Finančné výsledky Apple – zisk 6 miliárd USD, 18 miliónov predaných iPhonov, viac ako 4 milióny predaných iPadov a 3 milióny Macov

Apple zverejnil finančné výsledky za druhý fiškálny kvartál 2011 (prvý kalendárny). Opäť raz bolo prekonaných hneď niekoľko rekordov. Apple dosiahol (pre druhý fiškálny kvartál) rekordné príjmy (24,67 miliárd USD) a rekordné zisky (5,99 miliardy USD; 6,4 USD na akciu). V rovnakom kvartáli pred rokom boli príjmy „len“ 13,5 miliardy USD a zisky niečo vyše 3 miliardy USD. Predaje vo svete tvorili až 59 % príjmov, takže už dávno neplatí, že USA sú najdôležitejším trhom.

Ak sa pozrieme na množstvo predaných kusov, výsledky sú obdivuhodné. Firma predala 18,65 milióna iPhonov, 9,02 miliónov iPodov (tie zaznamenali pokles o 17 % oproti situácii pred rokom) a 4,69 milióna iPadov. Počet predaných iPadov je však nižší ako množstvo záujemcov, záujem totiž vysoko prevyšoval výrobné možnosti Applu. Situácia sa však zlepšuje, dodacie doby sa v internetových obchodoch znížili na jeden až dva týždne, zatiaľ je ale iPad 2 stále nedostatkovým tovarom.

komentáre
  1. Samozrejme ze plati, ze USA su pre Apple stale najdolezitejsim trhom pretoze im tato jedna krajina generuje 41% obratu. Ma nejaka ina krajina ako USA podiel na trzbach Applu vyssi ako 41%? Nema. Porovnanie USA vs. zbytok sveta je trocha pritiahnute za vlasy.

    0
    0
  2. matthew: samozřejmě jsou USA pro Apple pořád nejdůležitější, ale jejich podíl na tržbách trvale klesá (respektive tržby ve zbytku světa rostou rychleji než v USA), což už o něčem pro Apple svědčí. Nelze taky porovnávat jen absolutní čísla. V podílu na trhu je na tom v řadě zemí Apple lépe než v USA (namátkou třeba ve Švýcarsku).

    0
    0
  3. ignoracia zvysku sveta americkym firmam vzdy isla velmi dobre (hlavne tym mega firmam), ale nie je sa velmi co cudovat,ked z ich humien castokrat ani netusia ci ta ktora krajina lezi v europe alebo v azii

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.