Microsoft sa pridáva k Apple v postoji proti Blu-ray médiám, odzvonilo už klasickým optickým médiám?

Apple už pomerne dlho ignoruje najnovší „štandard“ optických médií, Blu-ray, ktorý oproti klasickým DVD ponúka omnoho väčšiu kapacitu. Na klasických Windows notebookoch je Blu-ray mechanika pomaly bežnou výbavou, na Macoch tento formát zatiaľ podporovaný nie je a zdá sa, že ani nebude. Podporu v tomto postoji teraz Apple dostáva od konkurenčného Microsoftu. Steven McGill, riaditeľ britskej pobočky venovanej hernej konzole Xbox, sa totiž vyjadril, že Blu-ray je už dávno prekonaný formát. Rozhodnutie Microsoftu, udržať cenu Xboxu nízko tým, že ostanú pri klasickej DVD mechanike sa teda zdá byť rozumným. Blu-ray je presadzovaný najmä firmou Sony, a preto nie je prekvapením, že ho podporuje aj herná konzola Playstation 3. Napriek tomu sa samotné Blu-ray prehrávače nestali hitom tak, ako kedysi DVD, a väčšina domácností sa zaobíde aj bez nich. Podľa McGilla postupoval vývoj z DVD priamo na streamované HD video z internetu. Ľudia už nechcú kupovať filmy v obchode ani čakať na ich stiahnutie, dnešným trendom je okamžité prehrávanie Full HD videí priamo z internetu bez akýchkoľvek ďalších komplikácií. V začiatku vývoja optických médií novej generácie konkuroval Blu-rayu formát HD DVD. Zdalo sa, že Blu-ray túto bitku vyhrá, čo sa vlastne aj stalo, no v konečnom dôsledku zrejme upadnú do zabudnutia obidva formáty, tak ako optické média celkovo. Hudobné CD nahradili iPody a ďalšie MP3 prehrávače, filmy a video máme buď na svojich počítačoch alebo priamo na internete. Samozrejme, vysokorýchlostný internet dostačujúci na bezproblémové streamovanie HD videa nie je dostupný všade, avšak jeho rozširovanie je v plnom prúde.

Trochu odlišná situácia je však práve na trhu herných konzol. Medzi hráčmi je totiž aj naďalej najobľúbenejšia fyzická distribúcia hier na optických médiách. Dôvod je jednoduchý, tieto hry sa dajú po dohraní ľahko vymieňať a predávať, čo pri digitálnych nákupoch nie je možné. Predajcov preto samozrejme digitálny predaj hier láka viac, avšak samotní hráči radšej uprednostnia klasický predaj. Bude preto zaujímavé sledovať, akou cestou pôjde budúca generácia Xboxu, či zostane pri dosluhujúcom formáte DVD, prejde na Blu-ray alebo už bude fungovať len s vysokorýchlostným internetovým pripojením. Na rozmach internetovej distribúcie doplácajú aj kedysi populárne DVD požičovne, ktoré teraz zväčša zívajú prázdnotou alebo už ukončili prevádzku. V neprospech optických médií hovoria aj nízke ceny pevných diskov, ktoré ponúkajú oveľa väčšiu kapacitu.

komentárov
  1. jak muze nekdo rict ,ze blu -ray je prekonany to je nejvetsi blbost a tomusi kazdy potvrdit kdo ho pouziva a proc ho apple nechce to je jasny ,protoze jeho prodej na itunes je jenom v zakladnim tedy nejnizsim HD rozliseni a nejsou zatim schopni se ani posunout do 1080p natoz do blu-ray —blurej sledovat film je zazitek ,ktery nemuze ani prekonat 3D apple jde cestou ,ktera neni pro zakaznika ,ale pro zisky applu

    0
    0
  2. No…podle mě to zas tak jednuché není.
    Záleží totiž na tom, o jakém streamingu se bavíme. Live stream Full HD videa prostě neutáhne pomalejší připojení než 8 Mb/s. A to není ani v Evropskě ani v Americe zatím standard. Navíc video určené pro stream má mnohdy větší kompresi, aby se vůbec nějak dalo přenést.
    Ono totiž těch 25, resp. 50 GB Blu-ray k něčemu asi bude…
    Podlě mě Blu-ray nabízí lepší kvalitu jak zvuku tak videa.

    Bohužel dokud neklesnou ceny Blu-ray přehrávačů a nepřestanou se prodávat DVD, které drtivé většině lidí stačí (protože drtivá většina lidí nemá 52″ Full HD), Blu-ray se nemá šanci rozšířit. Bohužel.

    0
    0
  3. Nie je sa čomu diviť MS sa pridal na nesprávnu stranu a popálil sa s HD DVD. A teraz tu pindá, že Blue-ray je blbosť. Ja len dúfam, že ľudia dokážu používať aj vlastný mozog. Napríklad Metal Gear Solid 4 čo vydalo Konami malo nejakých 50GB dát a to ešte spomínali, že mali veľké problémy aby sa im to tam vôbec zmestilo. Blue-ray filmy sa zvyknú vydávať na dvojvrstvových médiách (50GB) a pomalinky sa začínajú rozbiehať 3D filmy či sa to niekomu páči alebo nie. Pri 3D je veľkosť 2x väčšia ako pôvodný film (samozrejme ak sa zachová pôvodná kvalita) takže môžeme zase očakávať, že sa začnú vydávať po dve média pokým konečne už nezačnú vyrábať 4 vrstvové média (čo bude asi problém s kompatibilitou). Tak a teraz nech mi ten chytrák z MS vysvetlí ako si stiahnu ľudia 50GB a viac dát bez optiky v rozumnom čase? A to že sa Jobsovi nechce platiť licenčné poplatky za Blue-ray tak to úž je vec druhá.

