Facebook údajne dokončuje natívnu aplikáciu pre iPad

Americký denník The New York Times vo štvrtok oznámil, že má spoľahlivé informácie o tom, že Facebook dokončuje natívnu aplikáciu pre iPad, ktorá by mala byť vydaná v najbližších týždňoch. Uvádzajú, že ich zdroje nechcú byť menované.

Aplikácia je vraj dômyselne prispôsobená fungovaniu na tablete a Facebook ju vraj vyvíjal takmer rok, pričom niekoľkokrát prešla komplexnými dizajnovými zmenami až kým s ňou neboli celkom spokojní a teraz je vo finálnej fáze testovania. Aplikácia by mala ponúkať aj niektoré funkcie navyše oproti internetovej verzii, ako je napríklad vkladanie fotografií z kamier iPadu 2.

Facebook na iPade

Podľa The New York Times Facebook v najbližších týždňoch vydá aplikáciu pre iPad. Zdroj: digitaltrends­.comJaime Schopflin, manažérka pre komunikáciu vo Facebooku odmietla komentovať budúce produkty Facebooku. „Máme skvelý vzťah s Apple, ktorého dôkazom je naša aplikácia pre iPhone, no s ohľadom na iPad dnes nemáme čo oznámiť a zdržiavame sa komentárov ohľadom budúcich produktov Facebooku.“ Apple sa k pripravovanej aplikácii pre iPad odmietol vyjadriť.

Facebook CEO Mark Zuckerberg

Na prezentácii v novemberi 2010 sa účastníci okrem informácií o Places dozvedeli aj to, že Facebook aplikáciu pre iPad neplánuje. Zdroj: cultofmac.com

Toto vyjadrenie sa môže zdať pomerne prekvapujúce s ohľadom na vyhlásenie výkonného riaditeľa a zakladateľa Facebooku Marka Zuckerberga z novembra minulého roka, kedy povedal, že iPad nevnímajú ako mobilné zariadenie a preto neuvažujú o vývoji samostatnej iPad aplikácie. Namiesto toho vraj používatelia majú k dispozícii web stránku tak ako na desktopoch.

To však dodnes nie je so Safari na iPade plne kompatibilné. Na iPade nefunguje napríklad Facebook Chat a nie práve pohodlné je tiež používanie funkčných tlačidiel, ktoré sa na desktopoch zobrazia, keď na ne prejdete myšou, a inak ich nevidieť. Takto musíte na iPade „triafať naslepo“, až kým ich nenájdete. Natívna aplikácia by taktiež priniesla push notifikácie, o ktoré sú používatelia webovej verzie ochudobnení.

MyPad

MyPad je jeden z Facebookových klientov tretích strán. Zdroj: mzstatic.com

Riešením môže byť používanie aplikácií ako napríklad Push a IM messengerov s podporou Facebook Chatu, prípadne komplexných Facebookových klientov, ktorých sa vzhľadom na chýbajúcu oficiálnu aplikáciu rýchlo objavilo hneď niekoľko. Medzi neznámejšie patria MyPad, iFace, Friendly, Hello., Friend Screener alebo Friended.

Mobilné zariadenia vždy boli dôležitou oblasťou záujmu Facebooku. Spoločnosť uvádza, že v súčasnosti sa na službu pripája viac ako 250 miliónov používateľov prostredníctvom mobilných zariadení. Celkový počet používateľov Facebooku sa blíži 700 miliónom. Okrem aplikácie pre iPad Facebook plánuje spustenie verzie webstránky Facebooku špeciálne prispôsobenej pre iPad.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.