MacBook a problemy (rychlost a teplo)

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware MacBook a problemy (rychlost a teplo)

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Autor
    Príspevky
  • #54996
    edkis
    Účastník (Participant)

    Mam MacBook uz takmer pol roka ale poslednu dobu som s nim viac menej nespokojny z nasledujucich dovodov:

    – pri beznej praci ci uz surfovani na webe alebo prezerani obsahu disku atd sa kedykolvek zjavi na par sekund farebny balonik a osx zamrzne na par sekund /rapidweaver mi pri beznom vyberani tem zamrzne tym balonikom /
    – neustale sa vetraky roztacaju na 3000-5000rpm aj ked na Macu absolutne nic nerobim a bezi len adiumx to nehovorim o surfovani kde takmer kazde 2-3min sa vetrak roztoci

    prava opravujem vzdy po updateoch a osx cistim sw mainmenu
    pri beznej praci mi to uz zacina liezt pekne na nervy

    #109579
    Jarmille
    Účastník (Participant)

    nahodou si neinstaloval nejako viac fontov v poslednom case? resp. nepozapinali sa ti nahodou fonty, co si mal povypinane (checkni fontbook)? lebo aj to moze byt jednou z pricin, mne sa to samej raz stalo, ze sa mi nejakym sposobom (tusim v dosledku nejakeho update-u) zaplo vyse 1000 fontov a BRUTALNE mi to spomalilo – inak tiez pravidelne preventivne “osetrovaneho” a teda “zdraveho” – macka.

    #109581
    edkis
    Účastník (Participant)

    nie urcite nie s fontami som absoutne nenarabal

    #109585
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    ja neviem, mozno nejaky soft, ktory tam instalujes to moze sposobovat ? tazko takto posudit, co tam mas a co vsetko si s tym robil. Ja ti poviem, ze mam asi 5 mesiacov stary instalaciu MacOSX a vetraky pocujem len vtedy, ked nieco kompilujem… inac si pekne sustia po tichucky. Ale musim poznamenat, ze som mal problem s doskou a vymienali mi ju pred 3/4 rokom .. od vtedy si musim zaklepat, takmer ziadne problemy s notebookom.

    #109888
    edkis
    Účastník (Participant)

    Poslednu dobu je to daco hrozne co sa tyka prace v Tigrovi 10.4.10. Neskutocne je ako keby niecim zaneprazdneny pricom ustavicne vidim ten farebny krutiaci balonik ale mrznucu apps. Niekedy mi to pripada ako keby som videl ten balonik castejsie ako kurzor. Vcera mi zacal mrznut tak ze napokon pomohlo len vypnutie natvrdo. Vsetko sa brutalne spomalilo vsetky animacie. Bootol som do Leoparda a vsetko slape nadherne. Niekedy ten Tiger mrzne neskutocne pricom nic ho nezatazuje ked sledujem procesy. Nie som zastanca Windowsov ale Tiger mi mrzne ovela viac ako XP.
    Vzdy po instalacii updateov prevediem opravu prav. Kontrolujem chyby na disku. Cistim osx s mainmenu. Neinstaloval som nic take co by spomalovalo chod Tigra. Niekedy staci ze len surfujem vo Firefoxe a mrzne to.
    Neviem ale vadi mi to poslednu dobu uz neskutocne a toto som necakal.

    #109890
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Ja zas nic podobne nemam. Mam tak isto 10.4.10, nemrzni mi ani jedna aplikacia, wait kurzor vidim minimalne ani si neuvedomujem, ci ho niekedy vidim a vsetko mi beha svizne. Ked instalujem nejaky update, ziadne opravy prav nerobim ani kontrolu HDD a nemam ani program MainMenu. U teba to moze byt problem dlheho Sleep obdobia, ze dlho nerestartujes, len Sleep-uje, vadny kus HW alebo nejaky program, ktory ostane vysiet ako proces.
    Alebo je to preto, ze sa az prilis staras o ten system :))
    Musim vsak poznamenat, ze v mojom MBP mam uz uplne ine pamate (Kingston 2x1GB), tie od vyrobcu mam na stole doma (1×512 MB). Vymenil som aj povodny HDD za novy 160 GB od Seagate.

    #109892
    edkis
    Účastník (Participant)

    Samozrejme ze restartujem v priemere 1x za tyzden. Pamate mam takisto 2x1GB Kingston 667MHz. Opravu prav doporucuje aj samotny Apple pokial viem. A vadny HW bude asi sotva ked cerstvo instalovany Tiger v minulosti a terajsi Leopard ficia svizne.

    #109893
    DoNaLd
    Účastník (Participant)

    Tak uz potom jedine nejaka softwerova spatna vila. Skus sledovat procesy, ked ti to zacne blbnut. Spusti si konzolu a daj prikaz: ps -ax
    alebo si spusti Activity Monitor a sleduj, co najviac zatazuje CPU, vyziera najviac RAM alebo ma najvacsiu aktivitu na HDD.

    #109895
    edkis
    Účastník (Participant)

    Skusim len vravim vcera som sa hral s Leopardom a potreboval som parallels desktop tak som restartol a bootol do Tigra a to bol obrovsky omyl. Nedokazal som urobit nic. Vsetko bolo spomalene neuveritelne. Klikol som na Findera a okno mi otvoril po 1min. Vsetko na co som klikol bolo abnormalne spomalene pricom ni nebolo spustene co by som nemal spustene pri novo nainstalovanom systeme. Restart trval 5min od kliknutia na button restart.

    #109909
    crumar
    Účastník (Participant)

    Leoparda mas kde nainstalovaneho?

    #109916
    mha
    Účastník (Participant)

    mne mrzol mac mini (G4, tiger), pri browsovaní na niektorých stránkach s flashmi. Nezavisle od toho aky browser to bol, vytazil procesor na 100 percent, a vsetko trvalo desiatky minut.
    Moja rada: skus najprv najst proces, co ti vytazuje procesor…

    #109917
    edkis
    Účastník (Participant)

    crumar:
    Na 2. particii

    #109918
    edkis
    Účastník (Participant)

    mha:
    vo firefoxe pouzivam plugin noscript a v safari plugin saft

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.