Tvorba eshopu

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Tvorba eshopu

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #99298
    Michal Staník
    Účastník (Participant)

    Pekný deň.
    Opýtam sa veľmi jednoducho. Nie som IT profik ani nič podobné.
    Veľmi obšírna otázka. Čo všetko potrebujem na eshop. Koľko penazí , aký hosting a takéto tie veci. Kto s takýmto niečim robí poprosím o radu… Som študent je to môj prvý projekt a mam obmedzený rozpočet. Takže hlavna je u mna efektivita.
    Ja nebudem mat na starosti programovanie a tieto veci. Ja mam na starosti marketing, logistiku , kontakt so zakaznikmi.

    #379343
    hatto
    Účastník (Participant)

    ak nie si IT profik tak ta to bude stat vela.
    hosting + domena to riesit velmi nemusis, predpokladam ze to chces maly eshop tak od 40eur rocne.
    ak treba ssl certifikat tak to je dalsich 80eur.

    ale stat ta bude vela vytvorenie. ak mas nejakeho znameho co ti da dobru cenu, tak pocitaj od 500eur. ak nemas tak sa to bude pohybovat 4-5 cifernych cislach. zalezi od zlozitosti a komu si to das spravit.

    su aj sluzby ktore ti ‘poskytnu’ e-shop a ty si vlastne iba poriesis farby a tak a platis mesacny pausal popripade poplatky za produkty navyse a podobne. ja s tymto osobne skusenosti nemam a podla mna je to lacne riesenia (aj ked na konci ta to mozno bude stat ovela viac) a to na tej stranke aj vidno ze je to len tak zbuchane. takze moj nazor, ak to chces urobit poriadne tak aj ta webstranka musi oslovit ludi a teda radsej zainvestovat.

    a potom musis mat navstevnost, lebo bez nej nemas predaj – takze vytvorit kvalitne SEO popripade adwords. tiez pekny budget ak si to das urobit profikovi.

    takze od budgetu a presnych poziadaviek vela zalezi. celkova investicia na e-shopy sa pohybuje medzi 500 a 1000000 eur. a od toho sa odraza aj efektivnost. (nevravim ze eshop za 500 urobeny kamaratom nemoze byt efektivny). ale take realne naklady za kvalitne riesenie by som povedal od 2-3tisic (hosting+design+programovanie+seo+adwords)

    #379344
    ivaiva
    Účastník (Participant)

    Pôvodne som chcel napísať niečo iné ale zahrýzol som si do jazyka.

    E-shop môže dnes znamenať 50.000 položiek pri priemernej marži 5-15%, alebo 10 položiek pri marži 50%. Alebo čokoľvek medzi.
    Všetky modely môžu fungovať dobre, podstatný bude marketing.
    Dôležité je ale, že každý bude vyžadovať iné nároky – ľudské zdroje, financie, znalosti, systém,…

    Založiť eshop môžeš za 5 minút na hotovom riešení typu shopsys webareal, fastcentrik. Prípadne sa potrápiť pár týždňov s niektorým opensource systémov na hostingu. Niektoré systémy už budú vyžadovať VPS. Komerčné riešenia “na mieru” nebudem spomínať, vzhľadom k ich nevhodnosti pre obmedzený rozpočet.

    Finančné nároky sa dajú vždy kompenzovať znalosťami a časom.

    Niektoré systémy už vedia dobre pracovať aj so správou a manažmentom skladu, fakturáciou, podporou zákazníkov, vybavovaním reklamácií, ….

    Možno ti niekto viac pomôže ak napíšeš viac detailov o tom, čo chceš predávať.

    Skôr ale odporúčam hľadať, hľadať a hľadať na internete. Informácií je tam dosť. Na fóre ti nikto biznis plán nezostaví. A ak aj áno, nebude ti fungovať, lebo nebude tvoj.

    #379345
    Michal Staník
    Účastník (Participant)

    ďakujem, presne obdobné info som potreboval.
    Mám známeho, ktorý mi to dá dokopy. On už robil pre rodinnú firmu jednu stránku. Je tu aj grafik ktorý spravi tomu nejaký dizajn. Len ešte s nimi idem len dohadovať a chcem mať nejake približné info aby ma proste neodrbali a nepytali vela.
    Ja mam rozpočet osobný na toto cca tých 2000 avšak s tým že 1000 som ochotný dať tvorbu shopu a ďalšiu dať do spomínaného adwords, s ktorým sa však chcem naučit pracovať ja a nenechať to na iných. Ono najhoršia je pre mňa prvotná investícia, pretože už potom neskôr rátam s nejakým obratom, ktorý budem reinvestovať stalé do toho.
    A ešte jedna dôležitá otázka. Mám možnosť opraviť starý eshop, ktorý je však totálne na hovno a bolo by to veľmi pracné. Čiže mam začat prerabat starý web alebo uplne nový od piky? Ja som za nový, kde bude všetko odznova robené a nebudem musieť riešiť rekonštrukciu pretože tá je vždy náročnejšia si myslím.

    #379346
    ivaiva
    Účastník (Participant)

    Ak má starý e-shop aktívne backlinky tak ich využi. Možno vytvor novú štruktúru a nastav presmerovania.

    #379347
    Michal Staník
    Účastník (Participant)

    Ivaiva, ja biznis plán nepotrebujem. Hladal som na nete avšak pre mna je vzdy jednoduchsie debatovat na určitu temu. Tam sa vzdy toho dozviem viac ako čitat nejake konverzacie inych.
    ja mam plan spravený, začal som uz na tom pracovat a jedine čo potrebujem je, že čo sa tychto veci týka som počitačovy multiantitalentovaný čavo.
    Eshop bude s produktami pri priemernej marži 40% s cca 1000 produktami pre začiatok.
    Čo sa týka struktury. Dufam ze to chapem správne ako sablonu stranky, ta je vraj kupena a neda sa uz menit. Jeden z dovodo prečo ju nechcem prerabat

    #379348
    hatto
    Účastník (Participant)

    zacat od piky. vyber nejaky dobry system. uz sa to tu rozoberalo ale zhrniem

    prestashop – asi najbeznejsi na male projekty (ale mne ako programatorovi sa s tym zle robilo a verim ze uz nebudem musiet:D) a este podla mna je drahy, vsetky pluginy treba dokupovat a nie su lacne.
    opencart – ja odporucam, vhodny na male a stredne projekty, super pre programatora. netreba riesit pluginy, da sa v tom krasne programovat
    magento – na velke projekty- myslim ze to nie je pre teba.

    este potom su pluginy do crm ako woocommerce do wp (podla mna to nie je vhodne risenie na e-shop ale da sa aj to)
    alebo drupal commerce – zatial nemam skusenosti

    tym ostatnym mensim by som sa asi vyhol, predsa len ten support a moznosti nebudu take ako pri hore spominanych

    #379372
    Leachim
    Účastník (Participant)

    Ja to zhrniem veľmi rýchlo, keďže sa tým živím – aj ako tvorca, aj ako prevádzkovateľ eshopu s obratom rádovo v státisícoch ročne..

    Eshop na preste/zencarte/joomle, atd’- free tema, amatérske grafiky a marketing za dumpované ceny = voľnočasová hračka, zárobky v 99% akurát tak na kávu a niečo navyše.

    Eshop na dobrom systéme s dobrou grafikou, rozložením, marketingom = zárobok

    Nevravím, že sa nedá postaviť dobrý eshop na preste a podobne, ale výde to cca rovnako…

    Kvalitný eshop? Otázka tisícov €. Shit eshop? Spraví ti určite nejaký kamarátov syn za 100€ :). Voľba je na tebe ;) tých 1000€, čo by si chcel dať do adwords spravíš lepšie ak dáš do shopu a seo… Ak si z BA, môžeme sa stretnúť a rád ti všetko ukážem a vysvetlím rozdiely…

    #379391
    Michal Staník
    Účastník (Participant)

    No ďakujem, idem riešit aktuálne Joomlu cez nejaký templates kúpený. Grafiku do toho mi ide robit jeden student, ktorí ma dobre preferencie. Robil uz par velkych projektov.
    Ono ide o to , že moj problem je začiatočný kapital. Preto nemam rozpočet velký, ale ratam ze v priebehu roka do toho pojde par tisic, len treba začat.
    Este viete mi poradit nejake dobre joomla templates pre eshopy?
    Ohladom seo jedna otazka, ktorá bude zniet možno dosť hlupo. Robi sa to až po spusteni shopu alebo este pred ?

