Microsoft predstavil prvú verziu Windows 8 pre vývojárov

Na konferencii Build v Anaheime odhalil Microsoft ďalšiu verziu svojho operačného systému — Windows 8. Steven Sinofsky, prezident Windows a Windows Live divízie predstavil nové funkcie, vizáž a veľa superlatívov nového Windowsu, ktorý bude určený aj pre tablety. Sinofsky povedal, že po zážitku z dotýkania sa Windowsu 8, už nebudete chcieť počítač iné, než chytať. Niektorí iní nezávislí analytici sa zhodujú, že osmička nebude dlhodobo úspešný produkt, napriek svojim dizajnovým zmenám, ktoré majú zjednodušiť používateľské rozhranie. Čas samozrejme ukáže, ako sa dokáže uchytiť aj medzi konkurenciou operačných systémov pre tablety.

Windows 8 charakterizujú dve veci. V prvom rade je to vylepšená predošlá verzia. Všetko kladné a obľúbené z Windows 7, vrátane aplikácií bude fungovať aj na osmičke. Mimochodom, v posledných dňoch predbehol Windows 7 v používanosti XP a stal sa tak najrozšírenejším operačným systémom na svete. Po druhé, Windows 8 sa bude snažiť priniesť úplne nové rozhranie a zážitok z používania operačného systému. Ponúkne nové Metro-style aplikácie — dotykové aplikácie na celú obrazovku, dostupné z nového Windows Store; novú vizáž, približujúcu sa k Windows Phone systému a pohodlnú pre tablety; nový Windows Explorer; nový prístup k šetreniu energie a systému pri vypínaní a reštartovaní počítača.

Steven Sinofsky predstavuje Windows 8. Na úvod si neodpustil krátku poznámku k typickému začiatku prezentovania Stevea Jobsa: „We’re pretty excited to be here today. Wait, this is Microsoft! We’re SUPER excited to be here today.“ Zdroj: buildwindows.com

Záznam z predstavovania si môžete pozrieť tu. Viaceré videá z konferencie aj z jednotlivých sedení sú na msdn.com Developer Preview verzia je dostupná na msdn.microsof­t.com v troch formátoch: 32-bit, 64-bit a 64-bit s vývojárskymi nástrojmi (MSVS 11, Expression Blend, atď). Bez potreby registrácie alebo prihlasovania sú priamo stiahnuteľné .iso obrazy inštalačných médií. Za necelých 24 hodín od ich vypustenia na internet zaznamenali vyše 500 tisíc stiahnutí.

Minimálne požiadavky na hardvér:

  • 1 GHz procesor, x86 (pre 32-bit) alebo x64 (pre 64-bit)
  • 2 GB RAM (pre 32-bit verziu stačí 1 GB)
  • 20 GB voľého miesta na disku (pre 32-bit verziu stačí 16 GB)
  • Grafickú kartu podporujúcu minimálne DirectX 9 s WDDM 1.0 alebo vyšším
  • pre plné využitie dotykových možností systému je potrebné mať dotykové zariadenie alebo displej

Metro-style aplikácie a ponuka Štart

Aplikácie Metro-style charakterizuje niekoľko základných vlastností: sú na celú obrazovku, poskytujú pokročilé dotykové ovládanie, mnohé vyzerajú podobne — dlaždicový obsah a dialógové „okná“ vývojári ľahko implementujú vďaka prepracovanému API, atď. Už dnes, v developerskej verzii, sú mnohé vybavené cloud službami a pokročilými funkciami na zdieľanie obsahu. Budú hlavným motorom, ktorý poženie Windows 8 na trh tabletov.

Nová ponuka Štart už nie je len spúšťač aplikácií, ktorý sa mimochodom účastní na základnej časti grafického rozhrania spolu s plochou a Explorerom. Vo Windows 8 sa stáva hlavným prostredím, okrem spúšťania aplikácií aj na ich prepínanie a narábanie s nimi. Okrem aplikácií tu sú gadgety, priečinky, priatelia, atď. Všetko je reprezentované dlaždicami/štvor­čekmi/obdĺžnik­mi (tiles), ktoré môžu mať premenlivý obsah. Po kliknutí na ne sa spustia Metro-style aplikácie na plnú obrazovku alebo aj klasické desktopové aplikácie. Jednotlivé dlaždice sa dajú zväčšovať, zmenšovať, usporadúvať do skupín aj medzi sebou a odstraňovať. Keď ich je však veľmi veľa spôsobujú podobné problémy ako Launchpad v OS X Lion — dajú sa presúvať len ťahaním a jednotlivo, čo spôsobí viacero nepríjemností.

Ponuka Štart poskytuje aj prístup k ovládacím panelom alebo k odhláseniu používateľa. Medzi spustenými aplikáciami sa dá pohodlne prepínať pomocou klávesnice, ale ešte lepšie na dotykových displejoch a tabletoch gestami. Dve spustené Metro-style aplikácie môžu byť zobrazené vedľa seba a deliť sa o celú obrazovku.

Ponuka Štart systému Windows 8

Ponuka Štart systému Windows 8.

Programovanie Metro-style aplikácií bude ešte pohodlnejšie, ako sa dá predstaviť. Windows poskytuje rozhranie pre veľmi širokú škálu jazykov, z ktorých niektoré netreba ani kompilovať. Najväčším trhákom asi bude podpora HTML5 a XAML. Okrem nich je to klasicky C#, VB, C++, C. Vývojári môžu písať vo svojej obľúbenej syntaxi plnohodnotné aplikácie na plnú obrazovku, spolupracujúce s dotykovou technológiou a s dialógovými „oknami“ alebo možnosťami zdieľania a vyhľadávania, všetko v podobnom dlaždicovom rozhraní, ako je ponuka Štart. Vidno to na obrázku nižšie.

Jednotlivé prechody medzi full-screen aplikáciami, vykresľovanie náhľadov, scrollovanie a väčšina dotykových možností je podporovaná a akcelerovaná systémom — developeri sa s týmito vecami vôbec nemusia trápiť.

K Windows Developer Preview sú priložené aj ukážkové Metro-style aplikácie a hry. Čítačka RSS alebo Weather slúžia aj ako gadgety v ponuke Štart, pretože v ich dlaždičkách sa premieňa obsah aktuálnych správ/počasia. Okrem nich je tu aj betaverzia Internet Explorer 10, ktorá má Metro-style a aj klasickú desktop verziu. Niekoľko ďalšich hier, ktoré tvorili letní internisti v Microsofte ukazuje, ako jednoducho sa dajú plnohodnotné Metro-style aplikácie vytvoriť.

Windows 8 – dialógové okno, s možnosťou výberu fotiek do aplikácie

Dialógové „okno“, s možnosťou výberu fotiek do aplikácie.

Windows Explorer

Prehliadač súborov vo Windowse bol často skúsenejšími používateľmi odsudzovaný. Jednoduchšie rozhranie a zložitejšie funkcie poskytuje obľúbený Total Commander. Explorer stále používa na správu súborov a priečinkov asi najviac ľudí na svete. Windows 8 týmto ľuďom zjednoduší robotu novou lištou s nástrojmi na kopírovanie, presúvanie, mazanie, premenovávanie, vytváranie súborov a priečinkov a mnoho iného. Rozhranie sa podobá na menu v MS Office 2007 a novších.

Windows Explorer vo Windows 8

Windows Explorer v systéme Windows 8 prináša rozhranie na prácu so súbormi. Je podobné nástrojovej lište v MS Office. Po kliknutí na obrázok sa zobrazí video. Zdroj: blogs.msdn.com

Windows Store

Obdoba Mac App Store bude už aj vo Windowse. V prvom rade tu chce Microsoft poskytovať Metro-style aplikácie, ktoré sa (podobne ako na Macu) jednoduchým kliknutím nainštalujú do ponuky Štart a budú ľahko spustiteľné aj odinštalovateľné. Okrem tohto bude Windows Store slúžiť aj ako knižnica desktopových aplikácií. Je zaručené, že takto dostupné aplikácie budú spĺňať isté kritériá bezpečnosti, kvality a autenticity, inak by neprešli certifikáciou.

Windows Store vo Windows 8

Windows Store bude rozdelený na viacero kategórií, sám ako Metro-style aplikácia (napísaná v HTML5 a JavaScripte).

Pre vývojárov Microsoft zaručuje pohodlný certifikačný proces. Zabalená aplikácia na Store prejde v prvom rade technologickou kontrolou. V prípade App Storu pre iPhone bola táto fáza často veľmi kritizovaná, keď aplikácie neboli schválené. Windows Store poskytne svoje výstupy a aj niektoré testy, aby celý proces bol čo najtransparen­tnejší.

Licencovanie a hodnota aplikácii vo Windows Store sa nakliká v priebehu niekoľkých minút. Ak by sa vývojári nenašli v predvolenej ponuke, tak im Windows Store poslúži rovnako dobre, ale namiesto priameho nákupu a inštalácie umožní pripraviť odkaz na internetový obchod alebo autorov web, s možnosťou kúpy.

Windows Store vo Windows 8 – nepriamy nákup aplikácie

Windows Store vo Windows 8. Aplikácia Quicken je v Store len nepriamo. Jej autori majú svoju vlastnú licenčnú aj cenovú politiku, tak z Windows Storu sa dá dostať na ich stránky, kde je možné aplikáciu kúpiť.

Výhody

Okrem spomenutých sa dá nájsť mnoho ďalších noviniek, hlavne pod povrchom Windowsu 8: rozšírenie zabezpečenia vďaka Windows Defender, dotykové zaheslovanie používateľských účtov, prepracované rozhrania pre vývojárov, nový Task Manager a kopírovacie okná, podpora virtualizačného klienta Hyper-V, prepojenie s Windows Live cloud službami, atď.

Rýchlejšie bootovanie — nová technológia, kedy sa po vypnutí počítač v skutočnosti uloží do stavu s extrémne nízkou spotrebou energie. Niečo medzi hibernáciou a vypnutím spustí počítač v priebehu niekoľkých sekúnd, počas ktorých ešte dokáže rozpoznať možné hrozby v pripojených zariadeniach (napr. nabootovanie vírusu).

V ovládacích paneloch sú dve nové funkcie: Reset your PCRefresh your PC. Vďaka nim už nebude treba preinštalovávať systémy, formátovať a rozdelovať disky a popri tom kopírovať súbory. Prvá spomenutá dostane systém do stavu, aký bol tesne po inštalácii, keď tam neboli žiadne dáta ani nastavenia, bude to vyzerať ako čistá inštalácia, bez jej prevedenia. Zaujímavejšia funkcia Refresh umožní systém preinštalovať, ale dať ho do stavu, keď zachová všetky súbory aj „nastaví“ všetky nastavenia — ak bude bežať systém pomaly, ako sa to Windowsu často stáva zahltením aplikáciami a bežiacimi procesmi na pozadí. Po refreshnutí budú všetky aplikácie z Windows Store znovu nainštalované, dáta zachované, ale stav systému bude ako nový. Pomocou utility v príkazovom riadku sa bude dať presne zachytiť/zmeniť stav počítača, kedy všetko funguje a je 100% nastavené. Refresh potom túto znalosť zoberie do úvahy.

Všetky vylepšenia grafického rozhrania a dotykových technológií indikujú, že Windows 8 sa bude chcieť naozaj presadiť medzi tabletmi. Napriek tomu to však bude aj pro-systém ako doteraz, ktorý podporí profesionálne aplikácie na modelovanie, grafiku, nahrávanie zvuku a programovanie.

Windows 8 – memory management

Windows 8 má dokonca ešte nižšie nároky na pamäť ako jeho predošlá verzia. Popri spustených 29 procesoch potrebuje len 281 MB, zakiaľ čo Windows 7 potrebuje 404 MB pre 32 procesov.

Nevýhody

Napriek všetkým novinkám a naozajstnému vylepšeniu svojho systému, Microsoft Windows 8 má aj mnohé nevýhody. Prvou veľkou je nenávidený, ale stále najpoužívanejší prehliadač Internet Explorer. Jeho desiata verzia bude mať dva módy, desktopový a Metro-style. Odhliadnuc od celkovej nepodpory WebGL a rezervám v HTML5, na ARM architektúre (tablety) nebude podporovať Flash.

Hoci je 100% zaručená kompatibilita programov z predošlej verzie, nie je to všetko také jednoduché. Staré ne-Metro-style win32 aplikácie nepobežia vo Windows 8 na tabletoch. Je to celkom prirodzené, pretože tie aplikácie nie sú na ARM architektúru napísané.

Microsoft Internet Explorer 10

Microsoft Internet Explorer 10

Záver

Napriek veľkej rivalite medzi Applom a Microsoftom sa ich smerovanie uberá rovnako. U oboch noviniek (OS X Lion aj Windows 8) sa dá povedať, že sa približujú k ich mobliným bratrancom — OS X ku iOS a Windows k Windows Phone. Obe spoločnosti sa zapojili do moderného ošialu okolo cloud služieb. Podobnosť novej ponuky Štart s Launchpadom v OS X, presadzovanie dotykových technológií v oboch systémoch alebo spustenie Windows Store možno spôsobia nejaké narážky od Apple smerom k Microsoftu. Ak sa tak stane, tak to bude určite len s veľkou dávkou humoru. Zbytočné zápasenie v tom, kto má lepší systém už dlho nikomu neprináša úrodu. Pozície týchto dvoch gigantov sú natoľko ovplyvnené a prepojené, že výhody oboch systémov sú zainteresovaným ľuďom dostatočne známe a podľa toho sa aj správajú.

