Okná sú tiež všeobecný názov – Apple sa bráni sťažnostiam Microsoftu na ochrannú známku App Store

Ešte začiatkom tohto roku žiadal Microsoft patentový úrad v USA o zamietnutie žiadosti Apple o ochrannú známku na názov „App Store“. Hlavným argumentom proti bolo to, že App Store je jednoducho príliš všeobecný názov na to, aby ho mohol používať len Apple. Aj konkurencia by mala mať právo nazvať obchody s aplikáciami App Store. Samozrejme, pohľad Applu na túto vec je jasný. Do propagácie App Storu investoval obrovské čiastky, a tak právom žiada, aby mohol tieto investície ochrániť a očakávať ich návratnosť. App Store sa jednoducho spája s Apple, konkurenční výrobcovia majú zase svoje chránené názvy obchodov s aplikáciami, ktoré sú známe ich zákazníkom.

Konkurenčné App Story

Konkurenčné „App Story“, teda obchody s aplikáciamiApple sa nevzdáva a útočí späť. Vybral si pritom veľmi dobrý argument. Jedna z najcennejších značiek, ktoré Microsoft vlastní, „Windows“, môžeme taktiež považovať za všeobecný. Microsoft určite nie nie je jediná firma, ktorá predáva „okná“, a napriek tomu chce tento názov chrániť ochrannými známkami.

Generickosť názvov sa totiž nedá posudzovať všeobecne, vždy treba brať do úvahy konkrétny trh. Ak tak urobíme, odrazu majú zmysel ochranné známky nielen na Windows, ale aj App Store. Zákazníci kupujúci počítač si pod značkou Windows zrejme nepredstavia okná v ich dome, taktiež používatelia rozhodujúci sa medzi obchodmi s aplikáciami nebudú považovať App Store za všeobecný názov, ale značku Applu.

K úspešnému App Storu pre mobilné iOS zariadenia (iPhone, iPod touch, iPad) naviac pribudol aj ďalší – Mac App Store, ktorý ponúka aplikácie na Mac. Konečné slovo má však americký patentový úrad, ktorý bude musieť zobrať do úvahy argumenty oboch strán a vo veci rozhodnúť.

komentárov
  1. Nečítal som, ale podľa nadpisu tiež súhlasím s Apple. Tieto ochranné známky sú o držku, zrušiť to.

    0
    0
  2. at si to prejmenuji na Apple Store, stejne to k tomu smeruje, slouci tam iTunes store, App store, iBookstore a vsechno do jednoho…

    0
    0
  3. app store je pekna slovna hracka, lebo slovo app je vlastne zaciatok tak application ako aj apple :)
    a kamenne obchody apple sa nazyvaju apple retail store. nazov apple store vyuziva internetovy obchod

    0
    0
  4. Nie, to sú retailové obchody, nie priamo obchody Applu (ktoré sa volajú Apple Store).
    Myslím si, že celá tá vec s ochrannými známkami je totálna blbosť. Teraz sa obchoduje zo všetkým, už sú tu emisie, v tomto prípade špecifické slová, ešte čakám kedy sa začnú predávať jazyky… Pekne tu vidieť absurdnosť kapitalizmu.

    0
    0
  5. samozrejme, že súhlasím s apple, ale keby sa náhodou niečo prihodilo, nič sa nestane, ak app store premenuju na iStore..to by bolo tiež dosť cool ^^

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.