MBP 13 zamrzol

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MBP 13 zamrzol

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 21 až 40 (z celkového počtu 42 )
  • Autor
    mrzo
    Účastník (Participant)

2 Candy – nemas dovod sa v tom sparat podla mna… Su na to isto aj aplikacie, teraz ma narychlo napada len komercny SmartSleep, ktory sa snazi tieto rozne mody dokonca kombinovat.

Candy
    Účastník (Participant)

mrzo, aj mne sa zdá, že čím viac o tom čítam, tým som blbšia… nechám to tak a proste večer len zaklapnem a basta… Skúsila som si stiahnuť DEEP SLEEP – tam to ide ľahko prepínať, keby chcem…
    Aj som skopírovala nejaké príkazy do terminála – podľa tých článkov vyššie – aj mi hneď vyskočilo nejaké varovanie v AJ o strate dát či čo, celkom nerozumiem, tak to po zrelej úvahe nechám tak!

denton
    Účastník (Participant)

netreba riesit ziadne mody, nic nastavovat v terminali, staci len macbook zaklapnut a ist spat :-) Nie je dovod zbytocne si kompikovat zivot

raul
    Moderátor

tak tak…

Candy
    Účastník (Participant)

OK, odteraz len tak ako poviete a nijako inak! :-)))

vďaka

goromir
    Účastník (Participant)

Problém bol ale, že ti zamrzol, čo teda problém je a nevidím, že by to niekto riešil. Ja síce fungujem, tak ako všetci píšu, čiže môj iMac nikdy nevypínam, ale takisto sa oň starám. Zvykol som si na Applejack a tak nemám ani problém, keď ho chcem vypnúť, pretože odchádzam na pár dní preč. Robím to iba preto, lebo nám občas kolíše prúd a to zrejme nerobí dobre nikomu.

iMartin
    Účastník (Participant)

Pripajam sa k tym, co nevypinaju :)
    Ale k problemu: neviem ako dlho mas Mac, ale ja raz za par tyzdnov/mesicov spustim opravu prav suborov a aj disku ako takeho. Jednoducho v Disk Utility kliknes na particiu (postupne na kazdu) a dolu su 4 tlacidla Verify/Repair Disk (Permissions). Postupne poklikas tie ktore su aktivne a nechas to prebehnut.

Nepouzivam ziadne ine programy na odrzbu a v pohode fungujem :)

PS: Nema to ziadne vedlajsie ucinky a o data nemozes prist!

Candy
    Účastník (Participant)

kúpila som si ho 08/2010 a nosím ho všade so sebou – do prace, vlakom,… takže doma je na sieti, len keď som aj ja doma… inak ide všade so mnou :-)

iMartin: prosím ťa, môžem mi to napísať presnejšie? nie som zbehlá v takýchto „veciach“, nikdy som také nerobila: Aplikácie – Utility som našla, ale ďalej nechápem…

R
    Účastník (Participant)

Candy, skús použiť nasledujúci postup:

1. V priečinku Utility nájdi ikonku disku s fonendoskopom – Disk Utility.
    2. Klikni na názov disku, predpokladám že vo väčšine prípadov je to „Macintosh HD“
    3. Zobrazí sa text a pod tým biele okníčko, a pod tým sú spomínané tlačidlá, klikni na Verify Disk a potom Repair Disk, po dokončení oboch klikni na Verify Disk Permissions a potom na Repair Disk Permissions.
    4. Týmto by sa mali odstrániť prípadné malé problémy ktoré sa môžu vysktynúť pri používaní.
    5. Samozrejme chyby ozančuje červenou farbou, v poriadku značí zelená farba.

ericek.111
    Účastník (Participant)

skus to dat do hladania. alebo porozmyslat, kde by to asi mohlo byt?

miro r
    Účastník (Participant)

R prosím ta a keď skončí Verify Disk a nič nie je červeným len zeleným tak sa Repair Disk nezvýrazní, nedá sa kliknúť ked je všetko OK. Potom čo ? Spustiť Verify Disk Permissions a Rep……. alebo nie. Dakujem.

Candy
    Účastník (Participant)

môj problém bol asi v tom, že som mala nastavenú NJ a všetko malo iné názvy… a okrem toho som BFU, nezabúdajte… aj spotlight mi nič nevypľul, ale:
    prepla som na AJ a našla to – vďaka R – takýto návod som myslela – ako pre blbov – a spustila som to. Ale REPAIR disk nemám aktívny…

sama od seba by som do takéhoto neliezla, pretože mám vo zvyku skôr niečo potrebné vymazať a pod. a netuším načo mám v macu takéto programy… síce som na začiatku po kúpe všetko preklikala, ale keď nechápem, čo to robí, nepoužívam to radšej.
    Vypísalo mi takéto:
    Permissions verification complete

R
    Účastník (Participant)

miro r, pokiaľ je všetko zelené je to všetko v poriadku, potom by som spustil Verify Disk Permissions a ak je znova zelený text tak nie je potrebné ísť ďalej.

Candy, niet zač, v jednoduchosti je krása :), keď je Complete a je text zelenou farbou tak je OK.

Nedávno som mal nepríjemnú skúsenosť, MBP som si zobral do posteli, zobudil som ho ale zrazu mi tiež zmrzol, nechal som ho tak nech sa dá do poriadku a ja som zaspal. Ráno som ale zistil že batéria bola vybitá, ale úplne, nebolo možné ani HW skontrolovať, nič nebliklo. Zapol som MBP keď už bol na nabíjačke, štartoval asi 15 minút a vyhlásilo mi chybu HD, okamžite som kontroloval Disk Utility a zistil som že HD je napísaný červenou farbou, po kliknutí som sa pozrel na status – SMART STATUS: FAILING, please…

Takže niekedy môže zmrznúť aj kvôli takejto veci, našťastie som si všetko zálohoval ako bolo i v odporúčaní a HD vymenil.

Candy
    Účastník (Participant)

@ R: ďakujem za pomoc… tiež si ho brávam do postele bez siete, aj som sa bála, že bude ráno vybitý a nepôjde ani na sieť ani nabiť… tentoraz som mala šťastie – keď čítam tvoju skúsenosť – musím si konečne kúpiť nejaký zálohovací disk, momentálne „žijem na risk“.

R
    Účastník (Participant)

Candy, niet zač, rád pomôžem. Pokiaľ by si zaspala, zaspí i on, pokiaľ mu v tom nič nebráni, pokiaľ by sa ale vybil nič sa nedeje, nahodíš na sieť a je to. Ako si už určite čítala, týmto spôsobom sa kalibruje i batéria raz za čas aby si udržala svoju kapacitu.

Záložný HD jednoznačne odporúčam, navrhujem jednoduché riešenie: kúp klasický veľký HD – 3,5″, myslím si že bude stačiť Green verzia – odporúčam Seagate Barracuda Green 2TB – ST2000DL003, kúp rámček na 3,5″, podľa mňa najlepšie hliníkový, nech lepšie odvádza teplo a nech je to aj krajšie na pohľad.

Spojazdni to, rozdel podľa uváženia a jednu partíciu vytvor špeciálne pre Time Machine, myslím že bohate bude stačiť dvojnásobok kapacity HD ktorý máš vo vnútri MBP. A potom už len pokojne zálohuj kedy chceš a je to. A budeš vidieť, že ak Time Machine aj prvý krát využiješ, že je to na nezplatenie – jednoduché a účinné.

Candy
    Účastník (Participant)

díky za tip, rozhodne sa po takom poobzerám…

goromir
    Účastník (Participant)

Nainštaluj si AppleJack z http://www.macupdate.com/app/mac/15667/applejack
    Potom reštartuj. Pri reštarte drž „cmd + s“, až kým sa ti neobjavý režim Single User Mode(proste čierna obrazovka a nejaký text). Trochu počkaj, kým ti tam začne blikať podtržovník. Keď bude blikať min. 5s., tak tam napíš „applejack“ a enter. Vyhodí ti tabuľku podobnú tejto http://applejack.sourceforge.net/#top No a to znamená, že zadáš „a“ ako autopilot a enter. Keď si si ešte nikdy nečistila Mac, tak môžeš ísť kľudne na kávu, alebo sa pozeraj na Metrix opráv. To človeka naučí starať sa pravidelne o svoj Mac.

iMartin
    Účastník (Participant)

no jasne goromir, este jej odporuc instalovat onyx, aby si pustala vsetky tie skripty, alebo rovno cez terminal zadavat prikazy a urcite jej to pomoze.

Candy
    Účastník (Participant)

goromir,
    spravila som to presne podľa tvojho návodu, trocha som sa „spotila od strachu“, keď som videla tú čiernu obrazovku, ale všetko išlo ako po masle, aspoň si myslím…Na konci bola hláška, že Complete…
    Len ešte otázka: toto stačí robiť tiež raz za pár mesiacov? Alebo len keď zase zamrzne?

díky za pomoc

goromir
    Účastník (Participant)

iMartin: netreba podceňovať. Je to dobrodružstvo, a keď sa to podarí, tak je z toho dobrý pocit.

Candy: paráda a gratulujem. Ja to robím stále po Software Update systému, alebo po väčšom množstve inštalovaných aplikácií (cca. raz za dva mesiace).

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 21 až 40 (z celkového počtu 42 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.