    #379399
    ivaiva
    Účastník (Participant)

    e-shop na joomle ? Joomla je CMS systém, podobne ako wordpress alebo drupal.
    Neviem či je pre joomlu nejaký plugin, ale eshop by som staval na spomenutých – presta, opencart, magento

    SEO sa robí pred spustením eshopu / hlavne onpage / a samozrejme počas celej doby prevádzky / hlavne offpage /

    Pri výbere pozor na nafúknuté template plné javascriptu, nedajbože flashu. Načínanie stránky je zvyčajne veľmi pomalé.

    Neviem aká je konkurencia v segmente kde budeš predávať. Ak je to elektronika, kozmetika, oblečenie, hračky a podobné “prekonkurované” trhy tak 2000€ na začiatok je vážne málo.

    Vopred napíšem aby si sa neurazil, ale vážne sa opýtaš na to kedy sa robí SEO a chceš mať na starosti marketing ?

    Ak budeš mať konkrétne otázky napíš, ak budem vedieť pomôžem. Mám pocit, že si odhodlaný dosť. :) A odhodlaným šťastie praje.

    #379424
    Leachim
    Účastník (Participant)

    Michal, naozaj to rob kvalitne, alebo vobec, uz len ten vyber systemu je katastrofa… To, ze mas nastarosti marketing a nevies nic o seo je tiez dost velky fail, chybaju ti znalosti niekoho kto to vie.. Preto som pisal to, co som pisal, treba tam niekoho kto vie co robi…

    #379503
    hatto
    Účastník (Participant)

    ides robit e-shop a postavis ho na cms pre blogy???

    seo templatu ktory treba riesit pri upravovani temy
    1. optimalizacia (js, css, obrazky na cdn) -> cim pomalsie sa nacitava, tym horsie pre tvoj ranking
    2. upravenie kodu (spravne umiestnene h1,h2,h3, strong, atributy no-follow a podobne) -> kvoli klucovym slovam
    3. meta tagy – klucove slova, facebook opengraph

    skor ako toto nebudes mat poriesene, ani to nedavaj na ostru prevazdku

    #380547
    martini858
    Účastník (Participant)

    No, je tu toho dost popisane. Suhlasim s Leachimom. Tiez vytvaram eshopy a aj prevadzkujem.
    Lenze u teba je jeden velky problem… A to je, ze si myslis, ze eshop sa bude spravovat a prevadzkovat sam. Okolo eshopu je velmi vela roboty, ked pises, ze budes robit marketing a nic o tom nevies, tak to radsej nerob… Adwords je zlozitejsia vec, nez len napisat reklamny text a vybrat klucove slova… Vyberies vseobecne klucove slova, das najvyssiu cenu za klik a zistis, ze rozpocet je fuc a konverzia ziadna… Pride znechutenie a vykasles sa nato… Takto konci 70% novych eshopov…
    Radsej si vyber nejaku spolocnost, ktora dava eshopy do prenajmu, postav to na zakladnej sablone. Budes tam mat dobre funkcie. Stretni sa s Leachimom, ako ti pisal, nech ti vsetko vysvetli.
    Standardne ludia pouzivaju troj fazovy system… Faza 1: naplnit eshop, Faza 2:… Faza 3: zacnem zarabat… Len nikto nevie, co ma byt faza 2. To su klasicke chyby.
    Marketing nieje len adwords, je tu kopec inych veci, ktore treba robit v ramci propagacie.
    Nechcem ta odradit, prave naopak. Ale radsej si nechaj poradit od odbornika.
    Kludne mi mozes napisat martini858@gmail.com

    #380549
    MoRFi
    Účastník (Participant)

    Michal, napis mi do emailu ktory mam v profile, dam ti link na jeden web. Je to s redakcnym portalom cize aj bezny pouzivatel PC vie spravovat web. je to stranka s eshopom a da sa predat cela.

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.