MacBook z USA

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MacBook z USA

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 37 )
  • Autor
    Príspevky
  • #54599
    Lukas
    Účastník (Participant)

    Cauko. Mal by som na vas applistov zopar otazok. V lete sa chystam do usa a chcel by som si odtial doniest ntb a zaujal ma macbook (mbp je uz velmi draha zalezitost pre studenta). Nachysta sa nejaka vylepsena verzia, aby som si mesiac po kupe netrieskal bookom o hlavu, ze som mal pockat. A co leopard? to je novy OS? A kedy bude? Dostanem ho potolm do Macbooku?Nemam s Mac OS X ziadne skusenosti, ale paci sa mi ta zmena. Oplati sa to vobec? Teda myslim kupovat tam a ake poplatky su s tym spojene? A co zaruka? Ked si tam doplatim za nejaku zaruku opravia mi to na slovensku?

    #107834
    jamike
    Účastník (Participant)

    – novy macbook podla mna nebude skor ako koncom roka 2007, ale skor by som povedal ze na jar. Apple ma toho teraz moc vela rozrobeneho a nesitha sa…
    – Leopard bude v decembri 2007 a naozaj nema o tolko tych funkcii naviac aby sa ti na to oplatilo cakat; a ano, dostal by si ho s macbookom ak pockas do decembra, ale nie je dovod – pockaj si na 10.5.1 alebo na 10.5.2 kym sa odladia drobne chyby a potom si ho kupis o rok v lete
    – oplatit sa to oplati, macbook sa ti bude pacit – ja som si ho kupil tiez v USA asi pred 2 mesiacmi a neviem si tu masinu vynachvalit…
    – z vlastnej skusenosti: na hranici nemusi nikto vediet ze si si ho tam kupil, hlavne ho neprenasaj v orignial krabici, ale tvar sa ze ho mas uz dlho; poplatky s tym nie su spojene dalsie, ja som si kupil refurbished Macbook (dost usetris a ma novy casing, cize vyzera ako novy a mas rovnaku zaruku a je aj rovnako testovany ako origos novy) za $1031 aj s danou a free shipping, tot vsjo, ziadne dalsie poplatky…
    – a slovensku ti to samozrejme opravia, zaruka na appleCare so studentskou zlavou stoji $183, bez nej $249

    good luck

    #107835
    Lukas
    Účastník (Participant)

    To jamike: Diky za odpoved. Co to znamena ten refurnished MacBook? To je najaky obnoveny? Nerad by som ho mal z druhej ruky, ale ak je nan full zaruka tak preco nie?Novy casing? To akoze ma uplne novy obal? takze asi ziadne skrabance apod. V akej konfiguracii si ho za tu cenu kupil a kde? Tu original krabicu, nebudem ju potrebovat pri zarucnej oprave?

    Staci ten 13´display na pozeranie filmov a pod? Totizto vsetka moja praca na nom ako studenta by bola len surfovanie, multimedia, stahovanie torrentov, textove aplikacie. Nic zlozite, preto mi netreba MBP.A obcas aj nejaka hra tak raz do mesiaca ak by bol cas, ale to by som si tam hodil aj WinXP, ale len koli tym hram. Chcem skusit Mac OS, lebo Win uz ma fakt nebavi a citam na to len same kladne ohlasy.

    Ako to je napr.ked si v Macu spravim nejake dokumenty v tabulkovych a textovych programoch (MS WORD, OFFICE), potom hodim na kluc a prenesiem na PC s Win koli tlaci, neposklada sa z toho? To je pre mna dost dolezite. Aby som na PC otvoril veci spravene na Macu a opacne. Diky.

    #107836
    Lukas
    Účastník (Participant)

    Ešte ma zaujima diakritika v slovencine. Na klavensnici asi “č” nenájdem :-)), ale sú tam aspoň zvlášť makkčene a dlžne?

