Ventilátor Mac Mini (vysoká teplota)

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Ventilátor Mac Mini (vysoká teplota)

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Autor
    Príspevky
  • #54483
    pateson
    Účastník (Participant)

    Tož stal jsem se majitelem Mac mini (základní model v akci za příjemnou cenu).
    Narazil jsem na zajímavou věc, když zpustím Boinc na plný výkon v Mac OS, vyleze teplota procesoru skoro až na 90°C a ventilátor moc nezrychlí – program ovlivňující otáčky ventilátoru pro OS X jsem našel.
    Ovšem zkusím-li totéž ve Windows XP (kvůli práci je pro mě dual boot nutný) tak teplota vyleze stejně. Ovšem program, kterým ovlivním ventilátor ve Windows jsem nenašel (Speedfan nefunguje). Poradíte?

    Při mojí běžné práci (90% času má procesor 35°C (Rightmark CPU)) což je v pohodě. Mám však obavy, když chci občas využívat plný výkon?

    Nebo se nemusím obávat? (vím, že Intel uvádí pro Core Duo max teplotu 100°C)

    #107319
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    Na kolko otacok ti bezi ventilator pri plnej zatazi? Teplota by nemala bezne presiahnut 65C a otacky v Mac mini tak 4500 RPM.

    V beznom stave (browsovanie, stahovanie atd.) by mal mat do 50 stupnov a otacky 1500 RPM.

    #107322
    pateson
    Účastník (Participant)

    No právě, otáčky ve Windows nezjistím nebot nevím čím. V Mac OS taky moc nerostou. Při mé běžné práci se nedostanu nad 40°C. Zkusím to ještě v Mac OS s nějakým freeware, měřícím otáčky

    #107323
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    pateson: vyskusaj si nainstalovat iStat https://www.macblog.sk/software/istat-pro-monitorovanie-aktivit-systemu-627.html .. a mozes to sledovat zaroven jak teplotu kazdeho CPU, tak vytazenie CPU a pocet otacok kazdeho ventilatoru.

    #107324
    pateson
    Účastník (Participant)

    DoNaLd: než jsem přečetl Tvou radu, nainstaloval jsem iCyclone a při plné zátěži běží regulátor na 4947 ot.

    ALE! to pouze v případě, že iCyclone přepnu do režimu auto, kde se snaží udržovat max teplotu 55 stupnu. OVsem nedari se mu to a ukazuje 62 stupnu (naplno mi bezi Boinc)

    Když iCyclone vypnu, toz teplota klesla, ale ventilace nie. Kurna, ze bych mel neco blbe instalovane? Pouzil jsem odstranovac jazyku Monolingual a odstranil i data pro PowerPC.

    Proste se mi zda, ze ventilator bez pridavnych programu na zvysovani teploty nereaguje. Ma to nekde nastaveni v systemu?

    #107325
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Neviem o tom, ze by som si nieco specialne instaloval do mojho MacBook Pro na to, aby sa automaticky regulovali otacky ventilatoru pri zvyseni teploty na CPU.
    Skor si myslim, ze tam mohlo nastat niekde nieco, co si si nemusel uvedomit a zmazal si tam dolezity subor, alebo nieco nechtiac prepisal. Tazko takto povedat, ale iste je, ze na normalnom systeme regulacia otacok funguje na 100%. Takze skor by som sa pokusil asi v tvojom pripade o preinstalovanie systemu a tesne po preinstalovani odskusat chovanie ventilatorov. Pripadne, ze chyba bude pretrvavat, tak si osobne myslim, ze to bude nejake HW chyba .. nieco na doske, alebo so senzorom, alebo s regulacnou jednotkou .. proste .. HW.

    #107326
    pateson
    Účastník (Participant)

    Udělám přeinstalaci a nebudu updatovat na 10.4.9 (mám 10.4.7), možná jsem něco zvrtal při pokusech.
    iStat mi tvrdí, že nenašel teplotní senzor…
    Než se do toho pustím, lze provést přeinstalaci Mac OS tak, abych nezrušil nainstalované Windows?

    #107327
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    hmm.. to ti bohuzial s tymto neporadim .. ja bootcamp nepouzivam .. takze neviem, ake ma moznosti .. ale to je asi skor uz na zalozenie novej temy do fora.

    #107328
    pateson
    Účastník (Participant)

    OK, díky

    #107330
    pateson
    Účastník (Participant)

    Bohužel to vypadá podivně, Mac OS jsem přeinstaloval na čistý disk (podařilo se uchovat Windows). Přidal jsem pouze iStat nano a při puštění výpočtů Seti vyleze teplota procesoru na 80°C a po nějaké době se zvýšily otáčky ventilátoru na 1800 ot/min. Tož nevím, zatím se mi do reklamace nechce, jelikož při mé normální práci teplota neleze nad 30-40°C (ve Windows) a vše pracuje normálně. ????

