Používanie HTML5 pre internetové video sa za ostatných päť mesiacov zdvojnásobilo

Výsledky novej správy od MeFeedia sú dobrými správami pre Apple, no zlými pre Adobe. Podľa ich prieskumu sa používanie HTML5 pre internetové video za ostatných 5 mesiacov viac než zdvojnásobilo. Pripomeňme si, že Apple usilovne pracuje na vytlačení Flashu z internetu aj tým, že ho úplne ignoruje na svojich iOS zariadeniach (iPad, iPhone, iPod touch). Dôvodom má byť jeho zlý výkon, veľká záťaž procesorov a rýchle vybíjanie batérií. Predinštalovaná podpora pre Flash už dokonca chýba aj v najnovších MacBookoch Air, v čom ich budú čoskoro nasledovať aj všetky ostatné Macy, avšak tento krok má len používateľom zabezpečiť vždy aktuálnu verziu Flash plug-inu, ktorá sa dá zaručiť len jeho stiahnutím. V prípade jeho predinštalovania totiž môže prejsť od výroby Macu po jeho predaj pomerne dlhá doba a používateľ doma spustí Mac so starou verziou Flashu, ktorá môže obsahovať bezpečnostné chyby.

Podpora Flashu chýba aj na mnohých konkurenčných mobilných zariadeniach. Príčiny, prečo je Flash tak často skloňovaný najmä v súvislosti s Apple, môžeme hľadať najmä v obrovskom úspechu iOS zariadení a tvrdej kritike riaditeľa Applu, Stevea Jobsa, na účet Adobe a jeho Flashu.

Vráťme sa ale ešte k výsledkom štatistiky. Zatiaľ čo v januári 2010 bol podiel H.264 videa v HTML5 na internete len 10 %, v máji už prekročil hranicu 26 % a v októbri dosiahol až 54 %. Vývojári tak v snahe vyhovieť novej generácii mobilných zariadení, na ktorých podpora Flashu často chýba, implementujú do svojich stránok práve video v HTML5. Predstava Applu o „Flash-free“ internete nakoniec možno nebude až tak nereálna.

komentár
  1. Velmi sa tesim, ze sa Stevove slova potvrdzuju, aj preto, ze mam Iphone aj Ipad.Bohuzial mnozstvo stranok je vo Flashi urobene tak, ze aj zakladna ponuka na stranke je animovana vo Flashi/inak chory napad/, cize na Ipade sa nespusti.
    Spokojny budem ,ked sa aj video archivy budu streamovat v niecom normalnom a pojdu aj na Ipade.
    Drzim HTLML5 palce.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.