Windows 8 poskytuje šikovné vylepšenia pre vývojárov a aj používateľov. Pravdepodobne si obháji svoje prvenstvo v používanosti, ktoré už ale nie je také výrazné ako pred 10 rokmi. Na staršom počítači, konfigurácii Pentium 4 3,0 GHz, 1GB RAM, 32 MB videopamäte, mi už deň beží oveľa plynulejšie ako Windows 7. Ide snáď rýchlejšie ako lightweight distribúcia Linuxu CrunchBang. Naroziel od Windows 7 je funkčná aj funkcia Windows Aero, čo je pri 32 MB malý zázrak.

komentárov
  1. IE10 by som nepovažoval až za taký fail, podľa niektorých je ešte lepší ako Safari. Predsa len hodný kus kódu sa posunul od IE6…Tak isto ani to, že na ARM nepôjdu x86 aplikácie sa nedá celkom považovať za nevýhodu Windowsu – nefunguje to nikde a technicky ani neviem, či to je možné.

    Za najväčšiu nevýhodu by som dal schizofréniu UI, keď máš klasický desktop+metro UI v jednom OS.

    Okrem toho Apple tvrdí, že dotykové obrazovky na desktopoch a notebookoch sú nepraktické. MS tvrdí, že obrazovka bez dotyku je pokazená obrazovka. Ak má MS pravdu, potom je Metro UI na míle pokročilejšie a lepšie ako to v Mac OS Lion. Ak má Apple pravdu, tak celé Win 8 bude megafail.

    0
    0
  2. V systeme je zakomponovany novy FS, rusakom sa to podarilo spojazdnit a naformatovat v tom disk. Pockajme si na final verziu.

    0
    0
  3. “Napriek veľkej rivalite medzi Applom a Microsoftom sa ich smerovanie uberá rovnako.”

    Toto je velmi zvlastny zaver. Podla mna by ich smerovanie nemohlo byt viac odlisne. Microsoft pracuje na jednom systeme pre dva druhy zariadeni s uplne odlisnym modelom interakcie. Apple ma dva systemy, kazdy je navrhnuty tak, ze je na prvy pohlad jasne, ci ide o rozhranie pre mys alebo dotyk.

    Ano, Lion si zobral zopar veci z iOS. Ale nic, co by z neho robilo system vhodny na interakciu pomocou dotykovej obrazovky.

    Metro je inovativne a premyslene. Som vsak zvedavy, ako ho Windows pouzivatelia prijmu. Nie su zvyknuti na takyto druh zmeny.

    0
    0
  4. “Sinofsky povedal, že po zážitku z dotýkania sa Windowsu 8, už nebudete chcieť počítač iné, než chytať.” ja radsej chytam trojky, osmicky a este v pocitaci sa mi vidia cezprilis…

    0
    0
  5. Vhľadom k tomu že je to alfa verzia, je takmer nemožné urobiť si objektívny názor. Ešte sa toho veľmi veľa zmení, uvidíme čo prinesie Beta..

    0
    0
  6. kto je to Steven Sinofsky? V porovnani so Stevom Jobsom NIKTO. Namiesto aby si nasli uz raz konecne svoj styl sa budu neustale len opicit po druhych a vykradat co sa len da…

    0
    0
  7. Tvoj príspevok nemá hlavu ani pätu.
    Po prvé: Aký má zmysel porovnávať Sinofského s Jobsom. Mimochodom a Ty si kto v porovnaní s ľubovoľným z nich?
    Po druhé: O aké vykrádanie ide? Metro style od niekoho ukradli? Lebo pokiaľ viem, tak vládne názor, že WP7 a Metro style je z grafického hľadiska najväčšia inovácia za posledných veľa rokov.

    0
    0
  8. 2mitrax: kto je Steve Jobs v porovnani s Leonardom da Vinci? Dvojity NIKTO. Take rozumne je tvoje prirovnanie.

    Btw. co a od koho MS odkopiroval tentokrat? Ukaz… a potom nam ukaz aj tie silno originalne prvky v novom OSX, ktore nikto nikdy nepouzil.

    0
    0
  9. Vyzera to priserne neviem naco davaju do systemu funkciu ktoru nebudu moct vyuzit vsetci…. co ty co tablet nemaju…. potom im je ta funkcia start nanic klikat na obrovske ikony ako nejaky zaciatocnik…. Dal by som to staremu clovekovi ale nejakemu ITckarovi rozhodne nie…. testoval som ich skusobnu verziu a zatial sa to javi ako megafial…. a druha vec naco vypustaju nieco von ked to ani zdaleka neni dokoncene to ako keby predavate ovocne kolace ale predavate len cesto aby ludia vedeli ako chuti…. Windows na apple nebude nikdy mat rpste apple je apple kreativny jednoduchy vsestranny.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.