MBP 13 zamrzol

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MBP 13 zamrzol

  • This topic has 41 odpovedí, 15 hlasov, and was last updated pred 13 years by R.
Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 42 )
  • Autor
    Príspevky
  • #77128
    Candy
    Účastník (Participant)

    ahojte!

    Včera v noci sa mi prvýkrát stalo, že mi mac pri vypínaní zamrzol. Ostala len fotka z pozadia a aktívny kurzor, ale žiadna lišta, ani dok. Nereagoval ani na vynútené ukončenie – tie rôzne klávesové skratky,a pod… tak som ho v noci už nechala tak, svietilo len vpredu biele svetlo o uspatí. Ráno mi nabíjanie funguje, ale stále bola len zamrznutá fotka…
    Našťastie som sa tu dočítala, že mám podržať ON/OFF a už zase nabehol, tvári sa byť všetko OK.

    Moja otázka: je to normálne? Alebo ho mám odniesť do opravy? Alebo existuje nejaké opatrenie, aby sa mi to už nestalo?
    ďakujem za pomoc!

    #261234
    ericek.111
    Účastník (Participant)

    hehe, sak ked on/off podrzis, tak sa Ti pristroj vypne, tak je to odjakziva (aj na mojom 10 ročnom laptope)

    #261236
    Candy
    Účastník (Participant)

    ale normálne ho tak nevypínaš, nie? Ideš cez jablko, vypnúť a je. A hlavne mi nikdy nezamrzol,tak ma to dosť vykoľajilo… Stláčala som všeličo… skôr mi ide o to, či si to nemám všímať, keď sa to stalo len jediný raz…

    #261238
    afirrk
    Účastník (Participant)

    otázka je skôr ze preco na noc vypinas Mac? Stačí ked dáš uspat a rano sa skôr zapne a podla niektorých názorov je to aj šetrnejšie k hardwaru aj softwaru…

    #261245
    Candy
    Účastník (Participant)

    @afirrk: nechápem… načo si mám nechávať uspatý MBP? Ja vždy povypínam všetko, čo mám pootvárané a normálne ho zhasnem… Nejde mi ani tak o míňanie elektriny, skôr som to robila vždy a so všetkými pc! Ale ak je to seriózna rada, dám si poradiť… Ty to tak robíš so svojím? Stále?

    #261246
    denton
    Účastník (Participant)

    ja som moj macbook za 3 roky co ho mam vypol mozno tak 1-2x

    #261248
    starkjr
    Účastník (Participant)

    Ja takisto MacBook len uspávam a to tak, že ho jednoducho zavriem. Ráno otvorím a do sekundy je všetko v takom stave ako bolo predtým než som ho uspal :)

    #261249
    afirrk
    Účastník (Participant)

    JJ robí to tak väčšina ludí (aspon na MBP) je to pracnejšie a ráno si nemusíš pamätať čo si večer nedokončila keďže to ostane spustene… ja reštartujem MBP len ked inštalujem nejaký update čo to vyžaduje alebo potrebujem ist cez bootcamp do winu… čiže odporúčam

    #261251
    miro r
    Účastník (Participant)

    Ahoj Candy. Nie je to normálne, ale ani výnimočné. Je veľa dôvodov prečo ti to mohol urobiť. Ale vôbec sa s tým netráp. MBP to robievajú – občas. Vtedy podrž ON/OFF kým sa nevypne, presne ako si to aj urobila. A čo sa týka vypínania každý večer – NEROB to. MB všeobecne sám výrobca neodporúča vypínať. Je konštruovaný tak, že ho stačí zavrieť, on zaspí a predná kontrolka “pulzuje”. Pri vyp/zap dokonca míňaš viac energie a častejšie sa “točí” disk. Takže určite nevypínaj nikdy.
    Miro

    #261252
    miro r
    Účastník (Participant)

    .

    #261261
    Candy
    Účastník (Participant)

    Chlapi, ste fantastickí, ukľudnili ste ma a ZASE naučili niečo, čo som nepoznala… Snažím sa čítať všetko, čo tu na fóre píšete/radíte, ale toto som nepostrehla… Takže oddnes nevypínam – aj keď mi to nepríde normálne – asi sú to moje pozostatky z používania Asus-u…A nielenže nevypnem, ani si nemusím zatvoriť programy: aj keď mi ich beží veľa? To je tak super! Pripadám si fakt ako taký BFU…

    díky moc!

    #261265
    eraserv6
    Účastník (Participant)

    Tak ja som asi jediny ktory ma zle skusenosti pri uspavani MB? Vacsinou ked ho uspim tak po zobudeni vidim len plazovu loptu a externy disk len svieti. Samozrejme nasleduje tvrdy power off.
    Dlhy cas MB uz len vypinam a sleep nepouzivam vobec.

    #261272
    iTuxx
    Moderátor

    ja som asi rok MBP stale vypinal. Potom som sa raz ponahlal a z lenivosti som ho len zatvoril a utekal prec. A odvtedy som lenivy stale :-D

    Co sa tyka zasekavania a blbnutia… Normalka. Je to pocitac, nikdy nebude fungovat 100%. Ale MB su tomu percentu najblizsie :-)

    Plazova lopta… Normalka. Predsalen uz fici vyse rok a pol bez udrzby, takze sa necudujem. Tiez sa mi uz par krat zasekol pri vypinani. Ale ako hovorim, je to len pocitac. Ale zatratene dobry.

    #261282
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    styri roky som mac-user,za tuto dobu boli moje mac stroje vypnute len par krat,vyslovene by sa to dalo naratat na prstoch jednej ruky,nic nevypinam,neodpajam,ani siet,ani adapter,ani externy monitor ani externy harddisk,ani bt zariadenia,proste zaklapnem mbp a idem het :) odporuca 9 z 10 macistov :)

    #261284
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Moznost nevypinat MacBook je pre mna jedna z jeho hlavnych vyhod. Jeho system hibernacie je prepracovany a spolahlivy. Skutocne neviem ako to je teraz vo Windows, ale v case ked som ja presiel na Mac (Winsows XP, Vista) to bolo s hibernaciou vselijake (nekompatibilita hardveru resp. jeho ovladacov, pomalost zobudzania…), takze som bol z toho ako to funguje spolahlivo absolutne nadseny.

    #261299
    raul
    Moderátor

    Candy, dat si uspat macbook je normalne, ved aj ty ides v noci spat a nevypinas sa… Tak aj mac :) Vazne, boli tu to tom temy (vypinate mac alebo tak), precitaj si :)

    #261300
    Candy
    Účastník (Participant)

    Dodatočne som si všetky témy, čo som našla, prečítala…naozaj… Aj keď celkom nechápem všetko okolo tých troch Sleep modov, predpokladám, že to mám nejako od výroby nastavené a nemusím sa trápiť. Tak to dnes prvý raz vyskúšam… Ak sa nepozabudnem a automaticky zas všetko nevypnem :-)

    Raz by som chcela byť aj ja taká “fundovaná” ako ste vy – a dávať iným rady.
    vďaka

    @ raul: takto: ČO BY SOM DALA ZA TO, KEBY SOM SA MOHLA NA NOC VYPNÚŤ!

    #261301
    raul
    Moderátor

    ja som tie mody niekde vysvetloval, bol na to aj clanok.

    edit: konkretne toto: https://www.macblog.sk/forum/discussion/17520/?Focus=139433#Comment_139433 :)

    #261304
    Candy
    Účastník (Participant)

    Našla som tento:
    celý som si ho preštudovala – a ako je tam: zistenie aktuálneho stavu cez terminál, tak to som vyskúšala,ale nič sa nestalo tak, ako je v tom texte … ale predpokladám, že mám 0 – od výrobcu…

    https://www.macblog.sk/tipy-a-triky/popis-nastavenie-a-zmena-rezimu-spanku-vasho-macu-quick-safe-a-deep-sleep-1151.html

    #261307
    Candy
    Účastník (Participant)

    to som si prečítala tiež hneď ráno. Ale buď som blbá, alebo čo: neviem si ani zistiť, aký mod mám, nieto ho prepínať… kde sa to robí a ako? Len v termináli?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 42 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.