtý príkaz umožní pohybovať kurzorom vo vim aj pomocou myši/trackpadu. Takže po kliknutí na požadované miesto sa tam ocitne aj kurzor a netreba sa pohybovať len šípkami.

NANO

V menej používanom, ale jednoduchom editore nano, je zvýrazňovanie zapnuté defaultne, ale OS X neobsahuje žiadne konfiguračné súbory syntaxe. V debianových linuxoch sa používa súbor ~/.nanorc, kde sú základné nastavenia pre editor a odkazy na súbory v /usr/share/nano/.

Balíček konfiguračných súborov (skopírovaných z Debianu Squeeze) môžete stiahnuť tu a premiestniť ich na správne miesta nasledovnými príkazmi:

cd Downloads gunzip nano_syntax.tar.gz tar xf nano_syntax.tar cd nano_syntax mv nanorc ~/.nanorc sudo mv -r nano /usr/share/nano

Všetko sa to dá spraviť aj vo Finderi: skopírovať súbor nanorc do domovského adresára a pridať na začiatok jeho mena bodku, skopírovať všetko ostatné do /usr/share/.

EMACS

Najnadupanejší emacs má tiež zapnuté zvýrazňovanie syntaxe defaultne. Správa sa podľa premennej $TERM, ktorá musí byť nastavená na xterm, xterm-color alebo xterm-256color, čo (ako už bolo spomenuté) sa dá nastaviť v Preferences → Settings → Advanced → Emulation pod „Declare terminal as“.

Upgrade na Bash 4

Predvolený interpreter na OS X je Bourne Again Shell, predinštalované sú v systéme ešte Korn Shell, Z Shell a Tenex C Shell. Samozrejme, zdrojové kódy na internete sú dostupné k mnohým ďalším viac či menej serióznym shellom. Najsilnejšie duo je vo verziách: bash 3.2 (2006) a zsh 4.3.11 (2010). Keďže príchodom Bash 4 pribudlo viacero noviniek, oplatí sa upgradovať. Zsh je v OS X Lion druhá najnovšia verzia.

Posledná stabilná verzia Bash 4.2 z februára tohto roku je dostupná tu. Po jej stiahnutí ju rozbalíte, skompilujete a nainštalujete nasledujúcimi príkazmi (budú trvať o niečo dlhšie, ako doterajšie):

cd Downloads gunzip bash-4.2.tar.gz tar xf bash-4.2.tar cd bash-4.2 ./configure make sudo make install

V tomto momente máte dve verzie bashu na OS X, jednu v /usr/bin a druhú v /usr/local/bin. Uprednostniť tú druhú (a aj celkovo všetky v budúcnosti kompilované programy) sa dá prehodením hodnoty /usr/local/bin v premennej $PATH. Zachovať kompatibilitu pre skripty a nastavenie starej verzie ako príkaz bash3:

echo " " >> ~/.bash_profile echo "# Prehodený PATH" >> ~/.bash_profile echo "export PATH=/usr/local/bin:$PATH" >> ~/.bash_profile  sudo mv /usr/bin /usr/bin/bash3 sudo ln -s /usr/local/bin/bash /usr/bin/bash

Upgrade na Python 3

Ďalším, oveľa ťažším prechodom na novú verziu, prechádza Python. Stále je väčšina knižníc a podpory zameraná na Python 2.x, ale to sa časom mení. Na OS X Lion sú verzie 2.5 – 2.7, ale nič vyššie ako Python 3. Sú dva spôsoby, ako ho na OS X dostať.

  1. Stiahnuť si .dmg obraz a pohodlne ho nainštalovať, Python 3.2.1. Aktuálne verzie sú vždy dostupné na oficiálnych stránkach.
  2. Stiahnuť si zdrojové kódy, odtiaľto. Aktuánejšie a viac zdrojových kódov nájdete tu. Rozbaliť, skompilovať a nainštalovať ich nasledujúcimi príkazmi. Bude dostupný pod python3.
bunzip2 Python-3.2.1.tar.bz2 tar xf Python-3.2.1.tar cd Python-3.2.1 ./configure make make test sudo make install

Oplatí sa mnohé ďalšie konzolové aplikácie upgradovať (gnused, nano, atď.) a mnohé ďalšie konzolové experimenty podstúpiť (macports, valgrind, gedit, libjpeg, etc.). Nie vždy platí, že „najnovšie je najlepšie“, ale mať k dispozícii aj staré aj nové je ideálne, a to sa dá ľahko spraviť (ako v prípade pythonu3, vyššie). Pod článkom je zopár odkazov na štyri roky staré, ale stále aktuálne návody, ako používať terminál. V diskusii môžete prispieť ďalšími nápadmi.

komentáre
  1. Akonahle clovek otvori terminal v Macu, tak uz nie je Mac-user ale Unix-user. A to heslo hore sa tvari ako keby Mac nebol Unix-like.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť