Mac OS X Lion ponúkne vylepšený slovník

Jednou z 250tich nových funkcií v Mac OS X Lion je aj rozšírenie možností aplikácie Dictionary. Celá spolupráca s ostatnými časťami systému sa prehĺbila a bola pridaná podpora viacerých a novších zdrojov výkladov.

Spotlight

V minulosti bol slovník súčasťou Spotlight tiež, ale na získanie potrebných informácií bolo treba kliknúť na výsledok a počkať, kým sa otvorí okno Dictionary. V Lion sú základné informácie priamo v Spotlight. Kompletný výklad sa zobrazí po prejdení myšou nad sekciu Definition. V starších vydaniach Lionu pre vývojárov to bola sekcia Look Up, ako je vidno na obrázku nižšie.

Dictionary v Spotlight

Dictionary v Spotlight, Zdroj: fairerplatform.com

Safari

V Safari podobne odpadla nutnosť otvárania nového okna slovníku. Po kliknutí pravým tlačidlom na požadovaný výraz a označením „Look Up in Dictionary“ sa podobne ako v Spotlight zjavia informácie priamo na mieste. V Lion navyše pribudlo k tejto funkcii aj multitouch gesto „three fingers double tap“, takže po dvojkliknutí tromi prstami nad neznámym výrazom sa rovno objavia informácie z Dictionary. Neni tak nutné klikať pravým tlačidlom. Táto možno navyše nie je obmedzená len na Safari. Poskytnú ju aj ostatné aplikácie pracujúce s textom. Prípadný návrat starej funkcionality, aby sa otváralo vždy okno Dictionary, sa dá zvoliť v nastaveniach.

Dictionary v Safari

Dictionary v Safari, Zdroj: fairerplatform.com

Dictionary v Safari

Dictionary v Safari, Zdroj: 9to5mac.com

Dictionary

Samotná aplikácia poskytuje jednoduchšie rozhranie. Okno sa skladá z dvoch častí. Naľavo sa nachádza zoznam podobných výrazov hľadanému výrazu, zoradený podľa abecedy. Nie je tak nutné si vyberať konkrétnu frázu pri hľadaní, pretože pohybovanie sa medzi podobnými frázami je veľmi jednoduché. Zdroje výkladov sú aktualizované: New Oxford American English – tretie vydanie z roku 2010, Oxford Dictionary of [British] English – tretie vydanie z roku 2010 a British English Thesaurus už podporuje aj americkú angličtinu

Dictionary

Vynovený Dictionary, Zdroj: appleinsider.com

komentáre
  1. Co sa tyka toho slovniku v Spotlighte – nie je to vec skor spotlightu a nefunguje to aj pri inych vysledkoch vyhladavania? Ci to je cisto pre slovnik funkcia?

    0
    0
  2. @mio jasne, ze da chod na apple.com>downloads>dictionary. ja som si takto stiahla nemecky aj latinsky slovnik

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.