Pomôže iPhone diabetikom? Sanofi Aventis predstavili glukometer pripojiteľný k iPhonu

iPhone a vôbec všetky iOS zariadenia môžu na prvý pohľad vyvolať dojem, že slúžia len na vypĺňanie voľného času a zábavu. Skutočnosť je ale iná a svoje uplatnenie si nachádzajú aj v iných oblastiach, napríklad v medicíne. Vďaka farmaceutickým firmám investujúcim nemalé prostriedky do vývoja nových technológií možno iPhone už onedlho uľahčí život aj miliónom „cukrovkárov“ po celom svete. Tí sú totiž odkázaní na pravidelné meranie a sledovanie hodnôt cukru v krvi, na čo im slúžia glukometre. Jeden taký predstavila firma Sanofi Aventis ako pripojiteľné príslušenstvo pre iPhone. Pacient používa klasické testovacie prúžky s kvapkou krvi, ktoré následne vloží do zariadenia, ktoré výsledok okamžite zobrazí na malom displeji a spolu s ostatnými možnosťami a údajmi aj na displeji iPhonu. Údaje sú uložené v telefóne a nechýba ani možnosť odoslať ich prostredníctvom e-mailu svojmu doktorovi, ktorý môže v prípade problémov určiť ďalšie smerovanie liečby prípadne pacientovi inak poradiť.

Novinka iBGStar Blood Glucose Meter sa na rozdiel od konkurenčného riešenia od Johnson & Johnson pripája priamo k telefónu, prislúchajúca aplikácia je postavená na základe bezplatnej aplikácie Wavesense Diabetes Manager. Sanofi Aventis už pripravuje nové zariadenie na schválenie úradmi v USA, v prípade úspechu sa určite rozšíri aj do ostatných krajín. Samozrejme, kým sa podobných zariadení dočkáme na Slovensku ešte chvíľu potrvá, no na druhej strane je príjemné vidieť využitie možností nových technických „hračiek“ aj v oblastiach, kde môžu skutočne uľahčiť život. Viac informácií o glukometri iBGStar nájdete na oficiálnych stránkach.

komentáre
  1. ako diabetik si myslim je to na dve veci, iba dalsia hracka. pre diabetika je dolezite nezabudnut merat a zapisovat, ak to nerobi pravidelne je zle.
    /to je vsak na iny clanok/

    Skutocna pomoc bude, ked budu pumpy s priamym meranim a budu doporucovat davky bolusov pred jedlom.

    0
    0
  2. Ja si ako diabetik myslím, že diabetikom pomôže iba to, keď zdravotné poisťovne nebudú v snahe znižovať svoje náklady, obmedzovať množstevnými limitami počet prúžkov do glukometrov pre všetkých diabetikov bez ohľadu na typ ich diabetu.

    Je žalostné, keď sa zástupca nemenovanej zdravotnej poisťovne na deň diabetikov 14.11.2011 na okrúhlom stole Zdravotníckych novín s témou: “Kvalita života diabetikov na Slovensku” s hrdosťou snaží presviedčať zúčastnených novinárov, lekárov a diabetikov, ako poisťovňa podporuje menedžment diabetu samotnými pacientami, keď im za predchádzajúci rok preplatila toľko prúžkov do glukometrov, že si každý môže merať glykémiu “AŽ 285 krát za rok”.

    Laikovi sa to môže zdať veľmi veľké množstvo, lenže skutočnosť je iná. Diabetik liečený inzulínom potrebje reálne zisťovať hodnotu cukru v krvi (glykémie) v ideálnom stave kompenzácie ochorenia aspoň 4x denne.

    Požiadavka na počet denných meraní glykémie rastie napríklad pri ochorení, pri gravidite, ale aj pri zmene štandardných denných situácií – pri cestovaní, športovaní, vykonávaní fyzickej námahy, zmeny jedálneho lístka a pod. U detí s diabetom sú nároky na počet meraní glykémií oveľa väčší ako hrdo proklamovaný počet zástupcom poisťovne.

    Poisťovne sa snažia šetriť tam kde sa prakticky ušetriť nedá. Na to aby u diabetikov nevznikli ťažké chronické komplikácie diabetu, ktorých liečba je finančne oveľa nákladnejšia ako stojí dostatočný počet prúžkov do glukometrov pre diabetikov, je potrebné podporiť diabetikov ktorí majú snahu o kvalitný menedžment svojho diabetu a aspoň týmto diabetikom dať k dispozícii takké množstvo testovacích prúžkov do glukometrov a potrebné množstvo glukózových senzorov.

    Každý diabetik, ktorý v dennom živote uplatňuje zásady správneho selfmonitoringu (teda každý, ktorý si meria glykémiu aspoň pred podaním liekov, resp. inzulínu a na základe nameranej hodnoty si prispôsobuje ich dávku podľa aktuálnych potrieb organizmu, podľa stravy a prekonanej, resp. v blízkom čase prekonávanej fyzickej námahy..) vďaka ktorému sa u neho nevyvinuli chronické komplikácie diabetu – napr. zlyhanie obličiek, vyžadujúce liečbu hemodialýzou, iba za jediný rok ušetrí od cca 17751€ do cca 33 194€ (podľa: http://www.farmako-ekonomika.sk/images/stories/tlacovy_monitor/zn/DT_2009/zn_34/05_10_36t9.htm , resp. http://www.symsite.sk/Documents/3_Dominik_Tomek-Farmaekonomika.ppt ).

    Preto nie je dôvod aby zdravotné poisťovne nemohli poskytnúť diabetikom liečených inztenzifikovaným inzulínovým režimom (aplikácia inzulínu 3 a viac krát denne, resp. kontinuálna aplikácia inzulínovou pumpou, ďalej iba IIT) 150 prúžkov/mesiac a tehotným diabetičkám liečených IIT počas tehotenstva 250prúžkov/mesiac a deťom liečeným IIT 150 prúžkov/mesiac.
    Tiež zvýšenie počtu prúžkov pre diabetikov na konvenčnej inzulínovej liečbe (inzulín 1, alebo 2x za deň) z 50kusov/2mesiace na 75ks/mesiac a pre diabetikov na diéte, resp. diéte a tabletkách z 50ks/3mesiace na 75ks/mesiac, môže pomôcť znížiť počet novovznikajúcich nákladných chronických komplikácií diabetu…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.