    0
    0
  4. Tomas, dakujem Vam za informacne (pre mna) nasyteny clanok, spojili ste niekolko suvislosti, ktore som si doposial neuvedomi.
    Dovolte mi vsak upozornit na drobnost. Vopred musim upozornit, ze nie som slovencinar, mozem sa aj ja mylit. No pozastavil som sa nad formulaciou: „Zdalo sa, že Blu-ray túto bitvu vyhraje,…“ (myslim, ze „vyhraje“[CZ] = vyhra[SK]).
    Tesim sa na dalsie zaujimave clanky. Dakujem.

    0
    0
  5. Niekde som počul, že internet bude na takýto brutálny nárast prenosu dát potrebovať aj brutálnu modernizáciu samozrejme za brutálne peniaze, takže táto cesta tiež nebude taká jednoduchá. BD vidím ako logického nasledovníka DVD. Myslím, že je škoda, že ho v Apple ignorujú. Tak, ako aj USB3…

    0
    0
  6. @Peter
    co sa tyka usb3, ja si myslim, ze to vynechaju a prejdu rovno na optiku od intelu tzv. LightPeak ak si dobre pamatam, lebo to nesledujem
    no a BD asi ignoruju koli tym poplatkom, s touto teoriu suhlasim, Apple ma radsej vlastne riesenia

    0
    0
  7. Som PS gamer od dna 1 kedy vyslo prve PS. Samozrejme mam aj PS3 aj PSP. Som mlady dynamicky clovek ktory drzi krok s dobou ale … nepaci sa mi myslienka online distribucie hier. Mne osobne nejde o vymienanie alebo predaj hier uz odohratych. Kupujem si hry ktore chcem mat v kolekcii. A nejde mi ani tak o to ze dam 50E a nemam fyzicke medium. Ja mam rad krabicovu kulturu. Som rad ze po plateni dostanem do ruky krasnu krabicku s bookletom a BD diskom. Velmi nerad by som opustal tento zvyk. K MSku len tolko ze som cital na IGN o tom ze MS uvazuje o BD do X-Boxu. Teraz tam dostali WiFi. Tak si “vsetci kupte” novy X-Box ktory ma zabudovanu WiFi. Tak za rok tam daju BD a zas si vsetci “budu musiet” kupit novy X-Box s BD a WiFi. A pride mi smiesne ze v roku 2010 vychadzaju na Xko hry na viacerych diskoch. Screen s napisom “Insert Disc 2” som videl naposledy v roku …. ja neviem 1999 este na PS1.

    0
    0
  8. to ze Apple ignoruje BD v macbookoch mi nevadi a casom sa mozno niecoho takeho docka iMac … je vsak uplne jasne preco zas na BD utoci Mrkvosoft, Xbox bola chyba ze vsadili na DVD potom chceli HD DVD tiez sa im to neuslo a teraz im Sony unika s PS3 stale dalej kedze najnovsim firmwarom 3.50 pre PS3 uz spralili z konzoly aj plnohodnotny 3D Bluray prehravac

    0
    0
  9. podla mna je br super vecicka spolu so 46 palcovym full hd led televizorom. na apple vyrobkoch mi to osobne nechyba.
    nemyslim si, ze br disc je prezitok, pokial tu nebude plnohodnotny appstore s tak kvalitnym obrazom, nema br disc konkurenciu. podla mna sa tomu nevyrovna ani hd kvalita obrazu.

    0
    0
  10. Mam Xbox a BR mi absolútne nechýba. Hry (jedine ktoré su na dvoch diskoch je iba Forza 3 [addony] a Halo 3 ODST [MP]. Hranie Forzy ten druhý disk nepotrebuje (dá sa na HDD) a halo proste vymenim disk ked chcem hrať MP. Samozrejme už vyšlo Halo Reach ktore je na jednom disku takze vyriesene. Hry na PS3 sú oproti PC/X360 práve kvôli BR drahšie. Všetko ide aj tak digitalnou formou čize blu ray je na konzoliach zbytočne, aspoň teda dnes.

    0
    0
  11. BR je otázka osobních potřeb, pokud je někdo filmový fanda, a chce mít svůj koníček v nejvyšší dostupné kvalitě. Tak koupí BR přehrávač, pokud i rád paří. Koupí PS3. Ale v počítači nutný není (bláhovost ho používat na zálohování dat). A na hry? Pokud má nějaká hra 50 GB, tak se jedná o filmové data, né o samotnou hru. Ale hlavně je výběr, každému co jeho jest. Moje volba je HDD úložiště a USB klíčenky. Nechází mi ani to DVD v počítači, na filmy mám Mac miniho pod Tv.

    0
    0
  12. Dakujem Metalovi za prispevok, zdielam viac-menej ten isty nazor. Ja si dobry film vychutnam aj na “klasike” ale viem si predstavit (a zopar ich aj poznam :-)) fandov, ktori maju radost z BR. Takmer “blue-ray orgasm” :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.