Apple prekročil hranicu 10% podielu na trhu počítačov v USA, vo svete sa do prvej šestky neprepracoval

Na základe informácií zo správy firmy Gartner sa už Applu podarilo prekročiť hranicu 10% podielu na trhu počítačov v USA. Oproti minulému roku ide o nárast až o 13,7 %, v rovnakom kvartáli roku 2009 mal totiž Apple podiel 9,3 %. Dopomohli tomu najmä aktualizované iMacy a profesionálne počítače Mac Pro. Apple sa tak stal štvrtým najväčším dodávateľom počítačov na americký trh, na treťom mieste je Acer, druhé obsadzuje Dell a najpredávanejšou značkou je HP.

Zaujímavé sú aj informácie týkajúce sa iPadu, ktorý do štatistiky zarátaný nebol. Zatiaľ čo dohady, že iPad predaj počítačov kanibalizuje, potvrdené neboli, zdá sa, že zákazníci kvôli nemu nákup notebookov a klasických počítačov odkladajú na neskôr.

Situácia vo svete je trochu odlišná. Applu sa tu nepodarilo dostať do prvej šestky, a preto bol zaradený medzi „ostatných výrobcov“. Na prvom mieste je rovnako ako v USA HP, za ním nasledujú Acer, Dell, Lenovo, Asus a Toshiba.

Podiel Apple vo svete
komentárov
  1. ked je tak úžasný a neprekonateľný, prečo nie je najpredávanejší?
    1) ano rolu hrá cena, ale aj keby sa znížila, tak nie je v TOP3
    2) nie je pravda čo appláci o ňom hovoria
    3) som vlastníkom staršieho macbooku

    0
    0
  2. Stanley, keby bol aj zadarmo (hmm, niečo také tuším existuje), nenahradí milióny PC s Windowsami vo firmách. Však majú poniektorí problém upgradnúť tie ich firemné softy z XP na Vistu/7, nieto ich prepisovať na celkom iný systém… A čo by s Macmi robili slečny za prepážkami na pošte, alebo skladníci kdesi v podzemí. A čo by z toho mal Apple, keby im to vnútil hoci zadarmo. Každý si robí svoj biznis, každý si kúpi čo mu vyhovuje. Čo riešiš?

    0
    0
  3. @stanley: zabudas na to, ze sa dodava s vlastnym systemom a cuduj sa svete, Windows je tu ten majoritny, takze z toho logicky vyplyva, ze ostatne NB beziace na Win budu vo vyhode.

    0
    0
  4. stanley, ked je windows mobille tak uzasny, tak preco nieje na vacsine zariadeni? (ani nikdy nebol)
    Ked je windows server tak uzasny a neprekonatelny, preco je na serveroch minoritny a na top serveroch je jeho zastupenie 0% ?

    0
    0
  5. Richard:myslis,ze iPadov sa predalo viac ako macbookov? by sa to zvysilo tak o 3-4%

    CI: na serveroch vladne linux, windows tam je minoritny, osx tam neni vobec

    0
    0
  6. podla mna je problem celkom uplne inde: velku cast predanych pocitacov sluzia na administrativu do uradov a firiem a nikto nikdy nebude do kancelarie kupovat Maca aby na nom aj tak ludia robili na MS Office..
    mozno to je volovina ale mne sa to zda celkom logicke..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť