Reakcie Googlu a RIMu na kritiku S. Jobsa počas zverejňovania finančných výsledkov Apple

Steve Jobs počas oznamovania finančných výsledkov spoločnosti Apple prispel svojimi kritickými komentármi na adresu konkurenčných spoločností. V prvom rade sa kritika týkala Googlu a jeho mobilného operačného systému. Steve Jobs útočil najmä na vysokú rozptýlenosť Android telefónov v porovnaní s uzatvoreným ekosystémom iOS. Vývojári z TweetDeck museli údajne testovať novú aplikáciu na 100 rôznych verziách Androidu dostupného na 244 rôznych telefónoch, čo je prehnane náročné.

V rýchlej odpovedi cez Twitter riaditeľ TweetDecku, Ian Dodsworth, tieto tvrdenia poprel. Spoločnosť nikde nespomínala, že by mal byť vývoj aplikácií pre Android nočnou morou. Koniec koncov, pre testovanie Android verzie aplikácie mali vyhradených len dvoch zamestnancov. Tvrdenia Stevea Jobsa donútili Andyho Rubina, ktorý má na starosti vývoj Androidu v Google, zverejniť svoj vôbec prvý tweet.

the definition of open: "mkdir android ; cd android ; repo init -u git://android.git.kernel.org/platform/manifest.git ; repo sync ; make"

Čo to znamená? Andy Rubin takto S. Jobsovi vysvetľuje definíciu „otvoreného“ informatickou cestou. Definíciou otvorenosti má byť Android.

Ďalším cieľom kritiky S. Jobsa bola vlna pripravovaných tabletov, ktoré majú predstavovať konkurenciu pre iPad. Všetky pritom označil za dopredu odsúdené na neúspech. Z tvrdej prehry by sa podľa jeho predpovedí mali konkurenční výrobcovia spamätávať hneď po uvedení a čoskoro ich budú nútení nahradiť väčšími modelmi. Príčina? Akýkoľvek menší displej ako 9,7″, ktorý má iPad, je proste podľa S. Jobsa pre tablet nedostatočný. Väčšina pripravovaných tabletov pritom používa uhlopriečku so 7″ (45 % plochy iPadu). Okrem toho Jobs vytkol novým tabletom aj cenu, ktorá má podľa jeho slov aj napriek malej uhlopriečke problém vyrovnať sa cenám iPadu.

Na to samozrejme musel zareagovať RIM, ktorý pripravuje svoj 7″ tablet PlayBook. Jim Balsillie z RIM tvrdí, že pre tých, ktorí žijú mimo RDF (Reality Distortion Field) Applu, budú predstavovať 7″ tablety významnú časť tohto trhu. Zákazníci majú byť už unavení z toho, ako im Apple neustále hovorí, čo si majú myslieť. Taktiež považuje za podstatnú aj podporu Flashu, ktorou PlayBook samozrejme disponuje, ktorý má ako jediný zabezpečiť skutočný zážitok z internetu.

RIM sa taktiež vyjadril k porovnaniu počtu predaných iPhonov so všetkými predanými telefónmi BlackBerry. Apple totiž použil výsledky RIM za obdobie do konca augusta, pričom ich porovnával s Apple výsledkami do konca septembra. September je pre predaj telefónov silnejším obdobím, ak sa berie do úvahy toto obdobie, RIM potom predal niečo medzi 13,8 až 14,4 mil. BlackBerry (iPhone 14,1 mil.).

komentárov
  1. Myslím, že Jobs vůbec nepřehání. 7″ bude málo, cena bude problém, a Android dokud nebude mít verzi i pro tablety (tuším, že nějaká připravovaná 3.0) tak také bude použitelný jen na půl. Ale už se těším, až si nějakého 7″ plasťáka s Androidem položím vedle iPadu a budu to moct porovnat a opět poděkovat Apple za odvedenou práci, jako to často dělám, když se mi do rukou dostane nějaké HTC s Androidem.

    0
    0
  2. Co Jobs přehání? Jeho tvrzení jsou dobře promyšlené tahy, a hlavně z velké části pravda.

    Vypustit na trh pouze 7” tablet v době kdy má iPad a obecně iOS fenomenálně našlápnuto, je hloupost.

