viem ze tato tema je otrepana a pyta sa na nu kazdy kto prechadza z Win na Mac.. cital som uz vela ra, vyskusal vela programov, ale ziadny mi nevyhovoval
najcastejsia rada bola ze mam vyuzivat preview priamo od applu, ale en je nepouzitelny
mam na jednom externom disku velke mnozstvo roznych fotografii, je toho okolo 500GB
moje poziadavky su, napisem to zjednodusene nalavo adresare v ktorych mozem browsit, napravo nahlady… ked kliknem na fotku, tak sa mi otvori a medzernikom alebo sipkami prezeram.
na PC tuto pracu zastalo acdsee, ale na Mac je len beta, ale je nepouzitelne pomala
a nechce sa mi vsetko davat niekde importovat, robit kniznice, len pozerat
dakujem za rady ;)
By si mohol aspon napisat, ktore programy si vyskusal a nevyhovovali ti… Chvilu som mal nainstalovany Xee, ten bol taky najviac podobny k IrfanView na ktory som bol zvyknuty z PC… Potom som aj tak skoncil u kombinacie Finder, Quick look, Preview… :-)
skusil som ten xee, ale nepodailo sa mi mat v jednom okne velke nahlady+adresarovu strukturu
ako pre grafika co robi vela s fotkami je zakladny preview nepouiztelny
samozrejme som skusal vety typu best picture viewer for mac a podobne, tak som tie softy poskusal, ale naco sa registrovat inde ked sa mozem opytat tu
aperture som premyslal, ale nemusi si to nejako konvertovat?? pripominam ze sa jedna o archiv milionov fotiek
najviac som zvyknuty na to acdsee za dlhe roky, a rad by som ostal pri podobnom programe ktory mi ponukne podobne rozhranie http://drh.img.digitalriver.com/DRHM/Storefront/Site/acd/cm/images/product/acdsee12/manage-img1.jpg
V dávnych dobách (vek Tigra) som používal toto http://www.macupdate.com/app/mac/18735/phoenix-slides
(má to adresárovú štruktúru hore, nie vpravo, ale inak by hádam mohol vyhovovať). Teraz si v pohode vystačím s QuickLookom.
no najprv by ma zaujimalo, ze ako je pre teba ako grafika preview nepouzitelny, ked vsetci grafici na nom dokazu kracne bezproblemovo fungovat. Aj podla mna je na vsetky nahlady bohate dostacujuci nakolko dokaze zobrazovat takmer vsetko. No a na upravu a katalogizaciu fotiek osobne pouzivam Aperture s jeho databazou, ktora u mna uz dosahuje peknych velkosti…
dik chlapi, ked pridem domov skusim ten ViewNX
Partakus predstav si ze ako dobry grafik viem ze bridge nieje urcite vhodny na MILIONY fotografii a na ich manazovanie
piggee… pozri si ten screen co som sem postol, ide mi o interface.. nejde mi o upravu alebo co vsetko zobrazi, ale AKO to zobrazi
a skus si dat do aperture vyse 500GB fotografii a psd co ti to urobi
prehliadac nema nic spolocne s tym ze robim grafiku, na grafiku mam adobe suite, len si potrebujem katalogizovat rozne zdrojaky, vektory a podobne
dik tym co poradili a dik tym co si potrebovali rypnut
Na bezny nahlad je quick look pre mna vyhovujuci, ked chcem skumat blizsie narychlo, tak si otvorim Preview, ked chcem mat vsetko zorganizovane na jednom mieste, v jednom programe – vsetky fotky mam pristupne cez Capture One – v nom mozem zakladne upravovat RAW a vyvolat v 16 Bit TIFF pre dalsie spracovanie v Ps. Nedokazem si to jednoduchsie predstavit. Programy ako acdsee, irfanview, viewnx …etc. mi iba zaberaju miesto a beru vykon a uprimne ich z duse nenavidim.