Apple v roku 2000 takmer odkúpil hernú firmu Bungie, vďaka nerozhodnosti ju ale nakoniec vlastní Microsoft

V súvislosti s informáciami o plánoch Applu uskutočňovať v najbližšom období strategické nákupy konkurenčných firiem sa na povrch dostali aj okolnosti týkajúce sa možných obchodov v minulosti. Obzvlášť zaujímavé sú okolnosti nákupu firmy Bungie. Tá bola svojho času kľúčovým vývojárom hier pre Mac, samozrejme, po odkúpení Microsoftom sa jej herné tituly stali exkluzivitami pre hernú konzolu Xbox.

Toto odkúpenie Microsoftom je výnimočne citlivou témou aj pre Stevea Jobsa. Návrh na odkúpenie Bungie, ktorý mu dal Phil Schiller, totiž odmietol. Svoje rozhodnutie zmenil len o týždeň neskôr, avšak už bolo neskoro. Po kontaktovaní Bungie jeho predstavitelia len skonštatovali, že zmluva s Microsoftom je podpísaná. Apple tak prišiel o firmu, ktorá neskôr vydala celosvetovo úspešnú akčnú hru Halo, ktorá sa stala vlajkovou loďou hernej konzoly Xbox. Obrovský úspech mali aj jej pokračovania, ktoré sú vydávané dodnes. Halo síce bolo o tri roky neskôr vydané aj na PC a Mac, no skutočnosť, že išlo o Xbox exkluzivitu, pôvodne pripravovanú v podobe strategickej hry pre Mac a Windows, to už nezmenilo.

Špekulovať o tom, aká by mohla byť situácia, keby Apple Bungie odkúpil a Halo by bolo hrou exkluzívnou pre Mac, už zrejme nemá zmysel. Microsoft však môže byť s týmto nákupom spokojný aj dnes, o desať rokov neskôr, nakoľko dodnes predstavuje Halo jednu z kľúčových hier Xboxu. Ostatne, iOS zariadenia dokázali, že herný biznis sa zo strany zákazníkov stále teší obrovskej popularite a investovať v tejto oblasti má zmysel.

komentáre
  1. Trosku mi v clanku chybaju casove udaje (kedy sa apple rozhodoval, kedy to kupil microsoft), nakolko nemam predstavu ani o kt roku sa jedna. Poprosil by som autora clanku, aby tieto informacie v zaujme komplexnosti clanku doplnil…
    Inak dakujem pekne za zaujimave informacie.

    0
    0
  2. Myslim, ze Bungie nelutuje, ze nakoniec podpisalo s Microsoftom. Pod Applom by taky uspech v hernom biznise urcite neurobili.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.