    Martin Světlík – moje řeč.

    0
    0
  3. Peter: To zalezi, kde ctes. Spis tenhle clanek to pres dve zestrucneni a preklad podal imho docela ostre. Jobs proste sdeloval svoje nazory akcionarum, aby je ujistil, ze rozhodnuti Applu byla a jsou spravna a neni se co bat. Teda porad Jobsovy osobni nazory muzou byt trochu jine..realita ukaze :)
    Nicmene ten argument o otevrenem systemu je argumentem asi tak pro 0.001% uzivatelu smartphonu. Schvalne, kdo tu vi, co to znamena? :)

    0
    0
  4. Souhlasím s Martinem, kdyby někdo z konkurence doopravdy něco nového vymyslel, ale je to pořád dokola, jen se přidá paměťová karta, případně podpora flash, ale to že je to funkční jen na půl už v českých recenzích nenajdete :-(

    0
    0
  5. Apple je sice fasa a Jobs ma urcite v mnohom pravdu, ale toto vyzera skor ako keby zacinal mat strach z konkurencie. Teraz to sice nie je az take vazne, ale Google s Androidom netreba podcenovat. Za par rokov sa moze situacia vyrazne zmenit.

    0
    0
  6. Odporucam vsetkym tento telefonicky rozhovor ( http://www.apple.com/quicktime/qtv/earningsq410/ ) vypocut na vlastne usi a potom posudzovat.

    Napriklad:
    S.Jobs celkom presne vysvetlil, preco je 7″ na tablet malo. Jednoducho ludsky prst ma nejaku velkost. A na pohodlne ovladanie pomocou prstov je nutne, aby jednotlive ovladacie prvky boli “dostatocne daleko od seba”. 7″ je prostne malo na pohodlne ovladanie vacsiny aplikacii. Apple preto robil niekolko rokov user-testy s roznymi velkostami dotykovej obrazovky a toto je vysledok. A kedze skusenosti sa nedaju okopirovat, vyrobcovia sa s 7″ tabletmi na svojich chybach kruto poucia.

    0
    0
  7. tu, na tejto stranke, plati len a len to, ze co povie Pan Jobs, je pravda. Bez debaty. Co na tom, ze klame.

    Ak si odmyslime to vsetko kvetnate okolo, hlavnym bodom tohto clanocku je to, ze Steeve tvrdil nieco o niekom, kde to nasledne dotycny osobne vyvratil, ako nepravdu.
    O nic ine v tomto clanocku nejde. Tak preco sa ho zastavate? To by ma naozaj zaujimalo, ked mam rad Apple, musim zatvarat oci pred pravdou? Staci jednoducho uznat, ze Steeve klame rad a casto, vzdy vtedy, ak sa mu to hodi do jeho marketingovych reci. Ale ak niekto jeho klamstvo odhali, apon to uznajte.

    0
    0
  8. Dusan Hlavaty: no to si ho moc nepochopil, on pritom ovladaní narážal na 7 palcový iPad, že by sa na nom zle ovladali aplikacie pre velľký iPad, tie android tablety môžu mať rispôsobené aplikácie pre 7 palcový displej

    0
    0
  9. To exo a podobni… Ked prisiel Apple s iPhonom VSETCI vyrobcovia sa za brucha chytali ze je to kardinalna blbost a nezmysel robit dotykovy telefon. Nokia sa nechala pocut ze to NIKDY neurobi a nechce, ze je to maximalne pre teenagerov. Nikto nepochopil ten trh, ktory Jobs objavil. Detto iPad. Nikto nepotrebuje dotykove zariadenia, nejaky premudrelec z HP sa vykadil, ze notebooky su tak lacne a dostupne ze ziadne ine nove nic netreba a dnes su firmy, ktore su v telekome povazovane za top v sutazi kto uz konecne preboha napodobni iPhone, rovnako to bude aj s tabletmi. Sorry ale niekto kto uz 100x dokazal ze je vizionar a genius sa nemoze porovnavat s nejakymi velkohubymi chudakmi co ho iba kopiruju. Tak sa s tym konecne zmier, ze original je iba jeden a nieco to aj stoji.

    0
    0
  10. igor > Jasne. Kazda aplikacia sa da prisposobit aj na mensi display – ved aj iPhone ma mensi display. Ide ale o to, ze ci sa to uz da nazvat tablet. Ono proste (co do velkosti) medzi telefonom a tabletom IMHO nie je miesto na dalsi rozmer display-a. Inak povedane 7″ tablet bude alebo zvaceny telefon, alebo zmenseny tablet. Ani jedno ani druhe ale nebude v praxi moc pouzitelne – ani pre uzivatela ani pre developera. A podla roznych videi predvadzajucich taketo 7″ zariadenia co som doteraz videl si myslim ze je to presne tak.

    0
    0
  11. Steve si vzdy umel otevrit hubu. Je zase pravda, ze 7″ tablet strcim do kapsy u bundy. Tahle velikost ipadu je fakt akorat. Co se tyce roztristenosti androida, tak souhlasim ze je to jeho nejvetsi chyba. Kupte si galaxy S, kde vam davaj 2.2 froyo uz jakou dobu. Myslite si, ze za 2 roky dostanete do nej zase nejnovejsi android? Tezko.

    0
    0
  12. To JFk: A keby len s iPhonom, iPadom. Pametam ako nejake nemecke noviny dost zname /nespomeniem si na ich nazov/ pri uvedeni prveho iPodu napisali ze je to iba obycajny MP3 prehravac a ze na tom Apple pohori. Ale prisli iTunes, iTunesstore a zrazu je to najpredavanejsi MP3 prehravac na svete!
    Napodobit ho chcel iRiver, Zune a kde su? chodte sa pozriet do predajni Nay napr. kolko vyrobcov sa snazi aspon okopirovat vzhlad Apple vyrobkov, ked uz funkcne su uplne mimo. Nik nepochopil ten uzasny ekosystem Applu. Vyrobit ano, nadrbat tam xy funkcii ktore nepouzijem, konektorov od RS 232 az po 20 ks USB, Harddisk, atd. tazkopadne ovladanie, mizerna synchronizacia s kompom atd. To dokaze kazdy. Ale aby to bolo jednoduche, dizajnovo zmaknute, cenovo pristupne /aspon v USA/, fungovalo to na jeden, 2 kliky to uz nie je tak jednoducha vec. Robim na Apploch od 94 roku a skutocne som sa nestretol s firmou, ktora tak odladuje svoje vyrobky, ci uz soft alebo zelezo. Za tie roky co mi preslo cez ruky, som mal jeden jedinykrat pokazeny ventilator na zdroji na prvej 6100.
    Howg, nejak som sa rozpisal :-)

    0
    0
  13. Pre Joer: Apple pouzivam od 98teho a neviem prestat. Napriklad teraz mam Macbook pro uz 5ty rok. Pre firmu je to neuveritelne efektivne, zamestnanec ma notebook 5 rokov, ktory nikto neservisuje, nic neriesi a zelezo je tak namakane ze baterka mi vydrzi este 1 a pol hodiny. Vacsinou byvam dost skepticky, iPhone som si kupil len minuly rok a pochopil. Ked som videl reklamu na iPod nano touch hovoril som si to je upne mimo. Malinky displej dotykovy.. Dnes som sa s nim hral je vyborny. Materialovo konstrukcne softverovo. Nemam rad fanatikov ale prosim ponuknite mi niekto alternativu. ;)

    0
    0
  14. jfk: tvoj prispevok ma jednu velmi zasadnu chybu. absolutne ignoruje to na co reagujes. spochybnovanim jobsovych sposobov nemusi clovek automaticky spochybnovat aj kopec inych veci v ktorych vynika a je uspesny prave kvoli nim. tak isto, to ze je vizionar, genius neospravedlnuje tieto sposoby. my tieto sposoby mozeme iba chapat ako pragmaticke kroky, ktore ale moc korporatnym hodnotam, kulture a image applu neprospievaju…ale to co si predviedol je problem vela ludi ktorych “laska” k apple produktom prerastla do slepej a stadovitej zahladenosti do znacky a firmy (vedenia).

    0
    0
  15. Tom: čisto len suhlasiť keby nebolo Applu tak net booky by sa vživote nezačali predavať veť kollko ich bolo na trhu ale počul o nich niekto pred mac book air o nich ? ja som toho moc toho nepočul .
    Smartphony? s dotikovym displejom
    Osobne si mylslim že 7″ je možno fit na čitanie knih ale to je tak všetko a tomu netreba wifi ani 20 druhou portou

    0
    0
  16. Kupit 7′ “tablet” ktory je vlastne len netbook s odtrhnutou klavesnicou za 700euro mi pride usmevne. Dufajme ze RIM precitne skor ako Nokia. Lebo maju naslapnute rovnakym smerom :(

    0
    0
  17. Ale co do pekla, ci klame abo neklame, je to biznismen nie farar, robotu robi ocividne dobru… Na to tam je aj na ten marketing aj na to zeby rozrusoval konkurenciu, je to proste o tom kto urve jaku cast s kolaca. To ci prehana neprehana je nepodstatne… Nemam Mac, nikdy som nemal a mozno nebudem mat… Mam 3gs firemnu, aj stareho ipoda a tvrdim ze vsetci co slepo miluju apple mozu kludne otvorit oci. Ci na slepo ci na vidomo apple realne robi veci ktore si lasku zasluzia… Clovek ma prosto z tych nezivych veci kus radost nielen uzitok… Ak je to jobsova robota tak mu dakujem

    0
    0
  18. martino: vsetko preskocim a priznam ze som bol off topic a skor som reagoval na exa. Problem Jobsa a mnohych inych na jeho pozicii a zodpovednosti je to ze on musi byt tvrdohlavy a mat jasny ciel. Nepocuvat bucanie stada je pre firmu postavenu na profitoch tazke ale ak to niekto dokazal 100x je pravdepodobne ze dokaze 101x. K slepej zahladenosti a stadovitosti snad len tolko, ze to je veta omielana ludmi co nepouzivaju Apple. A pritom v technologickom svete nie sme zdaleko to najvacsie stado. Opakujem dajte mi kvalitativnu alternativu a ja budem mat rad notebook Dell, telefon HTC, tablet Asus a mp3 prehravac microcosmos.

    0
    0
  19. Ale prosim Vas, Steve Jobs nie je nic ine, len predavac a marketer. Samozrejme, ze vzdy su podla neho Apple riesenia tie najlepsie. A skutocne je to tak, ze pokial ste Apple positive, tak mu to zeriete. Aj ja som bol taky niekedy. Ale postupne som ho prekukol. Ved je to vsetko len marketing. Ked si pozriete akykolveke Keynote, tak slova ako “amazing”, “Awesome”, “brilliant” a podobne tam zneju asi 100 az 1000 krat. Je to hra na mozgy posluchacov. Skuste si prestudovat nejake literaturu o tom, ako efektivne prezentovat. A kedze najefektovnejsia prezentacia je formou emocii – tak su to prava tieto slova, ktora vo vas tieto emocie vyvolavaju. A tym padom sa vo vas spaja pozitivna emocia spolu s informaciami od top manazmentu Apple. A preto sa hovori o tzv. RDF efekte, kde ste skutocne akoby zhypnotizovani vyrokmi a tvrdeniami Jobsa a jeho kumpanov. Je to trend a skutocne sa jedna o jednu z najefektivnejsich foriem prezentacii vobec – pokial vsak nad tym nemate nadhlad a zdravy – emotion free – rozum. Trochu psychologia a pozrite sa ,ako to vsetko pekne zjete aj s navijakom. To vsak samozrejme nevyvracia fakt, ze Apple riesenia su spomedzi vsetkych dnes dostupnych rieseni najelegantnejsie a najintuitivnejsie. Ale tiez maju svoje hranice a tie je potrebne vidiet. Inak: tento prispevok bol pisany na Macbook Air, wifi zabezpecoval Airport Base Station, hrala mi hudba z iPod-u na HK Go a prave mi vola na moj iPhone priatelka, tak koncim. :-))

    0
    0
  20. Majki
    20.10.2010 o 18:12

    Tom: čisto len suhlasiť keby nebolo Applu tak net booky by sa vživote nezačali predavať veť kollko ich bolo na trhu ale počul o nich niekto pred mac book air o nich ?

    tak toto má položilo

    takže netbooky vznikli podľa macbookj air?:D prvé EEE vyšlo v 2007, Macbook Air 2008

    bože vy ste ovce

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť