Time Capsule nastavenie

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Time Capsule nastavenie

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 25 )
  • Autor
    Príspevky
  • #103590
    Swayne
    Účastník (Participant)

    Zdravím,

    včera som kúpil túto vec v štýle “otestujem – uvidím”. Podarilo sa mi to spojazdniť, no nie celkom tak ako som si to predstavoval. Mal som za to, že to nahradí môj momentálny modem, avšak zatiaľ mi to funguje iba tak, že samostatný výstup LAN na modeme ide do WAN na Time Capsule.

    Viď zapojenie: http://i.imgur.com/1p41Np1.jpg … Z prípojky zelený kábel, červený kábel do DSL na modeme, žltý ethernet z modemu LAN1 do WAN Time Capsule.

    Moja otázka – je možné vynechať ten starý modem? Všimol som si, že TC je nastavené v Bridge mode, no neviem ako ďalej postupovať.

    Viete mi niekto poradiť krok po kroku čo robiť? Vďaka.

    #399015
    madaraszko
    Účastník (Participant)

    No nezapojis to inak len tak ako to je.
    Jedine co mozes urobit je zmenit nastavenia TC tak aby ti IPcky priradovala TC a nie ten povodny router.

    #399017
    tutuc
    Účastník (Participant)

    Time Capsule nema DSL model v sebe. Jedna sa o WAN router, do ktoreho uz musi ist internet pripojeny cez DSL modem/router.

    Ja to mam doma takto:

    DSL router – vypnuty DHCP server, cez ETH kabel pripojenu TC so statickou IP adresou, aby som na nu vedel pristupovat z Windows PC.

    Time Capsule sluzi ako DHCP server, cize vsetkym pocitacom v sieti priraduje IP adresu a prerozdeluje pripojenie internetu.

    #399018
    Swayne
    Účastník (Participant)

    AirPort Express / Extreme má ten DSL model v sebe?

    Mal som za to, že to práveže vyrieši tento problém, myslel som, že zabijem dve muchy jednou ranou…

    #399020
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Nema

    #399022
    tutuc
    Účastník (Participant)

    ani jeden z routrov od Apple nema v sebe DSL modem.

    #399023
    Swayne
    Účastník (Participant)

    Tak potom – a prepáčte mi túto bezbožnú otázku – načo je ten Time Capsule dobrý? Z toho čo vidím je to potom akurát wireless 2TB externý disk a “anténa na wifi”.

    #399029
    miskosvk
    Účastník (Participant)

    Je to wifi router ako kazdy iny, len s diskom navyse, a poskytuje urcitu uzitocnu funkcionalitu (ako napr. automaticke zalohovanie cez Time Machine) a pripojenie USB zariadeni ako ext. disk alebo tlaciaren.

    Nie je pravidlo ze kazdy wifi router ma byt automaticky aj DSL modem, pretoze vela ludi DSL nepouziva.

    Naco je dobry wifi router by si mal uz vediet zodpovedat sam.

    #399030
    Swayne
    Účastník (Participant)

    Ok…

    Načo je dobrý mne v prípade nutnosti môjho zapojenia? Aby som vedel či si ho nechávať, alebo ho predávam ďalej.

    #399031
    Harris606
    Účastník (Participant)

    Kup si toto ak potrebujes dsl router Asus DSL-N55U
    Time Capsula je super vec akurát si asi neprestudoval na čo slúží !!!

    #399033
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Nedávno som kúpil Airport Extreme, modem je nutný na Internetovú prípojku (máme fibernet). A k nemu WD My Cloud 3 TB. Funguje aj s Time Machine, ale ja to nevyužijem :-)

    #399038
    tutuc
    Účastník (Participant)

    ja som si kupil TC hlavne koli zaloham svojho PC na externe ulozisko. Time Machine backups sa to vola a akazdy mac to ma v sebe zabudovane. S TC to funguje paradne, ani netusim, ze to bezi a pri tom to zalohy robi uplne pravidelne aj niekolkokrat denne.

    TC je asi trochu drahsia hracka, ale urcite sa da dobre vyuzit ak mas doma apple friendly environment. Napriklad na starsiom DSL routri ked nas bolo 5 (velka rodina doma), tak sa mi prehravanie cez AirPlay vedelo velmi pravidelne sekat a drhnut! Bolo to o hubu, odkedy mam time capsule, pouzivam doma 2,5GHz WIFI (na tej funguje cela rodina) a 5Ghz siet, na ktorej bezia len veci od apple. Vsetko funguje vyborne.

    Nehovoriac o tom, ze to 2TB ulozisko je perfektna vec pre celu rodinu na ukladanie fotiek, zo spolocnych vyletov najme v momente, ked si kazdy nafoti sadu 30 zaberov do svojho mobilu.

    #399039
    miskosvk
    Účastník (Participant)

    Swayne – malokto ma konfiguraciu ze vie napojit rovno kabel zo steny do routru (ak nemas mikrovlnku alebo nejakeho lokalneho ‘panelakoveho’ poskytovatela), vacsi poskytovatelia vacsinou vyzaduju ich zariadenie kvoli pouzitej technoologii (dsl modem, kablovy modem, opticky konvertor..) ktory sa potom zapaja do wifi routru ktory chces. Preto, ako ti tu uz radili, je dobre povypinat vsetku funkcionalitu v prvom kuse od poskytovatela (dhcp, wifi..) a pripojit ho kablom do WAN portu na TC len ako zdroj internetu, a nechat TC robit vsetko ostatne. Tebe je to dobre na to vsetko co tu vyssie ludia spominaju. Ak o tuto extra funkcionalitu nemas zaujem, kupil si si zbytocne drahu hracku – v tom pripade Ti staci obycajny wifi router s dsl modemom (priklad aky, to mas napisane tiez vyssie).

    #399040
    Swayne
    Účastník (Participant)

    @tuctuc: No popravde Apple friendly enviroment by aj bol celkom… 2x Mac, 2x iPhone, Apple TV…

    Ako možné vyseparovať, aby sa iné zariadenia pripájali na 2,4GHz a Apple veci na 5GHz? Vieš mi dať nejaký postup? Týmto sieťovým veciam sa nerozumiem ani trochu a s googlenia som akurát väčší jeleň. Keď tak môžeš mail richard.surgent@gmail.com.

    #399041
    miskosvk
    Účastník (Participant)

    TC ti vytvori dve siete s rovnakym menom a druha bude mat 5GHz za menom takze si mozes vybrat ktore zariadenie kam pripojis.

    #399049
    iTuxx
    Moderátor

    Ale nie su to 2 siete, ktore zariadenie vidi. Viditelna je len jedna siet. 5GHz sa ani nikde v utilite zapnut neda, takze usudzujem, ze je to automaticky zapnute. A podla mna sa zariadenia pripajaju podla vlastnych preferencii. Je to tak?

    #399055
    iwans
    Účastník (Participant)

    Uz som to davno nerobil, ale pamatam si, ze v Airport Utility bola moznost nazvat 5 GHz siet vlastnym, odlisnym menom. Ale to bolo este nez Apple okliestil Airport Utility, ci to ide aj teraz, na novsich Airportoch a Capsuliach neviem… Treba pohladat.
    K starej Airport Extreme mam pod 10.9.5 este aj staru AirPort Utility 5.6.1, ale treba ju spustat cez specialny Launcher a tato umoznuje rozsiahlejsie nastavenia…

    #399056
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Ano, airport utilita, ci uz na osx alebo ios, dokaze vytvorit 5GHz siet s inym nazvom. Len ios zariadenia sa mi potom pripajaju na tu, ktora ma lepsi signal ( podla vzdialenosti od routra ). Ak chcem, aby sa mi pripajalo ios len na 5 GHz, tak vymazem z wifi nastavenia siet airport extreme a potom sa prihlasim znova s heslom len na tu 5 GHz, takto ios sa uz neprihlasuje na 2.4 GHz siet.
    Mam airport extrem 4. Gen najnovsi firmware a najnovsiu airport utilitu a ide to nastavit;
    Aplikacia airport utilita/airport extreme/siet/5 GHz nazov

    #399135
    tutuc
    Účastník (Participant)

    presne ako pise Lemon84 – nastavit si nazov 5GHz siete a potom nastavit prioritu na vsetkych apple zariadeniach na 5GHz, normalne pripojis kazde zariadenie na 2,4GHz a potom na 5GHz a uz to funguje.

    Ja mam TC predposlednej verzie a funguje to paradne. Siet je ale rovnaka stale, len ten endpoint cez ktory fungujes je rozdielny.

    #399137
    iTuxx
    Moderátor

    ja mam Airport Extreme 5gen a ziadne nastavenie 5GHz siete nemam :-/

    EDIT: aha uz som to nasiel, mal som to vypnute.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 25 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.