10 najlepších programov pre Mac OS X

Pokiaľ ste na Macu nováčikom, prechádzajúcim z platformy Windows, pravdepodobne oceňujete množstvo výborného zabudovaného softvéru ako iPhoto či iMovie. Ešte pravdepodobnejšie ale je, že vám nejaký softvér, ktorý ste predtým používali, teraz chýba. V nasledujúcom článku preto ponúkame prehľad desiatich najobľúbenejších programov pre Mac OS X. Rebríček preferencií sa samozrejme u každého líši, snažili sme sa preto vybrať čo najuniverzálnejšie programy.

Prečítajte si aj naše ďalšie zhrnutia skvelého softvéru:


Movist

Nahradí: VLC, Media Player Classic

Cena: Zadarmo. Link na stiahnutie

QuickTime je síce dobrý program na prehrávanie videa, ale jeho podpora formátov je slabá. Pokiaľ chcete prehrať obľúbené formáty ako AVI (Divx/Xvid), MKV, FLV či desiatky ďalších, Movist to zvládne ľavou zadnou. Naviac dokáže aj korektne prehrávať slovenské alebo české titulky. Čo viac si želať?


Open Office

OpenOffice

Nahradí: Word, Excel, Powerpoint

Cena: Zadarmo. Link na stiahnutie

Pokiaľ ste si pri kúpe počítača nezakúpili iWork alebo Microsoft Office pre Mac, budete potrebovať aspoň OpenOffice. Zvládne všetko čo Office: vytvárať a upravovať textové dokumenty, tabuľky a prezentácie. Nemajte strach, program si poradí s klasickými formátmi .doc/.docx, .xls/.xlsx a .ppt/pptx., čiže môžete otvárať aj dokumenty, ktoré vám poslali z práce, a oni takisto otvoria tie vaše. Program naviac podporuje slovenčinu. Možno mu chýba pár pokročilých funkcií, ktorými disponuje konkurencia, je ale zadarmo.


Adium

Adium

Nahradí: ICQ, MSN, Pidgin, Digsby, Miranda IM, Trillian

Cena: Zadarmo. Link na stiahnutie

Ak často chatujete cez ICQ, Gtalk, MSN či inú službu, postará sa o to aplikácia Adium. Môžete do nej pridať neobmedzený počet účtov a nepotrebujete mať samostatný program pre každú službu. Program podporuje aj Facebook chat, takže keď chcete byť vždy zastihnuteľní, nemusíte mať neustále otvorené okno v Safari. Pre aplikáciu sú dostupné aj stovky pekných tém a pluginov, takže ho môžete prispôsobiť podľa seba. Jedinou nevýhodou je chýbajúca podpora pre Skype. Ten je možné využívať iba pomocou samostatného programu.


The Unarchiver

The Unarchiver

Nahradí: WinRAR, 7-Zip

Cena: Zadarmo. Link na stiahnutie

Mac dokáže hravo rozbaliť archív ZIP, no keď prichádzate do styku aj s inými formátmi, hlavne RAR a archívmi s heslom, budete potrebovať The Unarchiver. Zoznam podporovaných formátov programu presahuje 30 rôznych archívov. Program si naviac poradí aj s rozdelenými archívmi (.001, .002 …).


Transmission

Transmission

Nahradí: uTorrent, Vuze (Azureus)

Cena: Zadarmo. Link na stiahnutie

Program Transmission vám umožní sťahovať súbory cez protokol BitTorrent. Ponúka veľmi pekné rozhranie a množstvo nastavení ako napríklad obmedzenia rýchlosti alebo klasifikácia sťahovaných dokumentov v skupinách. Zaujímavá je aj funkcia diaľkového ovládania pomocou webovej stránky, vďaka ktorému môžete mať prehľad o veciach čo sťahujete napríklad na telefóne.


Handbrake

Handbrake

Nahradí: Videora, Avidemux, VirtualDub

Cena: Zadarmo. Link na stiahnutie

Aj keď pomocou Movistu otvoríte už hociaký film, stále to neznamená, že ho môžete nahrať na iPhone/iPod/iPad. Tu vám pomôže videokonvertor Handbrake, ktorý skonvertuje vaše video do formátu MP4, ktorému už iPod rozumie. Program si poradí prakticky s ľubovoľným formátom, napríklad AVI alebo MKV. Naviac dokáže skonvertovať aj DVD, na to ale budete musieť nainštalovať ešte program VLC alebo “Fairmount”http://ww­w.metakine.com/pro­ducts/fairmou­nt/.


Transmit

Transmit

Nahradí: FileZilla, WinSCP

Cena: 25 €, šesť dní zadarmo. Link na stiahnutie

Transmit je FTP klient, ktorý vám umožní pripojiť sa na váš FTP/SFTP server, WebDav server (ako napríklad MobileMe) alebo na Amazon S3 server. Obsahuje asi všetky funkcie, ktoré by ste si vedeli predstaviť, a naviac konkurenciu preskakuje aj v rýchlosti.


Fraise

Fraise

Nahradí: PSPad, Notepad++

Cena: Zadarmo. Link na stiahnutie

Jednoduchý textový editor, ktorý uspokojí nenáročné potreby webdizajnérov a programátorov. Na rozdiel od zabudovaného TextEditu podporuje zvýrazňovanie syntaxe, prepínanie rozličných kódovaní aj rôznych označení konca riadkov. V spojení s FTP klientom dokáže dokonca otvárať a upravovať súbory zo serveru.


Pixelmator

Pixelmator

Nahradí: Paint.NET, Photoshop, GIMP

Cena: 46 €, jeden mesiac zadarmo. Link na stiahnutie

Photoshop je stále kráľom úpravy fotografií, no keď práve nemáte 800 € naviac, ale iPhoto vám nestačí, alebo vám nevyhovuje koncept jeho knižnice, môžete siahnuť po Pixelmatore. Ten sa v poslednom čase na Photoshop veľmi rýchlo doťahuje a aj keď má veľké množstvo funkcií, stále si zachováva jednoduchosť. Vhodný je aj na tvorbu jednoduchej grafiky, nie však na profesionálnu prácu do tlače, keďže nepodporuje CMYK. Program podporuje stiahnuteľné filtre a využíva najnovšie technológie, vrátane akcelerácie grafickou kartou, takže je skutočne rýchly.


VMWare Fusin

VMWare Fusion

Cena: 62 €, jeden mesiac zadarmo. Link na stiahnutie

Náš článok mal za úlohu pomôcť vám nájsť Mac alternatívy Windowsových programov. Sú však aj také špecifické programy, ktoré alternatívy mať nemusia. Napríklad účtovnícky softvér, či aplikácie pre architektov. V takom prípade môžete siahnuť po VMWare Fusion, ktorý vám umožní súbežný beh systému Mac OS X aj Windows. Pomocou neho môžete bez obáv spustiť hociktorý windowsový program aj na vašom novom Macu. K VMWaru si musíte zakúpiť aj inštalačné CD Windowsu.


Vyrozumenie: Aktuálnosť cien nie je zaručená.

Diskusia k článku nie je aktivovaná. Diskutovať o softvéri pre iPhone môžete na MacBlog fóre. Prípadné správy redakcii smerujte na tipy (at) mac blog.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť