Patenty Applu odhaľujú, v čom bude zrejme spočívať budúcnosť funkcie Find My iPhone

Majitelia iPhonu 4, iPodu touch 4. generácie, prípadne iPadu či iPadu 2, majú od Applu bezplatne k dispozícii unikátnu funkciu Find My iPhone. Prostredníctvom iPhone/iPad aplikácie, prípadne cez internetové rozhranie, si tak môžu jednoducho vyhľadať, zablokovať alebo odstrániť všetky dáta zo svojho i-zariadenia. Lokalizácia prebieha cez GPS, prípadne prostredníctvom dostupných Wi-Fi sietí. Podľa patentov, o ktorých informovali stránky Patently Apple, bude zrejme Find My iPhone v budúcnosti poskytovať ešte širšie možnosti kontroly nad vašimi zariadeniami.

Find my iPhoneZistenie neoprávneného používania

Dnes si môžete iPhone nastaviť tak, že sa po desiatich neúspešných pokusoch o zadanie hesla automaticky odstránia všetky dáta, ktoré na ňom máte. Patenty sa však zameriavajú na ešte pokročilejšiu ochranu – po istom počte nesprávnych pokusov sa zabezpečenie zdvihne na vyššiu úroveň. Citlivé dáta tak budú lepšie zaistené a zariadenie môže prejsť do špeciálneho módu, v ktorom začne automaticky zaznamenávať zvuk, obraz, polohu a ďalšie informácie, ktoré môžu polícii alebo majiteľovi pomôcť pri nájdení ukradnutého/stra­teného zariadenia.

Find My iPhone patenty

Krádež iPhonu bude pre zlodejov stále komplikovanejšia. Zdroj: Patently Apple

Premiešanie a odstránenie dát

Po identifikovaní zariadenia ako ukradnutého či strateného nemusí dôjsť k jednoduchému odstráneniu všetkých dát. Môžete iPhone nastaviť tak, aby došlo napríklad k premiešaniu e-mailov, kontaktov a podobne. Odstránili by sa len uložené heslá alebo iné citlivé dáta. Na rozdiel od úplného odstránenia všetkých dát iPhonu by tento spôsob zjednodušil vypátranie iPhonu.

Obmedzenie funkcií iPhonu

Znovunájdeniu iPhonu budete vedieť pomôcť aj tým, že nastavíte, ktoré funkcie bude na ukradnutom alebo stratenom iPhone možné používať. Vypnutím telefonovania, SMS-kovania a používania dát mobilného operátora predídete vysokým účtom, no zároveň umožením používania Wi-Fi pripojenia zjednodušíte prípadné hľadanie pôvodného majiteľa osobe, ktorá si nájdený iPhone nechce privlastniť, ale vrátiť.

komentárov
  1. boze, riadne unikatne funkcie, tieto funkcie (zablokovanie telefonu na dialku a nastavenie hesla a zobrazenie spravy o strateni telefonu na displeji) ma aj RIM, aj Android aj WP7

    0
    0
  2. Paráda, takto si predstavujem podporu ked niekto stratí telefon alebo mu ho ukradnu. Nie ako teraz, nahasite to na políciu a aj to je vám na dve veci…

    0
    0
  3. Tak, aby som vas vyviedol z omylu funguje to iba v pripade ze tam je simkarta , ak ju zlodej vyhodi tak ziadna lokalizacia nehrozi.

    0
    0
  4. VVV: teraz je tam funkcia zablokovanie na heslo na diaľku, zobrazenie správy, vymazanie komplet celého telefónu a zobrazenie jeho polohy na mape…ale o tom ten článok vôbec nebol a už vôbec nie o tom, že by to boli unikátne funkcie.
    išlo o to, ako by to mohli rozšíriť o ďalšie veci, čo naznačujú patenty…

    0
    0
  5. to vvv: co nadavas ty degesko? Kazdu diskusiu spamujes svojimi negativnymi postami. Chod onanovat na stranky androidu ak sa ti nepaci a nezneprijemnuj zivot ostatnym tu. Pre mna to je zaujimava informacia a tesim sa ked to implementuju

    0
    0
  6. Mne sa nepaci ziadne sledovanie, ani od Apple. To, ze je vobec len moznost prepnut telefon na dialku do specialneho modu, v ktorom začne automaticky zaznamenávať zvuk, obraz, polohu a ďalšie informácie, citim ako potencialnu hrozbu, aj ked je to akoze “iba na tych zlych”.

    0
    0
  7. nadaval som v poslednych dvoch clankoch ..inak diskusie ignorujem, ale toto ma podnetilo aspon nieco napisat

    ja poukazujem na slova autora ktory pise hned v prvych riadkoch o “unikatnej funkcii” ..sam mam iphone 3gs ;) ..ale autor to vyjadruje cisto stylom “apple je naj a nic ine ako apple neexistuje” ..trosku objektivity nezaskodi…

    0
    0
  8. alzhaimer: mimochodom, precitaj si diskusiu k clanku “Budúcnosť Wii? Wii U! (Alebo len nový ovládač podobný iPhonu?)” a pochopis o com hovorim ;)

    ..pan autor Tomáš Beleš by sa mal uvedomit lebo robi z tejto stranky kaplnku pre apple userov a znizuje uroven http://www.macblog.sk! stranky ako blesk.cz ci topky.sk necitam prave kvoli takymto typom clankov a rad by som mal aj nadalej http://www.macblog.sk v rss citacke

    0
    0
  9. to paranoid: tiez ma hento napadlo ako prve..je to ako nejaky vnalez z rozpravky ktory ale ked sa dostane do zlych ruk moze narobit problemi. Uz len si predstavte jak by sa nieco take vyuzovalo pocas socializmu štb-akmi!

    0
    0
  10. Byl bych rád za promakanější app Find my iPhone. Protože právě teď jsem v Paříži a před 5-ti dny, v první den – mne Paříž uvítala krádeží iPhonu 4 :-/ u Vítězného oblouku. Vytáhl jsem iPad, připojil se na wifi v několika místech a ztracený iPhone to nenašlo. Přitom na microSIM se mi přítelkyně dovolala. A nenašlo jej to ani v průběhu dalších 24h. V Apple Storu mi řekli, že musel být vypnutý… Takže jsme jej blokli, ať aspoň zloděj z toho má krásné těžítko…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť