Apple umožňuje v Taiwane vrátenie zakúpených aplikácií do siedmich dní, Google sa nechce prispôsobiť

Jednou z podmienok, s ktorými súhlasíte pri nákupe cez iTunes App Store je, že všetky nákupy sú finálne. V praxi to znamená, že nemáte nárok na zrušenie nákupu aplikácie ani vrátenie peňazí. Napriek tomu však Apple v istých situáciách robí výnimky, týka sa to napríklad situácií, kedy omylom kúpite vy alebo vaši (mladší) blízki drahú aplikáciu a podobne. Podľa zákonov v Taiwane však musia všetci predajcovia ponúkať skúšobnú lehotu sedem dní na bezplatné vrátanie tovaru, medzi ktorý sa radia aj aplikácie z App Store. Apple urobil presne to, čo sa od neho žiadalo, a preto sa prispôsobil miestnym podmienkam. Po kontaktovaní technickej podpory Applu tak môžu zákazníci v tejto krajine vracať zakúpené aplikácie a získať späť svoje peniaze. To isté sa žiadalo od Googlu, ten však svoj obchod podmienkam neprispôsobil a dostal pokutu 34 600 USD. Ani to ho nedonútilo podmienky predaja zmeniť a namiesto toho údajne stiahol z tejto krajiny všetky platené aplikácie.

To, že by Apple umožnil rovnaké práva zákazníkom aj v ostatných krajinách, je veľmi nepravdepodobné. Nemalé množstvo používateľov by sa to snažilo využiť na bezplatné skúšanie hier, ktoré by týždeň hrali a potom vrátili.

komentáre
  1. Presne tak! HH
    Jedna vec je, ze som sa dozvedel o tejto 7 dnovej lehote v Taiwane LENZE druha vec – naco zase JPP novinky?

    0
    0
  2. Na Android markete je mozne aplikaciu taktiez vratit do 15 minut – ak by sa niekto pomylil. Tento clanok je vsak dost skresleny – presnejsi clanok je skor tento:

    Google pozastavil platené Android aplikácie v Taiwane krátko po tom ako dostal pokutu 1 milión taiwanských dolárov (24 150 EUR) za porušenie miestneho zákona o povinnej 7 dňovej skúšobnej lehote. Táto je v rozpore s dĺžkou doby, počas ktorej môžete Android aplikácie vrátiť a dostať svoje peniaze naspäť, t.j. 15 minút. Podľa Taiwanských zákonov je však táto doba 7 dní na všetky výrobky či služby zakúpené cez internet, lebo zákazníci nemajú možnosť si produkt pre zakúpením vyskúšať.

    Až donedávna sa tento zákon nevzťahoval na on-line obchody s aplikáciami, ale len preto, lebo pred pár rokmi ešte neboli také rozšírené ako dnes. 4. júna dala taiwanská vláda Googlu aj Applu 15 dňové ultimátum, aby svoje podmienky prispôsobili ich zákonom. Spoločnosť Apple sa prispôsobila, Google nie.

    Koniec koncov to bude pravdepodobne iba dočasná situácia, lebo Google posiela do Taipei svojich zástupcov, ktorí budú vo štvrtok pokračovať v rokovaniach a snažiť sa vymyslieť podmienky, ktoré by vyhovovali oidvom stranám. Tento krok však bude pravdepodobne stáž Google ďalšie pokuty. Vlády a gigantické spoločnosti majú veľa peňazí, čo sa však nedá povedať o väčšine spotrebiteľov, tak dúfajme, že sa rokovanie skončia v prospech Googlu a Taiwanci nebudú ukratení o dobré platené Android aplikácie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.