Zdravim Vas Mac ludia. Tu privrzenec Win, ktory rozmysla nad zmenou systemu. :D
Takze potreboval by som radu od ludi, ktory su v tejto oblasti troska zbehany a hlavne vedia zhodnoti potreby a funkcie, ktore Mac ponuka. Dostal som ponuku z prace na novy Macbook Pro 13″, ktory ale musim pouzivat hlavne na pracu. Konkretne sa jedna o spravovanie eshopu jednej firme. Potrebujem nejaky graficky program nejaku hromadnu upravu obrazkov zmensovanie, zväcsovanie + spravovanie excel suborov a podobne. Dolezite je aby mi vsetko fungovalo. Macbook sa mi paci z hladiska vydrze, stabilnosti systemu a celkovo aj tie programy, ktore ponuka uz v zaklade, alebo ktore su dostupne su zaujimave. Potrebujem hlavne vediet ci ma bude v niecom obmedzovat, alebo ho na pracu ktoru vykonavam 100% vyuzijem. Vopred dakujem za vase nazory a postrehy.
graficky program – Adobe Photoshop / Gimp
hromadna uprava cohokolvek – Apple script resp. Automator (podporovany priamo v systeme), Preview (systemova utilita), ..alebo uz spominany photoshop/gimp + skripty
Excel – Microsoft Office:Mac, Windowsacky Microsoft Office cez Crossover
To co robis vies asi najlepsie sam takze asi aj sam budes vediet odpovedat na otazku ci ta bude v praci obmedzovat. Najlepsie je zajst do nejakeho Apple shopu a vyskusat si to osobne.
Ak si priaznivec mrkvosoftu tak mas BootCamp (mozes si naisntalovat dualboot win + osx) alebo virtualizacne nastroje (VirtualBox, VMware, Parallels).
Total Commander plnohodnotna nahrada neexistuje. UltraEdit plnohodnotna nahrada neexistuje. Pod pojmom “plnohodnotna” mam na mysli nieco co ti ich uplne nahradi a neobzries sa spat. Ja za tymito dvomi smutim uz dva roky. Ostatne z Win sveta ti chybat nebude, resp. najdes aj lepsie riesenia. A co sa MacBooku tyka, je to cukrik, zvyknes si velmi rychlo.
Lens: Ano viem, pouzivam ho (a skusal som aj PathFinder, Forklift a ine), ale dovolim si tvrdit, ze to nie je celkom uplne plnohodnotna nahrada, aj ked z toho co som doteraz skusal je skutocne najblizsie. Mam na mysli absenciu roznych useful plug-inov, alebo ficur ako Multi-rename tool, Synchronizacia foldrov a pod. Ale v tomto pripade to nie je az take podstatne a da sa s tym zit.
Este doplnim, ze UltraEdit chysta Mac verziu, takze dufam, ze sa jej dockame:
Tak dakujem za komentare a odporucania. Pravdepodobne pojdem do toho Macbooku. Pozdava sa mi spracovanim a vsetkymi parametrami len dufam, ze nebudem sklamany zo systemu OS X. Doteraz som pouzival vsetko win. Ale uz asi rok som stastnym majitelom iPhone na ktorom mi nic nevadi tak predpokladam, ze ma nesklame ani tento vyrobok znacky Apple. Na zaciatku to bude chciet asi trocha trpezlivosti no ak vravite, ze vsetko co potrebujem najdem aj tam tak vam verim :)
excel pre mac je hrozny apson posledna verzia, neviem ako to bude v 2011..
ale s plnohodnotnymi makrami a visual basicom nerataj na MAC..
ja mam MB PRO 13″ a windows je pre mna pritaz, ktoru porebujem ked chcem nieco seriozne robit, hlavne pokial vyuzivas programy ktore nie su pre mac nic ti nezostava..a co sa tyka napriklad parallels dekstop, tak cez to ide grafika podla mna hrozne slabo..musis si nabootovat windows cez boot camp, aby to bolo plnohodnotne..
pre prorovnanie cez parallels desktop si nezahras ani cs 1.6 (ja mam MB pro 13 2010, 2.4 ghz, 4gb, 320m).
co sa tyka stability, tak mne komp s windows nikdy nepadal, mozno nejake programy, ale tak mac podla mna padne horsie ako windows (windows mi vzdy vypol len program, co mac mi nespravil zatial) :) mne padol mac za 4 mesiace asi 4 krat a to len tak ze znicoho nic zmrzol a musel som dat tvrde vypnutie – cize som vsetko stratil…
dalej displej je na taku pracu ako ty spominas nedostatocny, na 13ke si nepozries plnohodnotne ani fotky na facebooku, musis ich scrollovat :)
cize ak chces externy monitor potrebujes zas redukciu na monitor ktora stoji 32 eur originalna..
po dalsie 2 USB porty su hrozne malo, predpokladam ze si zapojis mysku a este klavesnicu pripadne (ak nemas od apple s dalsimi usb portami tak si skoncil), cize ziadna tlaciaren usb, atd…
podla mna ti bude najdlhsie trvat kym si zvyknes ze to nema delete, printscreen a podobne.. a nove klavesve skratky v tych programoch ktore spominas :)
a napriklad bud ti ide F1-f10 alebo multimedialne tlacidla.. co ai tiez budes pouzivat pri praci..
Tak neviem po predoslej reakcii som ostal trocha neisty. Neviem ci sa mi kupou tohto notebooku prave trocha neskomplikuje zivot. Vyzadujem od toho hlavne 100% funkcnost, ale zaroven aby ma to ze som si kupil macbook nijako neobmedzovalo vzhladom na pouzitie programov a podobne. Prosim napiste mi este niekto vase nazory. Potrebujem sa rozhodnut najneskor do zajtra. Rozhodujem sa medzi MBP, alebo nejakym profi notebookom od HP, Dell, Lenovo.
Ja som cca pred 13 mesiacmi presiel na MacBook a po Windowse som sa odvtedy ani nepozrel… Nic mi tu nechyba a keby aj, tak si nahodim Windows cez Boot Camp. Dokonca aj bakalarku som napisal v tom ‘hroznom’ Office for Mac a prezil som a aj bakalarka bola na svete :)
Tak ako to tak sledujem tak to zalezi na kazdom ako sa dokaze prisposobit, alebo vyhladavat chyby. Ohladom toho office ked si pravdu povieme ani na win. to nie je ziadna vyhra :D su tam chyby a niekedy si to robi co chce.
to iFiko: a s tym padanim systemu je to ako? teba sa to stalo? alebo je to spolahlive?
no tak poviem uprimne ze stalo. vypol a zapol som macbook. keby som pockal tak sa to mozno rozbehne lebo aj pri safari sa mi stane ze zatuhne, pise application not responding ale potom sa to rozbehne.
Ja si myslim, ze kupa mojho macbooku bola najlepsia investicia aku som v oblasti elektroniky urobil /musim zaklopat /.
Mac os x som si zamiloval a nedam nanho dopustit. jednoduchost, pekne prostredie, sviznost a stabilita je pre mna nieco nezaplatitelne. Ak mas moznost si macbook kupit, rozhodne nevahaj. Ak by sa aj stala situacia, ze by si bol nestastny a nevyhovoval by ti , tak proste cez bootcamp nahodis windows a mas “normal” book s winom.
Na tu grafiku co si vravel klasicky Photoshop /bezi uplne normalne, je to “normalny” photoshop, proste officialny ziadna “nahrada”
Na tie office veci je tu predsa MS office for mac :) a potom nejake OpenOffice, NeoOffice…
Zatial som sa nestretol s niecim, co by som si na macu nerozbehal /videohry neratam, hry sa uz nehram :)/
/ak neratam ani moj novy problem s pascalom :D ale na ten si sa nepytal/
Moj nazor? rozhodne kupuj, nebudes lutovat.
To co tu pisal typek ze mu 4 krat a 4 mensiace spadol system je podla mna tak trosku vymysle, alebo robi nejake voloviny s tym compom, lebo tolko krat mi ani do roka nepadne :) /respektive zatial sa mi stalo asi 3 krat, ze by prestal reagovat, ale restart nebol nutny, len stacilo pockat :)/
aby som napravil komentar na konci prvej strany – existuje nastavenie, v ktorom F1-F12 funguju cez Fn a standardne sa pouzivaju ako multimedialne. Samozrejme sa da prepnut.
ja ako dlhorocny windows user, robim aj admina kde spravujem win compy, som sa rozhodol prejst na mac. samozrejme som nainstaloval win7 s office a visual studio cez bootcamp a je pristupny cez parallels. ale za tie 2 mesiace (ktorych som sa bal, ze ako si budem zvykat na novy system, nove prostredia a aplikacie) som zapol ten windows 1krat – potreboval som otvorit jeden projekt vo visual studiu.
office pre win je sice “nenahraditelny” ale ak s tym nerobis extra-super-profesionalne tak urcite sa zaobides aj s verziami iWorks (jednoduche, prehladne) alebo office for mac (skusam 2011-ku) ktora by sa mala takmer vyrovnat windowsovemu, a myslim ze z 90% je to podobne. prosim ostatnych aby ma nechytali za slovicka,dakujem:) tak si myslim ak nerobis vo firme kde vyuzivate sablony a neviem ake zverske office dokumenty, tak ten office for mac 2011 ti bude viac nez postacovat.
inak musim este poznamenat aj ja ze kupa macbooku pro 13″ bola asi moja najlepsia invsticia a uz v zivote nebudem mat win masinu :) a teraz je aj super cena 1099 miesto 1249 takze super cas na kupu ;)
Autor
Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 39 )