    #107358
    Zdeno Koreň
    Účastník (Participant)

    Zaoberate sa tu uplnymi zbytocnostami. Proste Apple to vyriesil za vas. Pri automatickej pracke tiez nesledujes ci je teplota motora 50 alebo 60 stupnov. Predpokladam ze ste switcheri, ktori su zvyknuti nastavovat kazdu sucast PC. Ked som niekedy robil na PC pripadal som si skor ako operator na riadiacom stredisku v NASA… Proste mas mac tak ho uzivaj a nenastavuj.

    #107361
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Zdeno: Nejde o to, ze si to sam system ma nastavovat .. o to pokoj, ale ak si doslednejsie precitas prispevky, tak tu preberame to, ze sa mu prehrieva jeho PC. A to uz nie je na systeme, ale je to problem, ktory by sa mal riesit .. teba by tiez nepotesilo, keby ti pred ocami vyhorela doska vdaka tomu, “ze sa spoliehas na system” ako si to bude sam regulovat.

    #107362
    Macker2
    Účastník (Participant)

    Uz dlhsie registrujem tuto temu vo fore a len tak asi tyzden si cekujem teplotu na mojom MBP. Co som ako zaregistroval tak najviac bolo 67 stupnov pri cca 2000+ otackach. ale to sa mi upravilo do minutu na 55 stupnov. Cize ako som si aj vsimol casto mavam procak teply 50-55 stupnov pri niakych 1990-2005 otackach. Cize niakych 90 C ci 100 C je podla ma uz dost.

    #107382
    pateson
    Účastník (Participant)

    Včíl při normální práci ve Windows mám 39-43 stupňů tedy neprosto v pohodě, ta vysoká teplota se objeví pouze v případě, že pustím naplno BOINC. Když jsem zrychlyl otáčky ventilátoru v OS X pomocí utilitky, tak to bylo v pohodě. Počítač je naprosto stabilní, tak se mi zatím do reklamace moc nechce. Že by Apple nepočítal s trvalým provozem CPU na 100 % u Mac mini? Nebo, že by nefungovala regulace ve Windows?
    Udělám večer test a spustím BOINC v Mac OS na plný výkon a nechám to alespoň půl hodiny a uvidím co udělá ventilátor.

    Rád bych věřil, že to Apple vyřešil, ale může být problém v HW, který se stane každému výrobci

    20:45 Serfuju v Mac OS, zapl jsem nějaký CPUTest (nekonečný cyklus Enormous testu) Obě jádra jedou naplno a počítač reaguje i na prohlížení www stránek. Teplota CPU v iStat nano se drží na +- 90 stupnu. Ventilator se toci jiz na 2471 ot a pomalu stoupá, pustil jsem i kopírování 2,5 GB souboru z DVD na HDD, abych zatížil vše.

    Nicméně počítač jede naprosto stabilně a ventilátor už je slyšet (nebyl do 1800 ot – Mac mini mám na poličce pod stolem)

    Tož tak…

    21:43 Tak jsem spustl ve Windows 2x CPU Burn-in 1.01 (je to single, tož dvakrát) Speedfan ukazoval jádra 94, 100 a rozhučel se ventilátor – rychlost neměří a teplota se ustálina na 84,93

    #107389
    Macker2
    Účastník (Participant)

    pateson urcite tvojmu hardware neprispieva ze ho mas niekde strceny a zakryty co nemusi mat tolko vzduchu ale nevravim ze je to nutne (mac a schovany)))

    #107390
    pateson
    Účastník (Participant)

    Macker2: schovaná v podstatě není, je pouze v chladnější zóně pod stolem :-) ale rozhodně netrpí zakrytím

    #107392
    Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

    pateson:

    mozno orientacne pomoze toto:
    http://www.intelmactemp.com/list?v_model=10&PHPSESSID=fbdec9a70a096ff9184d50d93610ad3b

    Vyber si svoj model a pozri sa priblizne, ake maju teploty ostatni ludia…

    #107396
    pateson
    Účastník (Participant)

    Dominik: Díky, to mě trochu uklidnilo. Nicméně dlouhým hledáním na internetu jsem zjistil, že problém je asi na straně Apple ve spolupráci s Windows XP. V XP regulace ventiáltoru pracuje špatně. Zkusil jsem i Parallels a to je v pohodě.

    Stejný problém s “neregulací” ventilátoru ve Windows XP zmiňují uživatelé MacBook (Pro) – prý Apple nemá vhodný ovladač pro Windows XP – počkáme a snad některé z programů pro Mac OS, půjde portovat nebo něco najdu.

    Holt buď si koupím paměť a Parallels nebo pojedu v BootCampu a nebudu stroj zatěžovat na plný výkon CPU (což mi zase tak nevadí)

    Ale radost z toho nemám.

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.