Apple Event: iPad 2 predstavený – tenší, ľahší, výkonnejší, dve kamery, gyroskop a rovnaká cena

Apple Event priniesol to čo sa čakalo s niekoľkými prekvapeniami a novinkami, ktoré nenaznačovali žiadne špekulácie. Jedným z najpríjemnejších prekvapení však je, že na pódiu sa objavil miláčik obecenstva, riaditeľ Applu, Steve Jobs, aj napriek tomu, že má momentálne z Apple kvôli zdravotným problémom dovolenku. Sloganom tejto udalosti bolo, že Apple odhalí, rokom čoho bude rok 2011. Teraz to už vieme. Rok 2010 bol rokom iPadu, rok 2011 bude rokom iPadu 2. Čo všetko teda prináša?

iPad 2 predstavený

Dizajn

Napriek tomu, že väčšina špekulácií naznačovala, že iPad 2 bude len „povinnou aktualizáciou“ a skutočné zmeny prídu až s iPadom 3 na túto jeseň, Apple potvrdil opak. iPad 2 prináša úplne nový dizajn. Nielenže je tenší ako pôvodný iPad, ale dokonca je tenší ako najtenší smartfón na svete, iPhone 4. iPad má 13,4 mm, iPhone 4 9,3 mm a iPad 2 má 8,8 mm, teda o 33 % tenší ako prvá generácia. Znížila sa aj jeho váha z pôvodných 680 g na 580 g, teda o 100 g.

iPad 2 predstavený

Zásadnou novinkou je aj dostupnosť bieleho modelu iPadu 2. Na rozdiel od iPhonu 4 však nepôjde o fiktívny výrobok, ktorý existuje len na papieri, ale bude dostupný od prvého dňa predaja.

iPad 2 predstavený

Výkon

Už prvá generácia iPadu bola vďaka procesoru Apple A4 veľmi rýchla, no iPad 2 má s procesorom Apple A5 priniesť ešte dramatickejší nárast výkonu. Pôjde vôbec o prvý vo veľkom predávaný tablet s dvojjadrovým procesorom na trhu. Samotný procesor je 2× rýchlejší, grafický výkon vzrástol až 9×. Najlepšie na tom všetko je, že aj napriek vyššiemu výkonu má rovnako nízku spotrebu ako procesor Apple A4.

iPad 2 predstavený

Kamery a Gyroskop

O tom, že iPad 2 prinesie kameru na prednej strane pre videotelefonovanie Facetime, nepochyboval nikto. Apple však príjemne prekvapil tým, že umiestnil kameru aj na zadnú stranu tabletu. Tá je schopná natáčať HD video (720p) s 30 snímkami za sekundu, kamera na prednej strane zvláda VGA video taktiež s 30 snimkami za sekundu. Aj keď kamery dokážu snímať aj fotografie a zadná ponúka až 5× zoom, je jasné, že ich hlavným účelom je natáčanie videa a videotelefonovanie Facetime.

iPad 2 predstavený

Okrem Facetimu budete môcť nové kamery používať aj v aplikácii Photo Booth, ktorá je podobná tej na Macoch. Ponúka množstvo zábavných efektov, ich náhľady vidíte naživo.

iPad 2 predstavený

Tak ako iPhone 4 ponúka už aj iPad 2 zabudovaný Gyroskop, ktorý rozoznáva pohyb pre všetky tri osi.

Výdrž batérie

Nakoľko procesor Apple A5 ponúka výrazny nárast výkonu pri úplne rovnakej spotrebe energie, s výdržou batérie sa prakticky nič nezmenilo. iPad tak aj naďalej ponúka výdrž na batériu až 10 hodín, uspatý vydrží bez nabíjania až mesiac.

iPad 2 predstavený

Cena, kapacity, 3G a dostupnosť

Rovnako ako v prípade batérie sa ani v cenníku nič nemení. Ceny iPadu boli už pri jeho predstavení stanovené veľmi nízko, a tak nebol dôvod nič meniť. Konkurencii sa ani rok po predstavení iPadu nepodarilo ponúknuť porovnateľný tablet v nižšej cene, ako Apple zdôraznil, až päť modelov iPadu (zo šiestich) je k dispozícii za menej ako 799 USD.

iPad 2 predstavený

S rovnakými cenami zostali zachované aj rovnaké kapacity – 16, 32 a 64 GB. Aj naďalej je v ponuke Wi-Fi a 3G model. Na rozdiel od pôvodného iPadu však model s 3G funguje aj s CDMA dátovými sieťami.

iPad 2 predstavený

Ak ste sa už teraz rozhodli, že si nový iPad 2 kúpite, máme pre vás aj dobré aj zlé správy. iPad 2 sa v USA začne predávať už 11. marca. Do ďalších 26 krajín sa dostane len o niečo neskôr, 25. marca. Nanešťastie, Slovensko sa medzi nimi nenachádza, avšak u našich susedov v Českej republike, Rakúsku, Poľsku a Maďarsku k dispozícii bude.

iPad 2 predstavený

Foto: Engadget/Apple

komentárov
  1. velmi pekne, ale ja chcem retinu. uz som zvyknuty z iphone4 a mam k dispozicii (v praci ipad) a uz to nieje ono :-P
    takze pockam

    inak by to chcelo prepracovat multitasking ako ma webOS

    0
    0
  2. “Pôjde vôbec o prvý vo veľkom predávaný tablet s dvojjadrovým procesorom na trhu.” kravina

    “Konkurencii sa ani rok po predstavení iPadu nepodarilo ponúknuť porovnateľný tablet v nižšej cene” kravina

    0
    0
  3. Som si vsimol ze ked som otvoril apple.cz ipad 2 tam bol iba v ciernom a ked som dal apple.at je aj v bielom myslite ze je to tym ze nebude tam biely model v Cesku?

    0
    0
  4. všetko je pekné, určite sa to dobre drží v ruke, ale neviem či pri čítaní e-bookov a browsovaní využijem dvojjadrový procesor. Skôr viac RAM-ky. Kameru by som použil tak 3x za rok, hry hrám na konzole, takže asi ostanem pri pôvodnom iPade.

    0
    0
  5. pre 1ho vase meno: Ty si tupec.

    pre 2ho vase meno: Ty sa nevYznas any v gramatike, tak sa ani nemozes v niecom zlozitejsom.

    k teme: Pekny iPad, osobne iPad nepotrebujem, zahram sa na MacBook Pro, ak ho nemam so sebou tak na iP4, pre mna je iPad zbytocny hardware lebo ho nevyuzijem, ale je to krasny stroj. Opat potvrdil, ze Apple kazdym vyrobkom posunie latku vyssie. Konkurencia nedokaze vytvorit vlastnu vec – vzdy len okopiruju napad/design atd…a pomaly sa dotahuju. Apple od piky vymysli vec a behom roka spravi okrem par updatov komplet 2hu generaciu. Tomu hovorim spickove inzinierstvo, skvely design, uzasny prinos technologiam a vela radosti majitelom. Tak to ma byt bez ohladu na cenu.

    Skor by som iPad kupil, keby som mal stolovy velky Mac Pro a nechcelo by sa mi zakazdym zapinat masinu koli webu, doplnil by som iPad…ale k MacBooku Pro je lepsi doplnok iP4 imo…

    0
    0
  6. Vaše meno>
    tak daj tipy na
    1. na prvý vo veľkom predávaný tablet s dvojjadrovým procesorom na trhu.
    a
    2. porovnateľný tablet v nižšej cene

    dakujem, som zvedavy

    0
    0
  7. marekv> Motorola xoom, hp touchpad aj blackberry playbook sú dvojjadrové, Xoom stojí 799, ostatné neviem, predávané ani porovnateľné samozrejme nie sú. Ale iPad nebude zďaleka jediný dvojjadrový tablet v nasledujúcich mesiacoch.

    0
    0
  8. paaani,vsetci dobre vieme ze iPad bude najpredavanejsim tabletom na svete. A kazdy to bdue len a len napodobnovat… ja urcite cakam na retinu display, a to to uz bdue coskoro…

    0
    0
  9. keď už má 2x výkonnejší procesor a 9x výkonnejšiu grafiku, tak by už mohol zvládať aj flash, nie? :-))

    0
    0
  10. tak ja si pockam na ipad 3, nie ze by toto nebola bomba, ale viacere zdroje ocakavaju novy ipad uz na jesen, mozno realne bude v zime ak bude trosku vacsia pesimista :) 1/2 roka hore/dole, i ked priznam sa ze nie celkom chapem tomu, ze by apple chcel pustit do obehu ipad 3, sam seba predsa tymto vytlaca z trhu.. je zaujimave ze moralne zastaranie vyrobku sa nejako ustalilo niekde na hranici 1 roka

    0
    0
  11. enko: mas pravdu v moralnom zastarani po 1 roku. Treba ale brat na zretel fakt, ze hlavne odbytiste Applu a krajiny kde sa trhaju predajne rekordy su USA, UK, Australia, Nemecko, Francia a Taliansko. Cize krajiny, kde si kazdy zamestnany clovek moze dovolit upgrade kazdy rok. My sme prdel sveta, kde su najdrahsie potraviny v EU a najdrahsi benzin v EU v porovnani s platmi drvivej vacsiny obyvatelstva. Ich predaj v SR vobec nezaujima. Tolko co sa preda u nas za rok sa preda v Nemecku za tyzden. Obdivujem Apple, ze dokaze takto rychlo inovovat, i ked skracovanie tejto doby pod 1 rok uz je nepochopitelne. Hlavne ale je, ze iPad si v dotycnych krajinach kupis z 1 vyplaty a vobec to nepocitis. Na Slovensku 70% ludi zaraba tolko co iPad 2 stoji, cize cely 1 plat…takze si ho nemoze dovolit. Ak zarobis 1500 dolarov mesacne, dat raz rocne na upgrade takejto veci na novu generaciu 500 je smiesne

    0
    0
  12. ahsoka und vaše meno:
    “..vo velkom predávaný..”
    To ani jeden z uvedených není!
    Ale to je fuk. Jde o konkurenceschopnost nejen po stránce HW či SW vybavenosti iPadu ale též podpory ze strany výrobce, dostupnosti kvaliních snadno pořídivších (takové divné české slovo :-)) aplikací atd. a ta tu zkrátka zatím není.

    0
    0
  13. Vase meno: tu foliu od toshiby si drzal v zivote v rukach ? A iPad ? Tak nepindaj … Hoc folio ma ako prve dvojjadrovu nvidia tegra2 ale os ma android 2.3 … Co nie je ani z kilometra pripravene na 10″ display atd :( navyse toshiba market je natrt cize do nej nedostanes v podstate nic rozumne okrem filmov , pozorovacie uhly diplaya su dost na trt a skvela bateria vydrzi ledva 2,5 hodky videa zatial co ipad mi vydrzi 10-11 hodin :))) ale folio ma usb port to je jedine plus a nativne prehra akykolvek movie file zatial co iPad nativne potrebuje mp4. Ale vratim sa k baterii zatisl co ipad nabijes hocikde kde najdes usb nabijacku tak folio pouziva “standartny” 19V adapter ktory je velky ako pre bezny notebook cize k vahe folia musis ratat dalsich 400 gramov na prevlacanie :(((((
    A kedze som mal oba v rukach mozem vrelo doporucit ustrenie radovo 50 eur voci najlacnejsiemu iPadu ked si totalny debil ….. Navyse si treba uvedomit ze nie folio je navyne ale darmo ma tegru 2 ked ma system ktory nebezi poriadne ani telefonoch … Proste vivat sloboda ala android a podme vseci svoje data zdielat so vsetkymi vdaka super politike googlu v androide :)) A nezabudnite Velky brať Vas sleduje :)))))

    0
    0
  14. Len taká poznámka.
    iP4 nie je najtenší na svete, ale bol najtenší na svete v čase uvedenie.
    Dnes, resp už minulý rok prišli na trh smartphony, ktoré majú 8,8 mm.

    0
    0
  15. mam pocit ,ze 80-90% ludi su do applu zazratych.apple ipad2 je pekny ale ma aj dost velke nevihody za tie peniaze.teraz samsung ukazal novy dost dobry tab.takze ma dost dobru konkurenciu ale moj nazor co som si v okoli vsimol je ze zvacsa vyrobky firmi apple ludia kupuju aby boli “in” aj ked konkurencia je lepsia

    0
    0
  16. chcela by som vsetkym odkazat ze ten kto si planuje kupit pc alebo iPad tak apple je zakon to je kvalita lahky volba lahky pristup zastita od vyrusa no proste nadhera u nas v svajci je appl na prvom mieste ci vo firmach alebo na domace pouzivanje ja mam doma tiez aj sony vajo a tiez aj hp ale to sa neda prirovnavat k aplle a ten novy iPad2 nemam slov to je buducnost mam aj 1 ale 2 je rychlejsia lepsia krajsia a elegantnejsia a ked vyjde 3 tak to si kupim tiez ved len raz sa zije a clovek musi vsetko vyskusat

    0
    0
  17. Vsetci ste pekne zakomponovany do iluzorneho sveta, kde si myslite ze je normalne drancovat prirodne zdroje na to aby kazdy pol rok sa masovo vyrabali a nahradzali jednotlive produkty s minimom zmien. Vsetko to nakoniec konci na smetiskach a som zvedavy kedy si konecne uvedomite ze o par rokov budeme bez ropy, bez aut, bez zavodov, budete radi ked vobec daco zjete za den, lebo nebude nic v obchodoch. Ipad mozte potom vyuzit ako denko na krajanie cibule

    Hanba vsetkym ludom (cest vynimkam)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.