    #107837
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Lukas, na klavesnici najdes vsetky slovenske znaky, pokial si objednas SK klavesnicu .. ale to v USA asi nehrozi, na kolko to vyrabaju niekde v EU, co mam info. (Btw. samotna nova klavesnica stoji cca 60 EUR, keby si si ju chcel vymenit za SR).
    Ohladne zaruky urcite nepotrebujes original obal, na co by im bol pri reklamacii original obal ? To mi chces povedat, ze od kazdej veci, ktoru si kupis, si odkladas original krabice ? To mas na vyse jeden byt, kde tie krabice skladujes ? (Len pre ujasnenie, original obal potrebujes len v pripade, ze ten tovar chces vratit alebo vymenit za iny) .. hlavne, aby si mal vsetky potrebne doklady .. , kde je tvoje meno alebo resp. kupna zmluva, kde dana vec je prepisana na tvoje meno, alebo nie co podobne, aby bolo jasne, ze si ten notebook neukradol. Skor by ta malo zaujimat, ake doklady by si mal mat, na miesto toho, ci potrebujes krabicu original.
    A take zamyslenie, myslis si, ze ked budes pouzivat M$ Office na MacOSX, tak to co v nom spravis, by neslo v M$ Office pod Windoze ? Fakt mas ten dojem, ze M$ by takto isiel sam proti sebe ? To asi stoji za zamyslenie ..

    #107838
    ondrej
    Účastník (Participant)

    to jamike
    Mam podobné plány ako Lukas a chcem sa opýtat ake potvrdenia si potreboval, ked si si kupoval apple care so študentskou zľavou? Stačil iba isic alebo čo vlastne na to treba?

    #107839
    edkis
    Účastník (Participant)

    Ja som si z USA dal doviezt MacBook ktory som konecne pred 7-10 dnami po neskutocne dlhom cakani /2mes/. Som s nim neskutocne spokojny. Prisiel bezchybny original zabaleny. Koncovku na nase zastrcky som si kupil /29Sk/. Zatial ani 1 problem ohladne SW nemam pouzivam: Adobe CS3 Design Premium, Cinema4D, Aperture, NeoOffice SK, AdiumX, Transmit, Transmission, Shakespeer, Safari, Camino. Su to podla mna vynikajuce nahrady aplikacii na WIN.

    #107845
    Quent_in
    Účastník (Participant)

    to: edkis
    resim ted jestli mi bude stacit MacBook na grafiku a nebo radsi MacBook Pro. jde hlavne o sw od Adobe. jakou s tim mas zkusenost?

    #107846
    pasto
    Účastník (Participant)

    Ondrej ja som si tiez kupoval Mac v USA posledne leto a stacil mi ISIC. Ale dost zalezi od ochoty predavajuceho, pretoze slovensku skolu ti tam pravdepodobne nenajde:). Myslim, ze v registri maju len skoly v USA. Nemusis sa vsak bat, pretoze s ich ochotou a pristupom nie je nic problem. Preto ma teda Apple USA regisruje ako studenta Texas Institute v Dallase:)Tak nevahaj a kup. Je to urcite ta najlepsia volba. Ja osobne by som si uz nekupil klasicke PC s oznacenim Windows Vista alebo ine:)

    #107848
    edkis
    Účastník (Participant)

    mam adobe cs3 design premium a nepocitujem problemy cize odporucam

    #107849
    Lukas
    Účastník (Participant)

    to DoNaLd: Počuvaj káčer, jasne že nemam krabice od všetkých hluposti čo som kedy kupil, ale dvakrát sa mi stalo, keď som niečo reklamoval a neskôr mi to chceli vymeniť, že odo mňa pýtali krabicu! A odkiaľ mám vedieť, že MS robí Office aj na Mac OS? Ale dík, že si odpovedal. Tak to je paráda. Asi do toho pojdem. Snáď neolutujem. A teda aké to doklady by som mal mať? Asi nejake potvrdenie o kúpe alebo faktúru? Tú klávesnicu by mi vymenili aj tu v servise?

    #107850
    Lukas
    Účastník (Participant)

    to edkis: takže absolútna spokojnosť? Stačí ten 13´monitor? Ešte taký malý detail: aké kvalitné sú na tom zabudované reproduktory? Lebo niektoré ntb, napr.Acer hrajú fakt úplne smiešne naproti mojmu terajšiemu Siemensu.

    #107851
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Luki klidek :) .. ono pokial vymienas tovar v ramci zaruky, ze bol dlho v servise, alebo nastala neodstranitelna zavada, cize, nie je to vymena z tvojho rozhodnutia, tak nemaju preco si narokovat na krabicu (resp. na original obal, ako to uvadza zakonnik) ..takze bud v klude, bez krabice to zlvadnes :) .. a o tom, ze M$ Office je aj pre Mac sa da velmi lahko zistit na google.com :))
    Tu klavesnicu ti vymenia bez problemov v akom kolvek autorizovanom servise Apple.
    Ano, najlepsie by bolo mat povodnu fakturu (original od majitela) a hlavne, aby si mal jeho zarucny list, ktory sa dodava k Apple HW a tak isto nejaku Kupno/Predajnu zmluvu, kde budu uvedene vsetky nalezitosti vyrobne cisla MB, typ, konfiguracia, obsah balenia (vybava, nabijacka, konektor atd.) a hlavne nejake prehlasenie, ze predavajuci ti nezamlcal ziadnu dolezitu vec pri predaji, ktora by neskor mohla zmenit tvoje rozhodnutie, tvoj aj jeho podpis, ze obi dvaja suhlasite s predajom … takze zhrniem to idealne by bolo mat v ruke, povodnu FA alewbo iny pokladnicny doklad, Zarucny list a Kupno/Predajnu zmluvu.

    #107853
    Lukas
    Účastník (Participant)

    Jasné, ale najradšej by som ho mal originál ako z druhej ruky od nejakého amerikána. Bol tu spomenutý pojem refurbished MacBook. Vieš o tom dačo? To predáva samotný Apple, alebo je to nejaký second hand? Je na to normálna záruka? Kúpim to normálne u Apple alebo na nete alebo kde? Totižto mne ide hlavne o cenu. Za 1200 doláčov tam totižto kúpim našlapaný hp s XP. Maca nepotrebujem nevyhnutne, prežijem aj s XPčkom, ale chcel by som to skúsiť. Nie však za všetky prachy.Pre študenta sú prachy nevyhnutné a zase ja na tom nebudem programovať ani nič podobné, takže veľké nároky na to nemám, ale išiel by som asi do najlepšej konfigurácie MacBooku aj z hľadiska zastarávania. Keď už, tak ten najlepší!

    #107854
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Bohuzial netusim, co je to refurbished (ja zasadne kupujem len nove veci, zatial som si nic nekupil z druhej ruky) ale zhrniem ti to jednoducho, pokial chces mat len PC .. tak si kup hocico, co ti je sympaticke a zvladne tvoja penazenka.
    Ale jednu vec ti musim povedat, ze ked si kupis Apple HW, tak si mozes byt isty, ze ten HW nebude tak rychlo moralne zastaraly, ako bezne PC s Windoze .. vid. priklad, kolko ludi pouziva dnes 4-5 (aj viac) rokov stary Apple HW s najnovsim MacOSX 10.4.9 a pracuju na tom v pohode. Ten HW proste drzi, funguje tak ako ma, takze ked si kupis najlepsiu konfiguraciu, samozrejme nic nepokazis ale nemyslim si, ze pre teba by to bolo nevyhnutne. Preto, ak si studak a nebudes na tom robit nic extra narocne a nemas konkretne poziadavky na graficku alebo CPU a podobne, tak ti bude stacit ta najmensia alebo stredna zostava a bohate ti ten HW vydrzi niekolko rokov. Zober si, co mozes take robit na 4-5 rocnom klasickom PC dnes, ked tam mas Windoze ?

    #107857
    Lukas
    Účastník (Participant)

    Veď aj preto ho chcem, že mi zo 4 roky vydrží nie ako nejake PC. Ale ked do toho pojdem tak určite nie najslabšia konfigurácia. Už ma nezabije keď si priplatím, aby to už malo 1GB ramku a 2.OGhz takže asi ten stred. A určite Apple Care na 3 roky, asi nevyhnutnosť. Mám trochu obavu z veľkosti monitora na pozeranie filmov a koncertov a s tých reprodoktorov, nech to neznie ako rozladené rádio vo vode.

    #107858
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Ako ja kodujem hlavne na tom booku a akurat som si dokupil 1 GB RAM .. takze mam teraz 1,5 GB a bohato mi to staci, bezi mi tam VMWare, obcas striham domace video, zahram si Wolfenstein ET a pozeram filmy, browsujem. Ja osobne som sa nepokusal pozerat filmy na 13″ LCD .. ale verim, ze sa tu najdu majitelia MB a radi sa vyjadria. Co sa tyka zvuku, tak to urcite nehra ako si ty spomenul, radio vo vode. Zase budem hovorit z pohladu majitela MBP, normalne sa da pocuvat hudba aj filmy pozerat na internych reprakoch. Samozrejme, obcas to chce subwoofer, ale na to mam doma vlasnu reprosustavu a doma si to vychutnam.
    Zas na druhej strane necakaj zazraky ale urcite je to nadpriemer.

    #107877
    nemo
    Účastník (Participant)

    Refurbished jsou primo prodavane Applem. V podstate kazdy ma tusim nejakou dobu, kdy muze vyrobek bez udani duvodu vratit. No a co pak s nim? Apple takovy vyrobek vezme, necha ho vycistit, zkontrolovat (i vcetne toho, ze mechanika funguje atd.), opet zabali dokumentaci a pak ho nabizi s normalni zarukou (tj. 1 rok) na strankach. Samozrejme k tomu jde priplatit za rozsirenou zaruku atd.

    #107880
    Lukas
    Účastník (Participant)

    nemo: čítal som to tiež na ich stránke. Ten “obnovovací” proces zahŕňa testovanie ako keby bol nový, takže asi okrem nejakých fyzických škriabancov na kryte a pod.by mal byť ako nový, keď naň poskytujú aj rovnakú záruku. A Apple je asi aj záruka kvality,nie? MB refurbished v dobrej konfigurácii za 1000dolárov a MBP už od 1500 a to je už super cena.

    #107938
    keson
    Účastník (Participant)

    Cauko,
    muzu se pripojit, uz jsem si v USA koupil za posledni 3 mesice druhej Mac (MB a MBP) – oboji refurbished a jsem maximalne spokojeny. Jen upresnim, nove je tam vselicos (zdroj, klavesnice, prislusenstvi), ale NE CASING!!! – ten je puvodni – na obouch jsem mel drobne skrabance – no rekl bych jak vlas, zespodu od stolu asi. Coz mi teda ale naprosto nevadi, nebot po tejdnu pouzivani a prenaseni je to nemlich to same, ten povrch proste neuchranis. Nicmene jinak 100% spokojenost. A hlavne jsem usetril dohromady 1000 dolaru a to uz neni malo! Mohu jedine doporucit. Co se dovozu tyka, tak mi ho vezli jednou rodice, meli ho v kabinovem zavazadle a nikoho nic nezajimalo a to ho jeste ani neotevreli, takze nebyl jeste ani registrovanej… a i kdyby byl, tak reknes, zes ho tam restartoval a ze je cerstve nainstalovanej – zkratka se vubec neboj. Navic jak je drobne pouzitej, tak to i skutecne vypada, ze uz ho nejakej patek mas!!! P.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 37 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.